Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Băncile din România, printre cele mai profitabile din UE. Rata creditelor neperformante, dublu față de media europeană

Publicat

bani la banca Băncile din România sunt pe podium în clasamentul celor mai profitabile instituţii de credit europene şi au al treilea cel mai bun raport credite/depozite din Europa. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante, deşi în scădere, rămâne dublă faţă de media europeană, potrivit datelor luate în considerare de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Sistemul bancar românesc are în continuare indicatori prudenţiali mai buni decât media europeană pe partea de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului, în timp ce calitatea activelor face notă discordantă din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt duble faţă de nivelul mediu din UE, precizează Ziarul Financiar.

În funcţie de profitabilitate, băncile din România se plasează pe locul doi în Uniunea Europeană după instituţiile de credit din Ungaria.

Băncile din România aveau un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 17,3% la sfârşitul primelor nouă luni din 2016, triplu faţă de media europeană, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 2%, de peste şase ori mai mare decât media UE.

În Ungaria, indicatorul ROE depăşeşte 19%, iar nivelul ROA în sistemul bancar este de peste 2%. La nivelul Uniunii Europene, media ROE era după nouă luni din 2016 de doar 5,4%, în timp ce indicatorul ROA era de 0,3%.

sursa: zf.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax