Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru firmele din sectorul agricol și industrie alimentară. Ce sume pot primi. Cererile se depun de luni

Publicat

Întreprinderile din sectorul agricol și cele din industria alimentară pot depune cereri, de luni, pentru a primi sprijin financiar de la stat.

Schema de stat este pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Acestea sunt destinate pentru autoconsum, în cadrul firmelor menționate.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare începe luni, 20 noiembrie:

  • deschidere procedură de ofertare concurențială: 20 noiembrie 2023 ora 8.00
  • închidere procedură de ofertare concurențială: 15 decembrie 2023, ora 23.59.

Schema de sprijin. Bugetul programului

Alocarea stabilită pentru 2023 este de 150 de milioane de euro. Aceasta este în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii:

  • 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară
  • 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro, pentru capacități instalate mai mari de 1MW alocarea totală

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă.

Potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite. Trebuie să se încadreze în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.

Câți bani pot primi firmele

Pentru energie eoliană, finanțarea este de:

  • maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW
  • maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW.

Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de:

  • până la 1.000.000 euro/ MW  pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW
  • până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Cine poate depune cereri

Beneficiarii eligibili:

  • întreprinderile din sectorul agricol
  • întreprinderile din sectorul industriei alimentare
  • societățile agricole
  • organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.

Unde se depun cereri

Solicitările de finanțare prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor se pot depune pe www.afir.ro.

Schema de ajutor de stat se finanțează din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Modificarea schemei de energie

Prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 493/2023 a fost aprobată modificarea Schemei de energie.

Dovada înscrierii în statutul societăţii, între altele, a activității privind producerea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, se va prezenta la momentul contractării.

În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, potențialii beneficiari au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, în secțiunea Finanțare.

Versiunea finală a Ghidului solicitantului, versiunea 3, aplicabilă sesiunii deschise în intervalul 20 noiembrie – 15 decembrie 2023, include o serie de clarificări și completări privind domeniul de aplicare, categoria de beneficiari, eligibilitatea proiectului.

AICI, detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax