Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bani puţini la pensie, de la stat, pentru generaţiile născute în perioada 1966-1971. Vezi situaţia contribuţiilor la fondurile private

Publicat

Generaţiile născute între 1966-1971 nu vor mai avea bani de pensie în momentul ieşirii de pe piaţa muncii. Potrivit datelor autorităţii de reglementare şi supraveghere din domeniu, resursele actuale ale sistemului de pensii va asigura acestor generaţii o pensie care va ajunge la cel mult 15% din ultimul salariu.

Vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu  a declarat că”în momentul în care persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieşi la pensie nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu”.
Acesta a precizat că singura soluţie este oferirea unei oportunităţi generaţiilor active, de a economisi o parte din venituri, într-un sistem bazat pe conturi individuale şi pe reinvestire continuă. „După o perioadă de 20 de ani, sumele economisite se vor dubla, iar după 40 de ani de contribuţie, acestea vor fi de 4 ori mai mari decât contribuţiile efective”, a adăugat Ioan Girescu.

În luna mai a anului 2008 au fost virate primele contribuţii la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II). Reprezentanţii CSSPP arată că, la sfârşitul lunii august, numărul celor înscrişi la Pilonul II a ajuns la 5,7 milioane de persoane, ale căror conturi individuale de pensii cumulează 1,9 miliarde de euro. Valoarea medie a unui cont activ pe Pilonul II se ridică la 562 de euro. Sistemul de pensii private, împreună cu fondurile de pensii facultative, deţine active două milioane de euro.

Potrivit lui Giurescu, în România, cota procentuală aplicată sumelor care se virează la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), în prezent de 3,5%, este cea mai redusă din Europa. El a mai arătat că sumele virate în prezent la Pilonul II nu vor acoperi nevoile financiare pentru o bătrâneţe liniştită.

Acesta afirmă că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private va fi trimis la Ministerul Muncii. „Sper ca până la finele anului să intre în dezbatere şi să fie aprobat de Parlament”, a spus Giurescu.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax