Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Banii pentru show-ul pirotehnic de Ziua Națională sărbătorită la Alba Iulia, NU POT ajunge la victimele din Colectiv. Inițiativa „molipsește” alte orașe


Publicat

1 decembrie

 

Foto: Ion Baltean, Alba Iulia

Foto: Ion Baltean, Alba Iulia

Cei aproximativ 10.000 de euro care urmau să fie plătiți pentru spectacolul pirotehnic de la Alba Iulia, organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, NU au cum să ajungă la victimele rănite în urma incendiului de la Club Colectiv. Primăria a anunțat că donează 50.000 de lei dar nu din banii care urmau să fie alocați pentru artificii ci din fondul de rezervă, adică bani care se folosesc doar în cazul unor calamități, dezastre sau probleme sociale mai speciale.

Din solidaritate cu cei din mediul online, Primăria a anunțat că va redimensiona toată sărbătoarea zilei de 1 Decembrie și va renunța la artificii, așa cum au cerut aproximativ 300 de semnatari ai unei inițiative online care a fost prezentată, de un reprezentant al acestora,  administrației locale în ședința extraordinară a Consiliului Local de luni, 9 noiembrie.

Semnatarii și-au manifestat dorința ca banii care urmau să fie alocați pentru spectacolul pirotehnic de Ziua Națională a Românilor și de Revelion să fie donați familiilor victimelor în incendiul de la București. Ceea ce nu au știut reprezentanții celor 300 de semnatari a fost faptul că banii respectivi nu aparțineau primăriei ci veneau din partea unui sponsor, o companie privată, care și-a exprimat clar dorința și direcția în care se va îndrepta sponsorizarea.

Practic, administrația locală nu dispune de cei aproximativ 10.000 de euro și nu au cum să facă obiectul unei donații din partea acesteia, fapt exprimat public și de primarul Mircea Hava.

„Singura chestiune este că e vorba de niște bani pe care îi donează o firmă, cu anumite condiții, și nu putem să îi folosim în altă parte” a spus primarul Mircea Hava în ședința extraordinară a Consiliului Local.

La sfârșitul aceleiași ședințe, primarul a propus consilierilor să acorde un vot consultativ pentru inițierea unui proiect de hotărâre prin care municipiul Alba Iulia să doneze suma de 50.000 de lei, din fondul de rezervă, spre victimele de la București.

Astfel, acești bani ar fi ajuns la victime indiferent dacă la Alba Iulia se făcea sau nu se făcea spectacolul de artificii.

Reprezentanții primăriei au confirmat și astăzi că banii din sponsorizarea dedicată zilei de 1 Decembrie nu pot fi donați victimelor din cauză că banii nici măcar nu se află în posesia primăriei. Aceștia precizat că cel mai probabil în urma sistării spectacolului de artificii firma privată va renunța la acordarea sponsorizării.

SONDAJ ALBA24: „Strada” a convins Primăria Alba Iulia să renunțe la focurile de artificii de Ziua Națională a României. Sunteți de acord?

 • NU (56%)
 • DA (44%)
 • Total voturi: 538

Loading ... Loading ...

Inițiativa de la Alba Iulia a molipsit și alte orașe.

Inițiativa internauților de la Alba Iulia a fost preluată și folosită ca precedent și de cetățeni din alte orașe. La Zalău, în jur de 270 de semnatari, dintre care câteva zeci din localitate, au a cerut primăriei și consiliului local să renunțe la artificii în serile de 1 Decembrie și de Revelion invocând precedentul de la Alba Iulia.

„În atenția Primăriei Zalău Consiliul Local al Municipiului Zalău

UntitledUrmând precedentul stabilit de Consiliul Local Alba Iulia* cetățenii subsemnați solicită anularea tuturor focurilor de artificii programate pentru serbările Zilei Naționale din 1 Decembrie 2015, precum și pentru serbările de sfârșit de an 2015.

De asemenea, vă solicităm să aprobați ca toate sumele de bani care ar fi fost, în mod normal, destinate acestori focuri de artificii să fie donate victimelor tragediei din clubul Colectiv, printr-un proces transparent, prezentat public pe website-urile instituțiilor antemenționate, în termen de 7 zile după trecerea fiecărei sărbători menționate sau mai repede.

Cu respect, cetățenii” a transmis inițiatorul acelei petiții.

Același lucru s-a întâmplat și la Brașov unde o petiție online intitulată „1 Decembrie la Brașov, fără artificii” a fost publicată după ce „consilierii din Alba Iulia au renunțat la spectacolul de artificii”.

„Alba Iulia a făcut acest demers! Consilierii din Alba Iulia au renunțat la artificiile de 1 Decembrie și vor aloca contravaloarea spectacolului pirotehnic, victimelor din clubul Colectiv. Haideți să semnăm și să punem presiune pe edilii orașului să doneze banii!!” scrie în petiția care a adunat doar trei semnatari în trei ore.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. dodoyuly

  marți, 10.11.2015 at 20:10

  banii sa-i dea in plm patronii clubului aia sa fie trasi la raspundere dar mai ales cei ce au dat aprobarile impreuna cu pompierii cum poti spune ca nu ai auzit de un local oarecum faimos si de atata timp deschis?nu se pot autosesiza?nu cerd ca politia nu a fost cel putin o data acolo…

 2. MASE

  miercuri, 11.11.2015 at 21:02

  PANA IN ACEST MOMENT NU S-A PUTUT AMENDA SAU AUTOSESIZA SI ADUCE LA CUNOSTINTA SOCIETATILOR CARE AU NEREGULI?UNDE SUNT ACESTE CONTROALE ANUALE, SEMESTRIALE, ACESTE PROCEDURI CARE DOAR ACUM SE EFECTUEAZA, IN ACESTE VREMURI, IAR ACESTI BANI , DE EXEMPLU CARE SURVIN DIN AMENZI,DIN NEREGULI, NU PUTEAU SA AJUTE LA O IMOBILIZARE MAI BUNA A ACESTOR CADRE DE ACEST GEN, CARE EFECTUEAZA CONTROALE ASUPRA FIRMELOR CARE DESFASOARA ACTIVITATI DE RESTAURANT, DISCOTEZI, CLUB ETC. , TOATE ACESTEA DUC LA UN REZULTAT MAI BUN IN PROTEJAREA POPULATIEI,CARE BENEFICIAZA DE ACESTE SERVICII.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Victor Ponta, către Dacian Cioloș, într-o emisiune electorală: Ai nevoie de aprobarea lui Gregorian Bivolaru ca să te vaccinezi?

Publicat

c

Fostul premier Victor Ponta l-a atacat pe europarlamentarul Dacian Cioloș, în cadrul unei dezbateri electorale de miercuri seară, la Digi24, în contextul unei discuții despre vaccinare.

Ponta l-a întrebat pe reprezentantul USR PLUS dacă are nevoie să îi ceară aprobarea lui Gregorian Bivolaru (fondatorul MISA) pentru a spune dacă este de acord să se vaccineze sau nu.

Întrebarea a fost adresată în contextul în care reprezentanții partidelor politice prezenți la dezbatere au fost invitați să răspundă dacă se vor vaccina sau nu împotriva COVID-19.

Toți invitații au răspuns ferm că se vor vaccina, cu excepția lui Dacian Cioloș care a spus că va lua o decizie după ce va vedea campania de informare și după ce va avea toate informațiile referitoare la vaccin și efectele acestuia.

La finalul răspunsului, cu puțin timp înainte de pauză, Ponta l-a întrebat pe Cioloș: ”Să îl întrebăm pe Gregorian Bivolaru mai bine. Ai nevoie de aprobarea lui Gregorian Bivolaru ca să te vaccinezi?”

Întrebarea l-a enervat în mod evident pe Cioloș: ”Întreabă-l tu mai bine, că văd că știi mai multe. Vezi că încă nu ai lămurit problema cu plagiatul”.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câți români au drept de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie. AEP a anunțat numărul oficial de alegători

Publicat

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților este de 18.191.396, iar numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de AEP.

Comunicatul AEP

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că, în perioada electorală, Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri ale persoanelor efectuate de către primări”, precizează sursa citată.

Potrivit AEP, la data de 2 decembrie, după efectuarea tuturor actualizărilor, situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Parlamentului este următoarea:

 • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.604 cetățeni;
 • Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane;
 • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.808 cetățeni;
 • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 3.078 cetățeni.

„Precizăm că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 34.192, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtarea măștilor de protecție și acasă, în anumite situații

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat miercuri purtarea măştilor sanitare în locuinţe pentru a preveni infectările cu noul coronavirus atunci când sunt primiţi vizitatori şi când nu poate fi respectată distanţarea fizică, relatează dpa.

În plus, măştile ar trebui purtate în locuinţe în timpul vizitelor atunci când nu este clar dacă încăperile au fost aerisite corespunzător, potrivit unui nou ghid de recomandări publicat de OMS miercuri la Geneva.

OMS recomandase anterior purtarea măştilor în spaţiile cu dimensiuni reduse, însă nu precizase liniile directoare pentru spaţiile private.

De asemenea, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă în prezent o utilizare mai largă a măştilor în centrele medicale. Astfel, personalul administrativ şi alţi angajaţi care nu sunt implicaţi în acordarea de îngrijiri medicale au fost adăugaţi pe lista persoanelor care ar trebui să poarte în permanenţă măşti sanitare.

Pacienţii ar trebui, de asemenea, să poarte măşti în situaţiile în care intră în contact strâns cu alte persoane.

La începutul pandemiei de COVID-19, OMS îşi exprimase scepticismul cu privire la purtarea măştilor şi nu a susţinut pe deplin utilitatea acestora, chiar dacă mai multe ţări din Europa au început să copieze exemplul unor state din Asia unde măştile sunt utilizate la scară largă pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reiterat miercuri avertismentul său potrivit căruia măştile le-ar putea oferi oamenilor un fals sentiment de siguranţă, făcându-i să uite de alte măsuri esenţiale de prevenţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: E nevoie de USR în viitorul Guvern pentru modificarea Constituției, dar nu am încredere că pot lucra cu ei

Publicat

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, marți seara, la B1TV, că „alianța naturală” a liberalilor este cu PMP pentru guvernare, dar că este nevoie și de USR pentru a obține majoritatea necesară modificării Constituției, așa cum își dorește și președintele Klaus Iohannis. 

”Alianța naturală este cu PMP, pentru că au fost singurii parteneri loiali și de cuvânt care au stat lângă PNL în lupta din Parlament cu PSD.

Din păcate, sondajele ne arată că nu am putea face doar noi și atunci mai e nevoie și de UDMR pentru a face majoritatea, din păcate nu extrem de confortabilă.

Venirea USR în această alianță va genera majoritate pentru schimbarea Constituției. Președintele vrea să avem și o reformă serioasă a statului român. Pentru revizuirea Constituției este nevoie de două treimi.

Ce încredere pot să am eu într-un partener care de un an de zile atacă PNL în loc să atace PSD. Eu personal nu am încredere că pot lucra cu acești oameni”, a declarat Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate