Eveniment
Balmoşul Moţesc, mâncarea delicioasă tradițională din Țara Moților. Cum se prepară și care este secretul unui balmoș perfect
Balmoșul Moțesc este una dintre mâncărurile tradiționale din Munții Apuseni, apreciate de către toți cei ce pășesc peste pragul caselor moțești.
Se face rar, numai la ocazii speciale și exprimă ospitalitatea și ideea de bucurie și sărbătoare.
Pentru moţi, balmoșul este o mâncare tradițională, preparată din produsele obţinute în gospodărie: smântână (groştior) şi făină (fărină) de mălai.
Deliciul din bucătăria Țării Moților are însă câteva secrete: trebuie preparat pe sobă de lemne și cu smântână grasă proaspătă.
Rețeta de Balmoș Moțesc
Balmoș Moțesc – ingrediente necesare:
- 500 gr. mălai
- 1 litru lapte
- 500 gr. smântănă
- 500 gr. brânză sărată de vacă (se poate folosi și caș sau telemea de oaie)
- 150 gr. unt
-
Sare după gust
Balmoș Moțesc – mod de preparare:
Într-un vas de tuci (fontă) sau ceaun se topește untul și se adaugă laptele și smântâna. Se amestecă până se înfierbântă.
Se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă în continuu, viguros, ca să nu se prindă pe vas și să nu se afume.
Când untul iese deasupra se adaugă brânza și se amestecă bine ca să se omogenizeze.
Se servește cald.
Bibliografie: Bucate, vinuri și obiceiuri românești (autor Roman Radu Anton, editura Paideia, București, 2001), Tradiții culinare din zona Mogoș (autor Toma Cosmin, editura Altip, Alba Iulia, 2010), Bucătăria Vacanței (autor Rusu Elena, 1976), aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Paolo Biagi
duminică, 26.02.2023 at 09:10
Is it Mamaliga? like our Polenta?