Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bani de medicamente şi consumabile pentru pacienţii trataţi la Urgenţe şi internaţi în spitalele mari, de la MS. 270 milioane lei pentru programele ATI, AVC şi infarct

Publicat

spital alba

De la bugetul Ministerului Sănătăţii au fost alocaţi 270 de milioane lei, anul acesta pentru finanţarea materialelor sanitare şi a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi rămân internaţi în spitalele mari din ţară. Sunt vizate programele de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat Raed Arafat.

Aceste fonduri de la minister erau necesare în condiţiile în care banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu erau suficiente.

„Ideea este să venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judeţene de urgenţă, pentru continuitatea îngrijirilor pacienţilor care sunt veniţi prin Unităţile de Primiri Urgenţe, pacienţi de urgenţă, după ce se internează în spital. De multe ori s-a zis că UPU este finanţat prin bugetul de stat, după care sunt probleme de finanţare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costă foarte mult”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că se referă la acţiuni prioritare pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind încă discuţii.

Astfel, pentru acţiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut – care a început experimental în urmă cu trei ani – suma alocată va creşte de la 17 la 20 de milioane de lei şi se vor adăuga noi centre spitaliceşti care vor primi bani, iar din acest an se va include „o subacţiune nouă”, legată de prevenirea morţii subite, pentru care se alocă cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.

Pentru a preveni riscul de repetare a unui infarct miocardic acut la un pacient, există posibilitatea implantării unui dispozitiv (defibrilator cardiac implantabil), ce recunoaşte tulburarea de ritm şi aplică un şoc la purtător, automat, fără a fi nevoie de intervenţia echipei de urgenţă. Aceste dispozitive sunt relative scumpe, potrivit medicilor de specialitate, iar prin intermediul programului, numărul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creşte de trei ori faţă de situaţia actuală (în 2012, în România, erau implantate în jur de 180 de dispozitive). În această „subacţiune” vor fi implicate trei centre medicale din Bucureşti şi Institutele de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte acţiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat că va creşte numărul centrelor care abordează problema prin tromboliză, în condiţiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore şi jumătate de la momentul instalării AVC sau se va recurge la „o etapă intervenţională”, care constituie o noutate.

„Mai e o etapă, etapa intervenţională, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea să facă acest lucru. Mureşul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred că va mai fi un centru în ţară sau maxim două care vor face asta – şi din lipsă de personal specializat, dar şi pentru că este o chestiune cu care vrem să începem ca program pilot. Dacă colegii noştri instruiesc alţi colegi în următorii doi ani, să-i avem pregătiţi, atunci se pot deschide şi alte centre, pentru radiologie intervenţională. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta şi pentru partea de traumă”, a spus Raed Arafat.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax