Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Bani pentru familiile copiilor din Alba Iulia care nu au prins loc la creșă în sistem public și pentru bunici. Cum se acordă

Publicat

Familiile copiilor din Alba Iulia care nu au obținut loc la creșă vor primi bani din bugetul local. Cu aceștia, pot plăti servicii de creșă private sau indemnizația pentru bunicii care îi îngrijesc.

Perioada avută în vedere este aprilie-august 2022, inclusiv vacanțele.

La Alba Iulia, sunt 137 de copii care nu au prins loc la creșă în acest an. Până la construirea de noi creșe, s-a constatat nevoia de sprijin a familiilor acestora, potrivit reprezentanților primăriei. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local din 30 martie.

În cele trei creșe din municipiu sunt încadrați 90 de copii.

Ajutorul de creșă sau grădiniță în sistem privat

Ajutorul financiar familiilor copiilor de vârstă antepreșcolară, care nu au obținut un loc la creșă și în funcție de veniturile realizate, pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară privată se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară. Reprezintă echivalentul costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșa: 413,40 lei în 2022.

Banii se dau doar pentru copilul care nu a obținut loc la creșă sau grădiniță în sistemul public și pentru solicitantul care u a refuzat un loc sau nu a retras copilul de la aceste instituții.

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru îngrijirea copilului antepreșcolar persoanele care au în întreținere acești copii și veniturile pe membru de familie nu depășesc 2.100 de lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare cel realizat de beneficiar în ultima lună, anterior solicitării acestui ajutor.

Alte condiții:

 • solicitantul este părintele la care copilul locuiește în mod statornic
 • are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia
 • este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților
 • sunt cetățeni români, străini sau apatrizi
 • domiciliul stabil/reședința în Alba Iulia
 • părinții sunt angajați cu contract de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală ori din activități agricole, silvicultură, piscicultură sau exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată
 • media veniturilor cumulate ale membrilor familiei nu depășește 2.100 lei (inclusiv) – venit net/membru familie, pe luna anterioare celei de depunere a cererii.

Indemnizația pentru bunici

Pot beneficia de indemnizație, pentru creșterea nepotului/nepoților care nu au loc la creșă, bunicii care se află în relație de rudenie firească sau din adopție cu acești minori. Trebuie să aibă acordul părinților și o stare de sănătate corespunzătoare.

Indemnizația este tot de 413,49 lei și se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară. Venitul pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 2.100 lei.

Banii se dau tot în cazul copiilor care nu au prins loc la creșă/grădiniță în sistemul public și nu a fost refuzat vreun loc de către familie.

Dacă nu există bunic care să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului, părintele poate desemna altă persoană.

Pentru a primi ajutorul financiar, se ia în considerare venitul lunar pe membru de familie, pentru ultima lună înainte de cerere.

Cele două ajutoare financiare nu pot fi cumulate

Cele două ajutoare financiare – banii pentru familie și indemnizația pentru bunici – nu pot fi cumulate între ele și nici cu alte ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă sau orice alt beneficiu similar. Excepție este stimulentul de inserție privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

La calcularea venitului net pe membru de familie se iau în calcul inclusiv veniturile din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomajm indemnizații, alocații, cu excepția:

 • alocației pentru susținerea familiei (Legea 277/2010)
 • alocației de stat pentru copii (Legea 61/1993)
 • bugetului personal complementar lunar și prestații sociale (Legea 448.2006 – persoane cu handicap)
 • burselor școlare
 • stimulentului educațional (Legea 248/2015 – familii defavorizate)
 • sprijinului financiar ”Bani de liceu” (HG 1488/2004)
 • veniturilor obșinute ocazional de zilieri
 • sumelor ocazionale acordate de stat/buget local – despăgubiri / sprijin financiar situații excepționale

Acte necesare pentru obținerea ajutorului financiar

 • cerere și informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
 • actul de identitate al solicitantului (copie și original pentru verificarea conformității)
 • actul de identitate al celuilalt părinte – în cazul părinților căsătoriți, necăsătoriți, în situația în care aceștia conviețuiesc împreună (copie și original pentru verificarea conformității)
 • hotărâre de divorț, după caz, din care să reiese domiciliul statornic al copilului pentru care se solicită ajutor financiar, precum și modul în care se exercită autoritatea părintească definitivă și executorie
 • certificatul de naștere al copilului (copie și original pentru verificarea conformității)
 • adeverințe și acte doveditoare de venit, pe luna anterioară celei depunerii cererii
 • extras de cont din care să rezulte datele de identificare privind contul bancar al titularului

Cum se depune cererea

Cererea, completată de către unul dintre părinți/reprezentanți legal se depune la Direcția de Asistență Socială Alba Iulia. Aceasta este pentru acordarea ajutorului finanficar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară privată sau a unei indemnizații destinate creșterii nepotului.

Cererea va fi însoțită de actele doveditoare.

După verificarea documentelor, cererile sunt aprobate sau respinse prin dispoziția primarului, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Aceasta va fi trimisă beneficiarului în termen de 5 zile de la emitere.

Dreptul la ajutorul financiar se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cele depuse până în data de 20 ale lunii. Pentru celelalte, banii vor fi dați luna următoare.

Ajutorul financiar se acordă lunar, până în august 2022 inclusiv. Sumele vor fi virate în contul bancar al titularului.

Solicitantul trebuie să depună la DAS, din trei în trei luni, o declarație pe proprie răspundere privind menținerea/modificarea condițiilor de acordare a ajutorului. În caz contrar, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 3 luni, pierd dreptul la ajutor. Pot primi altul, la depunere unei noi cereri.

Când încetează dreptul de a primi ajutorul financiar

 • la împlinirea vârstei de 3 ani de către copil, în afara structurii anului școlar
 • la finalizarea anului școlar curent, dacă minorul înscris la creșă/grădiniță împlinește 3 ani în anul școlar, nu mai mult de vârsta de 4 ani
 • pe perioada concediului acordat părintelui pentru îngrijirea copilului bolnav
 • la schimbarea domiciliului în altă localitate
 • când copilul este înscris la creșă/grădiniță în sistem public
 • nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
 • solicitantul nu a depus declarația
 • pentru dosarele aflate în plată pentru care nu sunt prezentate acte doveditoare de venit până la 20 aprilie 2022

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Maratonul ”Educație la Înălțime” ajunge luni în Cetatea Alba Iulia. Lecție specială de istorie și joc cu vânătoare de comori

Publicat

Maratonul ”Educație la Înălțime” ajunge luni Alba Iulia pentru o lecție de istorie și mai multe activități în cadrul Cetății Alba Carolina.

Profesoarele Adriana Bălaj și Daniela Cetean au pregătit o lecție specială care include un joc de tip treasure hunt/vânătoare de comori, o demonstrație realizată de o trupă de reconstituire istorică din epoca romană și interviuri cu personaje care au călătorit în timp din istorie.

Lecția începe la ora 11 pe canalul de YouTube ”Educație la Înălțime” și este deschisă gratuit oricărei școli din România sau din Republica Moldova.

”Educație la Înălțime” este un proiect creat și implementat de către Asociația Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului și cu sprijinul Ministerului Educației.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Declarații controversate ale președintelui Consiliului Concurenței, legate de creșterea prețurilor: românii se autovictimizează

Publicat

Declarații controversate ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta a spus că românii se autovictimizează în scandalul creșterilor de prețuri care afectează România de câteva luni. 

„Fiat justitia, pereat mundus nu a fost niciodată dictonul meu favorit. Avem prețuri mici față de restul UE. Să vedem și partea plină a paharului. Mereu totul e dezastru și suntem victime, sunt comploturi, speculanți, a spus Chirițoiu.

Bogdan Chirițoiu a mai afirmat că scumpirile din România, inclusiv cele la energie, carburanți și RCA, nu au avut la origine, din investigațiile de până acum, înțelegeri neconcurențiale ale companiilor.

Bogdan Chirițoiu a criticat mecanismul de plafonare a prețului la energie și a lăsat să se înțeleagă că actuala formulă ar putea fi modificată înainte să expire, în aprilie anul viitor.

„Am înțeles de la guvern că trebuie să-și facă niște calcule. Avem OUG, trebuie să vedem efectiv impactul ei, să vedem cât încasăm din suprataxare, cât ne costa subvențiile. Atunci vom ști exact”, spune Chirițoiu pentru Spotmedia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Marți: Ședință a Consiliului Județean Alba. Cetatea dacică de la Căpâlna și alte proiecte pe ordinea de zi

Publicat

Consilierii județeni din Alba se reunesc marți, 24 mai, de la ora 9.00, în ședință ordinară, cu 12 proiecte pe ordinea de zi.

Vor avea de aprobat preluarea în administrare a Cetății Căpâlna, a unui tronson din drumul județean Unirea II – Ocna Mureș – limită județul Mureș, pentru modernizare, modificare de organigramă și statut la Direcția de Evidență a Persoanelor, includerea lui Marin Calotă, noul șef al Poliției Locale Alba Iulia, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Alba și alte proiecte.

Proiectul ordinii de zi

1. Aprobarea Procesului verbal încheiat cu ocazia ședinței „extraordinară” a Consiliului Județean Alba din data de 16 mai 2022

2. Proiect de hotărâre nr. 83/21 martie 2022 privind aprobarea modificării Organigramei şi a Statului de funcţii ale Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba

3. Proiect de hotărâre nr. 129/4 mai 2022 privind exprimarea acordului cu privire la aprobarea Procesului verbal de vecinătate pentru stabilirea limitelor comune dintre DJ 107F -proprietate publică a UAT-Judeţul Alba şi imobilul situat administrativ în intravilanul comunei Lunca Mureşului, str. Livadea, nr. 153, judeţul Alba, care este necesar în vederea întocmirii documentaţiei tehnice de notare posesie în Cartea funciară

4. Proiect de hotărâre nr. 130/4 mai 2022 privind modificarea componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Județului Alba

5. Proiect de hotărâre nr. 131/9 mai 2022 privind însuşirea documentaţiei cadastrale de alipire a două parcele de teren, situate administrativ în municipiul Alba Iulia, B-dul Transilvaniei, judeţul Alba, înscrise în CF 113178 Alba Iulia şi CF 115174 Alba Iulia – proprietate publică a UAT-Judeţul Alba

6. Proiect de hotărâre nr. 132/10 mai 2022 pentru înlocuirea reprezentantului Județului Alba în Adunarea Generală a Asociaţiei „Grupul de Acțiune Locală Arieşul Mare” stabilit iniţial prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 161/25 august 2016 privind aprobarea asocierii Judeţului Alba prin Consiliul Judeţean Alba în vederea constituirii Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Arieşul Mare”

7. Proiect de hotărâre nr. 133/11 mai 2022 pentru înlocuirea reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Asociaţiei ,,Grupul de Acţiune Locală din Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, stabilit prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 24/27 februarie 2009 privind aprobarea înscrierii Consiliului Judeţean Alba în Asociaţia ,,Grupul de Acţiune Locală din Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare”, cu modificările şi completările ulterioare

8. Proiect de hotărâre nr. 135/12 mai 2022 privind desemnarea reprezentantului Județului Alba în Adunarea Generală a Acționarilor la Societatea „Drumuri și Poduri Locale Alba” SA

9. Proiect de hotărâre nr. 136/12 mai 2022 privind neexercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului teren – înscris în CF nr. 71904 Aiud, în suprafaţă de 4890 mp. – monument istoric, situat administrativ în municipiul Aiud, str. Gării, nr. 14, judeţul Alba

10. Proiect de hotărâre nr. 137/12 mai 2022 privind exprimarea acordului cu privire la aprobarea Procesului verbal de vecinătate pentru stabilirea limitelor comune dintre DJ 107I – proprietate publică a UAT-Judeţul Alba şi imobilul situat administrativ în comuna Râmeţ, judeţul Alba, care este necesar în vederea întocmirii documentaţiei tehnice de notare a posesiei în Cartea funciară

11. Proiect de hotărâre nr. 139/16 mai 2022 privind încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Săsciori, pentru transmiterea unui imobil – teren și construcție, din domeniul public al Comunei Săsciori și din administrarea Consiliului local al Comunei Săsciori, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba

12. Proiect de hotărâre nr. 140/16 mai 2022 privind aprobarea predării temporare în administrarea Consiliului Local al Comunei Fărău a unui tronson din drumul județean DJ 107D: Unirea II (DN 1) – Ocna Mureș – Vama Seacă – Fărău – Șilea – limită Judeţul Mureș, situat în intravilanul localității Șilea, în vederea realizării lucrărilor de reparare și modernizare

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Judoka Alexandru Sibișan de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de bronz la Gimnaziada din Franța

Publicat

Elev al Liceului cu Program Sportiv și judoka legitimat la CS Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan, a obținut un rezultat extraordinar la Gimnaziada Normandy din Franța, competiție sportivă școlară internațională. Acesta s-a clasat pe locul 3 după ce a câștigat meciuri extrem de dificile, disputate cu sportivi din Algeria și Turcia.

Alexandru Sibișan a luptat cu sportivi internaționali extrem de bine pregătiți, reconfirmându-și astfel forma extrem de bună pe care o are.

Sibișan demonstrează că reușește să câștige medalii importante și în afara granițelor, nu doar la competițiile naționale.

Elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Mateica Daniela), Alexandru Sibișan este component al lotului național de judo și sportiv cu dublă legitimare CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) și CSM Pitești.

Antrenorii secției noastre de judo sunt profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.

La Gimnaziada Normandy din Franța, desfășurată săptămâna trecută, Sibișan a reprezentat România la categoria 90 de kilograme.

A avut primul meci cu un sportiv din Kazahstan pe care l-a pierdut în ”golden score” după 6 minute la shido (penalizare).

În recalificare, Sibișan s-a întâlnit cu un judoka din Algeria, pe care l-a învins prin procedeul ippon. Lupta pentru medalia de bronz a câștigat-o în fața unui sportiv din Turcia (tot prin ippon).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax