Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bani de la stat pentru românii care-şi montează centrale ce utilizează energie regenerabilă sau panouri solare. Cum se obţine finanţare

Publicat

poza panou solarAproximativ 15.000 de persoane vor beneficia de finanţare în acest an, în cadrul Programului “Casa Verde” derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, prin care se prevedre instalarea unor sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Au fost alocate 44 milioane lei, aferente finanţării contractelor în vigoare şi 95 milioane lei pentru contracte noi.

În acest moment, Ghidul de finanţare a programului „Casa verde” este în curs de elaborare. Se stabilesc criteriile de eligibilitate, potenţialii beneficiari, modalitatea de implementare a acestuia, ţinând cont de necesităţile actuale. Președintele AFM, István Jakab, a spus, citat de Agerpres, că un obiectiv este o mai bună fluidizare şi uşurare a procesului de finanţare.

„Astfel, în vederea deschiderii unei noi sesiuni pentru această categorie de program au fost alocate fonduri de peste 90 milioane lei, fonduri de care vor beneficia aproximativ 15.000 de persoane fizice”, arpeciază președintele AFM.

Acesta a menționat că modalităţile de finanţare şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii se vor regăsi în propunerea de ghid cu care vom veni în perioada imediat următoare, ghid care va fi supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.

Proiectul ghidului va fi făcut public până la sfârşitul lunii mai, potrivit sursei citate.

În paralel se va derula și proiectul „Casa Verde plus”, care implică finanţarea atât a caselor cât și a blocurilor de apartamente.

Programul se aresează persoanelor fizice, care primesc sume nerambursabile de până la 6.000 lei, dacă își instalează panouri solare sau centrale pe peleți, și de maximum 8.000 de lei pentru pompe de căldură.

Pentru a beneficia de finanțare, solicitanţii au obligația ca în termen de 60 de zile de la obținerea aprobării să semneze contractual. În termen de un an trebuie să instaleze sistemele, pe cheltuiala proprie. După ce lucrările sunt finalizate, vor solicita Agenției Fondului de Mediu decontarea cheltuielilor eligibile.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax