Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Banca Mondială avertizează: Alegerile din România sporesc riscul creșterii cheltuielilor suplimentare

Publicat

baniBanca Mondială avertizează că alegerile care vor avea loc luna decembrie, în România, sporesc riscul creșterii cheltuielilor suplimentare și a încetinirii implementării reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, afirmă instituția.

În „Raportul economic pentru regiunea Europa și Asia Centrală (ECA): Polarizare și Populism” lansat miercuri de Banca Mondială, se arată că România trebuie să implementeze reformele structurale, care vor sprijini îmbunătățirea capacității de productie, inculzând măsurile de combatere a corupției, de consolidare a administrației publice și a intreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de muncă, ținând cont că rata șomajului rămâne ridicată atât în rândul tinerilor cât și a celor cu o calificare de munca slabă, potrivit Mediafax.

„România are o economie destul de stabilă și înregistrează creștere economică. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate”, a declarat miercuri Hans Timmer, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, cu ocazia prezentării acestui raport la București.

Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la susținerea unei creșteri sustenabile.

Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind cresterea economiei românești în 2016, de la 4%, cât estima în luna iunie, la 5,1%. Cu toate acestea Hans Timmer susține că datele economice, în special PIB-urile țărilor incluse în raport, nu reflectă severitatea provocărilor economice. Acesta a vorbit despre votul pentru Brexit și de creșterea populismului, de incertitudinea de pe piața muncii și despre sporirea neîncrederii cetățenilor în ceea ce privește instituțiile și sistemul economic. „Votul pentru Brexit și criza refugiaților testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la prețurile mai scăzute ale petrolului”, a precizat Timmer.

Raportul arată că anul acesta va fi înregistrată o creștere modestă a PIB-ului în țările din Europa și Asia Centrală. Regiunea va avea o creștere modestă de 1.6 puncte procentuale în 2016 – o creștere ușoară de la 1,4 puncte procentuale în 2015 – însă scăderea veniturilor și consumului vor atenua această creștere modestă. Se preconizează că această tendință va continua în 2017 și 2018, cu o creștere previzionată de 1,5 puncte procentuale și respectiv 1,8 puncte procentuale.

Creșterea va rămâne pozitivă în Europa de Est și Asia Centrală, iar PIB-ul va avea o creștere de 0,7 puncte procentuale în 2016, 2,3 puncte procentuale în 2017 și 2,6 puncte procentuale în 2018. De asemenea, se prognozează o mică scădere a creșterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creștere de 2,7 puncte procentuale în 2016, 3,2 puncte procentuale în 2017, și 3,5 puncte procentuale în 2018.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax