Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, aflat în carantină, amendat după ce a făcut scandal și a zis că mâncarea primită este ”lătură de porci”

Publicat

jandarmerie jandarmi

Un bărbat din Sebeș care la începutul anului 2020 după ce a venit dintr-o ”zonă roșie” din Europa și a fost carantinat într-un hotel din localitate, s-a ales cu o amendă pentru că a produs un scandal. 

Bărbatul a cerut anularea amenzii în instanță, și după un an de la primirea acesteia, în data de 16 martie 2021, Judecătoria Sebeș a dat o primă decizie. 

Mai exact, în data de 23 martie, în timp ce se afla în carantină la un hotel din Sebeș, bărbatul de la geamul camerei îl înjura pe administratorului hotelului fiind nemulțumit de mâncarea primită.

Jandarmii i-au atrans ”atenția să înceteze această acțiune de protest, moment în care acesta a adus injurii grave agenților constatatori, i-a jignit și înjurat, utilizând un vocabular care nu poate fi redat spunând că își bagă p. …a în noi și că mâncarea primită este lătură de porci”).

Aceștia au încercat să porte un dialog decent cu contravenientul, spunându-i că la nivel național este decretată stare de urgență și trebuie să se conformeze cu toții măsurilor impuse și spunându-i că au mai fost cazate și alte persoane în acest hotel care chiar au lăudat mâncarea primită și condițiile de cazare, hotelul fiind de 3 stele și poate că situația lui a fost un caz izolat care poate fi remediat prin dialog și comportament civilizat”, se arată în motivarea instanței.

Din cauza faptului că bărbatul nu s-ar fi potolit după intervenția jandarmilor, forțele de ordine l-au amendat cu 1000 de lei, amendă care a fost contestată de bărbat.

Ce a decis instanța

” Instanța apreciază că amenda a fost corect individualizată spre maximul ei întrucât prin conduita sa petentul a dovedit că nu a înțeles nimic din situația existentă la acel moment la nivel național și european.

Petentul a fost o persoană care a călătorit înspre România și la momentul intrării în țară, având în vedere că era în vigoare hotărârea nr. 9/10.03.2020 a grupului de suport privind gestionarea bolilor înalt contagioase, a fost plasat în carantină în cadrul hotelului din Sebeș.

În condițiile în care la acel moment se făceau eforturi susținute pentru prevenirea răspândirii virusului Sars Cov 2 în contextul intrării în țară a unui număr foarte mare de cetățeni români care locuiseră în zone „roșii” din Europa, petentul a apreciat că cea mai adecvată conduită ar fi să provoace scandal și să instige și pe alții, carantinați în același loc, înspre a participa la scandal.

Chiar dacă motivul invocat de petent ar fi fost real, modul său de reacție conduce la ideea că petentul este incapabil să își gestioneze conduita, atât timp cât pentru un motiv pueril (fie că e cel legat de serviciile de masă, fie că e cel legat de faptul că nu au fost consultați de un medic) acesta a ales o reacție disproporționată, aducând injurii unor persoane care nu erau cu nimic vinovate de situația în care petentul se afla.

Fără doar și poate, plasarea în carantină pentru o perioadă de 14 zile nu este cea mai comodă stare în care o persoană se poate afla, însă nu trebuie uitat că situația petentului a fost una decentă prin faptul că a fost încarantinat în cadrul unui hotel de 3 stele (în condițiile în care s-ar fi putut carantina în centre special amenajate în acest scop sub formă de hale sau corturi).

Pe de altă parte, din momentul în care a decis să revină în țară în acea perioadă, petentul și-a asumat condițiile și rigorile la care va fi supus odată cu intrarea în țară, iar crearea unui context iritant, de scandal în care petentul, revoltat de propria situație, aduce injurii persoanelor cu care poate fi acceptat într-o societate normală”, au scris magistrații.

Drept urmare, în data de 16 martie 2021, magistrații din Sebeș au respins cererea de anularea a amenzii. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” continuă la Sebeș. Spectacole în aer liber și lansări de carte. PROGRAMUL din weekend

Publicat

Cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” a început vineri, 13 mai, la Sebeș și Lancrăm. Deschiderea oficială a avut loc la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, unde au fost acordate premii onorifice și au avut loc alocuțiuni și momente artistice.

De 42 de ani, Lucian Blaga este omagiat la Sebeș prin organizarea unui festival devenit internațional. În cadrul evenimentului, în perioada 13-15 mai vor avea loc conferințe și spectacole cu invitați prestigioși.

Spectacolele artistice, care vor încheia fiecare zi de festival, vor împleti poezia cu muzica și dramaturgia, evenimentul fiind dominat de figura eroului național Avram Iancu, așa cum l-a conturat dramatic Lucian Blaga.

Artiștii invitați vor aduce un omagiu operei blagiene, limbii române, într-un decor artistic creat de scenograful Alin Gavrilă, inspirat din spațiul mioritic: Adrian Naidin, Corala Armonia, Veta Biriș, regizorul Florin Coșuleț, alături de actori și tineri studenți la actorie.

„Oaspeți suntem în tinda noii lumini la curțile dorului. Cu cerul vecini.” Lucian Blaga

Program Festivalul internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLII-a, Sebeș – Lancrăm, 13 – 15 mai 2022

Sâmbătă, 14 mai 2022

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

ora 09:00 – sesiune de comunicări științifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

ora 10:00 – concurs de recitare de poezie

ora 17:00 – „Citadele culturale transilvănene” cu Asociația Culturală Pro Valores. Invitați: Sebastian Crăciun, Fernando Mihalache, Eugen Măcinic. Lansări de carte și momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș

 • Parcul Tineretului din Sebeș – scenă în aer liber

ora 20:30 – spectacol artistic – adaptare după piesa de teatru „Avram Iancu” de Lucian Blaga.

Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Eleonora Coșuleț, Radu Țăpușă. Invitată: Veta Biriș

„Pân’ la RAI…” artistul Adrian Naidin și invitații săi: John Micu, Bogdan Munteanu, Eugen Amarandei

Duminică, 15 mai 2022

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

ora 17:00 – lansări de carte și expoziție de artă plastică

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ora 19:00 – sala de evenimente „Radu Stanca”

Teatru: „Steaua fără nume”. O coproducție a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Regia: Florin Coșuleț.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Licitație pentru 62 de trenuri electrice de scurt parcurs, anunțată de ministrul Transporturilor. Pe ce rute vor circula

Publicat

Licitaţia pentru achiziţionarea a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs a fost deblocată, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

„Astăzi, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis, spre publicare în SICAP, anunţul de participare aşteptat de ani de zile.

Este încă un pas spre modernizarea condiţiilor de călătorie cu trenul în România pe rutele de navetă în zona marilor oraşe. Vor fi înlocuite astfel trenurile electrice învechite şi automotoarele diesel care sunt folosite în prezent”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, achiziţia, finanţată din fonduri europene nerambursabile (POT 2021-2027) şi din bugetul de stat al României, este împărţită în 3 loturi şi acoperă câte o regiune a ţării.

Lotul 1 (Est) – include 20 de trenuri care vor deservi municipiile Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi şi Suceava

Lotul 2 (Centru – Vest) – include 23 de trenuri care vor deservi municipiile Braşov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj Napoca, Arad, Timişoara şi Reşiţa

Lotul 3 (Sud) – include 19 trenuri care vor deservi direct municipiile Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Constanţa şi Alexandria, prin intermediul nodului feroviar învecinat. Trenurile din lotul 3 vor asigura inclusiv legătura cu staţiunile de pe Valea Prahovei.

„În contractul cu o valoare estimată cuprinsă între 3 miliarde de lei şi 4 miliarde de lei (fără TVA) este prevăzută inclusiv asigurarea reparaţiei şi întreţinerii celor 62 de trenuri”, a menționat Grindeanu.

sursă: Agerpres

foto: Facebook/Sorin Grindeanu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Încă o categorie de angajați va beneficia de scutire de impozit la salarii. Legea a fost promulgată

Publicat

Legea care stabilește salariul minim brut de 3000 de lei și scutirea acestuia de impozit pe venit și contribuții la asigurări de sănătate, pentru angajații din agricultură, a fost promulgată. Măsurile se vor aplica în perioada iunie 2022 – decembrie 2028.

Măsurile sunt similare celor din domeniul de construcții.

Legea prevede acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru persoanele care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Acestea vor beneficia de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%), potrivit avocatnet.ro.

Beneficiile sunt pentru domeniile de activitate:

cod CAEN 01: agricultură

 • 011 cultivarea plantelor nepermanente
 • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente
 • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire
 • 014 creșterea animalelor
 • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
 • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

cod CAEN 10: industria alimentară.

Condiții pentru aplicarea scutirilor

Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii pentru pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

Alte categorii de salariați care beneficiază de scutiri

Și alte categorii de salariați beneficiază de scutiri sau reduceri de taxe, potrivit hotnews.ro.

Acestea sunt:

 • IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%
 • Cercetători – scutire de impozit pe venit de 10%
 • Angajați construcții (și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II
 • Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)
 • Activități independente – se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.
 • Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente
 • Drepturi de autor – avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.
 • Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.
 • Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.
 • Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%
 • Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluări standardizate pentru elevi din mai multe școli din țară, din 30 mai. LISTA unităților incluse în program pilot

Publicat

Vor fi organizate evaluări standardizate, ca proiect pilot, în câteva școli din țară. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Acestea se vor desfășura în perioada 30 mai – 10 iunie, pentru elevi ai claselor I-VII și în perioada 30 mai – 8 iunie, pentru clasele IX-XI.

Vor participa elevi din școli selectate în cadrul programului pilot, de către minister. Din fiecare județ, sector, sunt șapte astfel de unități.

LISTA școlilor selectate pentru evaluări standardizate

Din județul Alba, sunt selectate:

 • Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj
 • Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud
 • Liceul Teoretic Teiuș
 • Școala GImnazială ”Decebal” Cricău
 • Școala Gimnazială ”Nicolae Drăgan” Galda de Jos
 • Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” Ciumbrud

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022

 • a) pentru elevii claselor I-a – a VII-a, limba română și matematică
 • b) pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină, potrivit edupedu.ro.

Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ trebuie să se asigure că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I-a – a VII-a, respectiv a IX-a – a XI-a să susțină această evaluare.

Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax