Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru proiecte experimentale demonstrative. Cine poate depune cereri. Fonduri de peste 10 milioane euro

Publicat

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat lansarea competiției pentru instrumentul de finanţare „Proiect experimental demonstrativ (PED)”,

Bugetul este de cel puțin 53.000.000 lei (10,6 milioane euro), fonduri din Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV).

Se urmărește stimularea parteneriatului între organizaţiile de cercetare de drept public și antreprenori, în vederea aplicării rezultatelor cercetării în economia reală.

„Investim 53 de milioane de lei în proiecte avangardiste de inteligență artificială, biotehnologii, agritech sau tehnologii spațiale și aducem tot mai aproape tehnologiile viitorului.

Românii sunt recunoscuți pe plan mondial pentru creativitatea și inteligența lor, iar competiția pe care o promovăm acum reprezintă un agregator al inovației, curajului și determinării.

Vom da un suflu nou cercetării românești prin cel puțin 70 de proiecte, cu o finanțare de 750.000 de lei fiecare”, a declarat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Ce se finanțează

Se vor finanța proiecte ce vizează

 • realizarea și testarea modelelor demonstrative pentru produse, tehnologii, metode, sisteme sau servicii noi

sau

 • care aduc îmbunătățiri substanțiale din domeniile naționale de specializare inteligentă, precum:
  • economie digitală și tehnologii spațiale, materiale funcționale avansate
  • fabricație avansată
  • energie și mobilitate
  • bioeconomie
  • climă, energie, mediu și eco-tehnologii
  • sănătate – prevenție, diagnostic și tratament avansat.

Condiții pentru finanțare

Termenul limită de transmitere a propunerilor de proiecte este 15 februarie 2024, ora 16:00.

Durata proiectelor trebuie să fie de minim 12 luni și maximum 24 de luni.

Depunerea proiectelor se face într-o singură etapă, folosind platforma de depunere online:

 • https://uefiscdi-direct.ro.

Fiecare propunere de proiect trebuie să fie depusă de o organizație de cercetare de drept public sau privat, împreună cu o întreprindere care derulează activități de cercetare-dezvoltare.

Pentru constituirea acestui parteneriat, MCID recomandă platforma BrokerMap, inițiativa UEFISCDI de a facilita gratuit comunicarea, schimbul de idei și servicii, precum și parteneriatele între inovatori, creatori și implementatori – https://www.brainmap.ro/brokermap.

Competiția PED se desfășoară pe întreaga perioadă de implementare a Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV), cu aprobare anuală a MCID.

Câți bani se acordă pentru un proiect

Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maximum 750.000 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată în acest sens.

Finanțarea de la bugetul de stat alocată partenerului nu poate depăși valoarea de la bugetul de stat alocată coordonatorului propunerii de proiect.

AICI, documente necesare.

Evaluarea proiectelor

Proiectele sunt evaluate de experți recunoscuți pe plan internațional. Fiecare propunere de proiect declarată eligibilă este evaluată online, în mod independent, de trei experți evaluatori.

Experții evaluatori trebuie să fie doctori în științe cu experiență demonstrată prin articole științifice, brevete sau proiecte de cercetare industrială și dezvoltare experimentală.

Evaluările au caracter anonim, asigurându-se confidențialitatea experților evaluatori.

Calendarul competiției de proiecte

 • Lansare competiţie proiecte: 3 ianuarie 2024
 • Primire cereri de finanţare: până în 15 februarie 2024, ora 16.00
 • Procesul de evaluare: 16 februarie – iulie 2024
 • Rezultate finale: 31 iulie 2024

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax