Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Băncile, obligate să perceapă clienților comisioane „rezonabile” pentru conturile de plată. Proiect de OUG

Publicat

bani la banca Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă, pregătită de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, prin care clienţii băncilor îşi pot putea muta banii dintr-o bancă în alta plătind comisioane „rezonabile”. Proiectul e necesar pentru alinierea la normele europene.

Potrivit proiectului, băncile vor fi obligate să perceapă comisioane mai mici pentru operațiunile din conturile curente pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv pentru retragerea de numerar, și să elimine comisioanele de închidere și deschidere a unui cont. Totodată, clienții cu venituri sub salariul minim pe economie vor beneficia de gratuitate pentru serviciile și operațiunile de bază.

Băncile vor fi obligate să elimine și comisioanele de administrare, care ajung în prezent, până la 5 lei pe lună, arată proiectul de ordonanţă.

În prezent, posesorul unui cont curent plăteşte mai multe comisioane. De exemplu, la 1.500 de lei transferaţi de la o bancă la alta, comisioanele pot sări de 30 de lei. Unele bănci au renunțat deja la costurile pentru deschiderea sau închiderea unui cont. Există în schimb comisioane pentru alte operațiuni. Schimbarea legislației va obliga băncile să le reducă substanțial şi pe acestea. Puţini dintre clienţi ştiu cât din banii lor intră în posesia băncilor.

Noile reguli vor obliga băncile să ofere gratuit serviciile de deschidere și închidere a conturilor curente şi vor tăia din sumele pe care băncile şi le opreau la depunerea de fonduri şi retragerea de numerar.

Vezi AICI Proiectul de Ordonanță privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax