Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat și Evaluare Națională standardizate. Ce spune ministrul Educației despre examenele din acest an

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în acest an se vor susține examene de Evaluare Națională și Bacalaureat standardizate, în câte un județ din țară. Este vorba despre proiect-pilot privind digitalizarea testărilor naționale.

„Aș vrea să menționez că, dincolo de evaluarea standardizată, pe care am promis-o, cel puțin la nivel pilot, spre exemplu într-un județ avem anul acesta evaluare computerizată și standardizată la Bacalaureat și într-un alt județ avem același lucru la Evaluarea Națională, să avem evaluare la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a de asemenea standardizate. Ce înseamnă standardizare? Să elimini subiectivismul factorului uman”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte și bareme la ROMÂNĂ și la limba maternă, proba scrisă pentru clasa a VIII-a

Ministrul a explicat avantajele evaluării standardizate.

„Vă aduceți aminte diferențele enorme, zeci de mii de diferențe la notele acordate la contestații. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umană. Prin digitalizare se pot extrage rezultatele.

Pe 10 întrebări, să explic cât se poate de simplu, 5 de algebră și 5 de geometrie – un examen de matematică. Poți să ai nota 2 la algebră și nota 10 la geometrie, media este 6, până acum noi vedem doar media, 6. Dacă am vedea printr-o evaluare standardizată rezultatele la algebră și geometrie, fără doar și poate am știi că trebuie să intervenim la algebră”, a menționat Cîmpeanu.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte la MATEMATICĂ, proba scrisă pentru elevii de clasa a VIII-a. Variantele oficiale

Testul standardizat este, de regulă, asociat cu testări de tip grilă.

Ministrul a anunțat încă de anul trecut că pregătește modificări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, după ce la Evaluarea Națională 2021 au fost depuse peste 20.000 de contestații.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte – teste de antrenament pentru examenul de BAC, publicate de Ministerul Educației

Potrivit acestuia, corectarea va fi făcută computerizat.

Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației, a explicat pentru Edupedu.ro ce se întâmplă cu evaluarea standardizată la examenele din acest an:

„Evaluarea standardizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională se poate face relativ ușor, cu o bancă de itemi obiectivi și corectare digitalizată. Dar e doar un prim pas mic până la a avea o evaluare standardizată care să ajute procesul de învățământ, nu doar să facă evaluare sumativă la final de ciclu. Pentru asta se lucrează la standarde de evaluare pe discipline pentru gimnaziu, care durează o vreme până a fi gata. Dar da, la examenele din vară va exista o pilotare a standardizării evaluării și corectării digitalizate”.

surse: edupedu.ro, digi24.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax