Connect with us
Publicitate

BLAJ

Bărbat din Alba, obligat de instanță să meargă la școală deși este analfabet. Pedeapsă primită după ce nu a plătit un porc

Publicat

Un bărbat din Alba nu a putut duce la bun sfâșit o obligație dată de magistrații din Blaj, din simplul motiv că are doar o clasă. Deși nu știe să scrie sau să citească, judecătorii l-au obligat să urmeze un curs de pregătire profesională. 

La un an de la sentința, Serviciul de Probațiune Alba și-a dat seama că bărbatul nu poate respecta obligația.

Drept urmare au cerut în data de 2 noiembrie 2023 ca obligația să fie încetată. Despre ce este vorba de fapt și cum s-a ajuns în acestă situație, citiți mai jos.

Obligații pe lângă pedeapsa dată

De cele mai multe ori în procesele penale, în condamnările fără executare a pedepsei, judecătorii impun condamnaților mai multe obligații.

Printre cele mai uzuale sunt cele în care condamnatul trebuie să urmeze un curs de pregătire profesională. Însă sunt situații în care acesta nu poate face acest lucru deoarece nu a fost vreodată la școală.

Și-a bătut vecinul căruia nu i-a dat banii pe porc

Este și cazul bărbatului de 38 de ani care în 2022 a fost condamnat de Judecătoria Blaj. În 2019 și-a bătut cu bestialitate vecinul, iar apoi a plecat la muncă în străinătate.

Mai exact, inculpatul luase un porc de la un vecin, însă era dator cu suma de 1500 de lei. Când se pregătea să urce în autocarul care să îl ducă la muncă în Germania, vecinul a venit și i-a cerut banii.

Atunci l-a dat pe bărbat cu capul de casă și i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul în casă. Vecinul în vârstă de 68 de ani a căzut inconștient la pământ, iar inculpatul s-a urcat linișit în autocar.

Cum a ajuns să fie obligat să meargă la un curs de pregătire profesională

Pe lângă pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, a fost obligat la muncă în folosul comunității, dar și: ”să urmeze un curs de calificare profesională; să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate”, au decis magistrații în data de 28 iulie 2022

La sfârșitul anului 2023, cei de la Probațiune Alba și-au dat seama după mai bine de un an câ bărbatul nu poate să urmeze o calificare profesională din simplul motiv că nu a fost decât un singur an la școală.

Drept urmare, au cerut să fie eliminată obligația din pedeapsa bărbatului.

Nu știe să scrie și să citească, dar a fost obligat la un curs de formare profesională

”(…) nu este şcolarizat, are doar o singură clasă, nu ştie să scrie şi să citească, aceasta fiind o condiţie obligatorie de eligibilitate la un curs de formare profesională, ori participanţii la programele de reintegrare trebuie să ştie să scrie şi să citească, să facă teme acasă şi să participe activ la sesiunile programului”, au notat reprezentații Serviciului de Probațiune Alba.

Drept urmare, în data de 2 noiembrie 2023, judecătorii din Blaj au eliminat obligația dată tot de ei prin care bărbatul era nevoit să facă un curs de formare profesională.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    duminică, 19.11.2023 at 19:45

    hahaha „hahaha” cea mai frumoasă pedeapsă ,trebuia să-l trimită la grădiniță

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax