Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bani pentru încălzire: 700 de lei pentru facturile de la iarnă. Majorarea pensiilor nu va afecta beneficiarii

Bani pentru încălzire

Publicat

Bani pentru încălzire: 700 de lei pentru facturile de la iarnă, vor fi virați către beneficiari. Majorarea pensiilor nu va afecta persoanele care au dreptul la ajutoare. 

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.

Cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

Este declarația premierului Marcel Ciolacu, pe acest subiect.

Sprijinul pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei se acordă de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor au fost emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor – ANAF, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale.

La ultima şedinţă de guvern, premierul a anunţat că pensionarii ale căror venituri au crescut în urma recalculării nu vor fi afectați și că vor primi în continuare banii pentru încălzire.

Vouchere sociale 2024: Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă. Când intră următoarea tranșă de 250 de lei

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.

În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de Romania TV.

Bani pentru încălzire: Ce se poate face cu cei 700 de lei

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

„Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie – energie termică gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri – va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare, potrivit Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii.

Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a mai spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.

Bani pentru încălzire: ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat;
  • alocația pentru susținerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate