Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Stremț, cercetat de polițiști pentru furt. A sustras 200 de litri de motorină, din rezervorul unui camion

Publicat

motorina

Un bărbat de 32 de ani din comuna Stremț este cercetat de polițiști pentru furt după ce ar fi sustras 200 de litri de motorină din rezervorul unui camion parcat în Teiuș. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 26 mai 2022, polițiștii de investigații criminale au identificat un bărbat de 32 de ani, din comuna Stremț, județul Alba, care este bănuit de furt.

Din cercetări a rezultat că, în noaptea de 27/28 martie 2022, ar fi sustras cantitatea de 200 de litri de motorină, din rezervorul unui camion aflat în parcarea situată în apropierea unei societăți comerciale din Teiuș.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman: Parlamentul a adoptat o nouă lege care revoluționează sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir

Publicat

Parlamentul României a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pe care am inițiat-o în calitate de deputat PNL.

Noua lege revoluționează practic sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir, prin faptul că reorientează profilul industriei de apărare la situația geo-politică actuală.

Principalele modificări ale legii sunt următoarele:

 • La art.2. lit d) se completează cu “…dezvoltare technologică; inclusiv prin valorificarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor de achiziţii militare;”
 • La art. 3 lit ş) se adaugă la “activitățile principale necesare realizării de produse militare” și deţinere, vânzare- cumpărare, închiriere şi transport;”
 • La art 3 dupa lit a) si ş) se introduc noi litere a1) și ş1)
  • a1) autorizaţie prealabilă – act administrativ eliberat de către ministerul de resort care conferă operatorului economic dreptul de a-şi realiza capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, cu valabilitate până la data punerii în funcţiune a capacităţii astfel realizate, dar nu mai târziu de 1 an de zile de la data emiterii;
  • ş1) operaţiuni conexe realizării de produse militare/ sensibile şi strategice, precum: depozitarea, deţinerea, vânzarea, închirierea şi transportul produselor
 • La art. 5. lit b) se adaugă în completare “…precum şi componente esenţiale ale acestora aşa cum sunt definite la art. 2 pct.4 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv a sistemelor de arme cu energie dirijată, echipamente aferente sau de contraacţiune şi modele de testare, precum şi componente special concepute pentru acestea;
 • De asemenea la lit c) se adaugă în completare produse IT şi de securitate cibernetică pentru uz militar;
 • La art. 6 lit m) alin. 5 se modifică: Acest aviz prealabil are caracter conform şi se acordă potrivit atribuţiilor specifice ale fiecărei instituţii avizatoare, inclusiv din perspectiva riscurilor la adresa apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Ministerul de resort va integra avizele prealabile ale fiecărei instituţii FSNA, formulate la solicitarea lui şi va emite autorizaţia doar în situaţia în care fiecare aviz prealabil este pozitiv.
  • (n.n.- Implicarea ministerului de resort in integrarea avizelor prealabile si emiterea autorizatiei in situatia in care acestea sunt pozitive)
 • La art 7 modificările propuse după alin. 2 au în vedere criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un operator economic pentru a fi autorizat în România, criterii care înainte erau reglementate prin HG, acum sunt menționate express în lege .
  • Procedurile de autorizare raman reglementate prin HG.
 • Adăugarea la art.7 (21) Procedurile de autorizare prealabilă, autorizare, înregistrare şi radiere din registru a operatorilor economici se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului;
 • În ceea ce privește art.12 se revine la forma inițială a legii cu urmatoărele modificări: conform prevederilor legale în vigoare şi ale prezentei secţiuni, cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de minimum 10 ani, din care 5 ani în entităţi cu minimum 20 de angajaţi.
 • La art 13 alin. 41) se modifică după cum urmează: Din sumele alocate de la bugetul de stat, operatorii economici cu capital majoritar şi/sau integral de stat pot efectua plăţi în avans în cuantum de până la 30 % din valoarea contractului de achiziţie şi/sau pot deschide acreditive în bănci comerciale sau unităţi ale trezoreriei publice în limitele sumelor angajate prin contractul de achiziţie. Operatorii economici au obligaţia de a recupera sumele alocate în avans, de la beneficiarii acestora, prin recepţionarea de bunuri livrate şi/sau servicii prestate într-un termen de maxim 36 luni de la acordarea avansurilor, astfel cum va fi prevăzut prin contractul de achiziţie.
 • La art. 13 alin 12 se modifică lit. a) 50 % pentru finanţarea activităţilor cuprinse în obiectul de activitate; iar la lit. b) pct. 4 ​efectuarea cheltuielilor legate de îndeplinirea obligaţiilor legale de conformare cu cerinţele de protecţie a mediului, după caz; c) 10% pentru efectuarea de investiţii, astfel cum sunt prevăzute la art. 3 lit. p).
 • La art.24 se modifică alin (3) Sumele necesare pentru plata drepturilor salariale prevăzute la alin. (1), precum şi cele necesare pentru achitarea contribuţiilor datorate de angajator, potrivit legii, se alocă operatorilor economici, în conformitate cu numărul mediu maxim de personal aprobat, din sumele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.
 • La art. 26 se modifică alin (1),(2),(3) astfel:
  • (1) Operatorii economici din domeniul industriei naţionale de apărare au obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii (Rep. 1) cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la formarea profesională a salariaţilor, în vederea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale şi menţinerii competitivităţii perso¬nalului din industria naţională de apărare.
  • (2) Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, elaborează în colaborare cu partenerii sociali, la nivel naţional si/sau local, programe de reconversie profesională a persoanelor disponibilizate, în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii, potrivit legislaţiei în vigoare.
  • (3) Programele prevăzute la alin.(2) se finanţează din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri externe nerambursabile, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în limita sumelor alocate şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate.
 • La art 38. după alin. 2, se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
  • (3) Operatorii economici din industria naţională de apărare au obligaţia de a păstra o evidenţă a produselor militare, fabricate, respectiv a stocurilor de producţie, în registre speciale.
  • (4) Registrele specificate la alineatul anterior vor fi clasificate şi eliberate de către ministerul de resort în funcţie de specificul operatorilor economici.

Deputat PNL Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile. Programe de studii și locuri disponibile. DETALII

Publicat

La Universitatea de Vest din Timișoara a început procesul de admitere. Procesul pentru cei care nu sunt din Timișoara se poate realiza și pe platforma online făcută special pentru admitere. Pe platforma în cauză candidații pot completa informații dar pot și încărca documentele necesare. 

Aspiranții la studii universitare și-au început oficial procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea candidaților mai facilă – admitereonline.uvt.ro.

Până în prima parte a lunii iulie 2022, candidații vor putea să completeze informații și să încarce documente pe platforma de înscriere. Procesul de înscriere se derulează în mediul online, urmând ca documentele să fie prezentate de către candidați la centrele de admitere, pentru certificarea acestora conform cu originalul, prin scanare de către reprezentanții UVT. Pașii pe care trebuie să-i parcurgă candidații în cadrul procesul de înscriere sunt disponibili AICI.

Oferta UVT este formată din 73 de programe de studii universitare de licență și 87 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii. Locurile disponibile la programele de studii universitare din cadrul UVT pentru procesul de admitere din acest an sunt disponibile AICI.

Pentru anul universitar 2022-2022, UVT scoate la concurs peste 11 mii de locuri la programele de studii universitare de licență și masterat, dintre care 2350 finanțate de la bugetul de stat pentru programele de studii universitare de licență, respectiv 1450  de locuri pentru programele de studii universitare finanțate de la bugetul de stat .

La toate programele de studii universitare de licență din cadrul UVT, procesul de admitere presupune susținerea unei probe de admitere, în format fizic, la sediul central UVT sau la sediile facultăților UVT, fie pentru testarea cunoștințelor / aptitudinilor conexe domeniului de studii ales și a capacităților cognitive, fie de tipul unui test de evaluare a abilităților lingvistice și de raționament (EALR). Mai multe detalii despre procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare pot fi găsite pe paginile aferente acestora de pe platforma de admitere.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) știe cât este de important ca tinerii cu rezultate deosebite, care excelează în diverse domenii și care vor să aducă o schimbare în societatea în care trăiesc, să fie susținuți și încurajați în parcursul lor academic.

Așadar, pe lângă facilitățile pe care le acordă, pentru performanțe academice, studenților săi (care includ, spre exemplu, burse de excelență, de performanță și de merit), UVT a pregătit și un pachet de beneficii pentru viitorii studenți care, în perioada studiilor liceale, au obținut rezultate deosebite la diverse concursuri și olimpiade naționale și internaționale, care obțin media 10 la examenul de bacalaureat sau care sunt șefi de promoție în cele mai bune licee din fiecare județ, mai multe detalii fiind disponibile AICI.”

Toți candidații vor trebui să prezinte toate documentele necesare procesului de admitere, în original sau în copie legalizată, până cu cel puțin o zi înainte de data afișării listelor cu candidații admiși, conform calendarului stabilit prin regulamentele facultăților UVT,  la punctele de preluare a documentelor de admitere din sediile UVT sau din centrele județene de admitere organizate de UVT, pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT. Candidații care nu vor îndeplini această prevedere nu vor fi incluși în clasamentul procesului de admitere.

Centre de înscriere UVT

Pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat și în anul 2022 mai multe centre de admitere, atât la sediile UVT din municipiul Timișoara, cât și în mai multe județe din bazinul principal de selecție a studenților UVT: Arad, Alba, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Satu Mare și Vâlcea:

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia – bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 11;

Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad – Calea Victoriei nr. 1-3;

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea – strada Episcop Roman Ciorogariu nr. 18;

Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița – bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 7;

Colegiul Național „Decebal” Deva – strada 1 Decembrie 1918 nr. 22;

Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” Drobeta-Turnu Severin – strada Orly nr. 37;

Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu – strada 1 Decembrie 1918 nr. 25;

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare – strada Mihai Eminescu nr. 5;

Colegiul Național „Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea – strada General Praporgescu nr. 19.

Centrele județene de admitere sunt deschise în următoarele perioade:

7 – 9 iulie 2022;11 – 13 iulie 2022 (prin excepție, la centrele de admitere din Arad, Oradea și Reșița, perioada va fi 11-12 iulie 2022);

20 – 22 iulie 2022;

26 – 27 iulie 2022.

Intervalul orar în care se pot prezenta candidații la centrele județene de admitere este 9:00-16:00, de luni până vineri, respectiv 9:00-14:00, sâmbăta. Punctele de înscriere și de preluare a documentelor de la sediul Universității de Vest din Timișoara (bd. Vasile Pârvan nr. 4, Timișoara, cod poștal 300223, jud. Timiș, România) vor fi deschise în perioada 4-29 iulie 2022, programul detaliat fiind disponibil AICI.

Ești pregătit de facultate, dar nu știi ce ți se potrivește? Accesează platforma YTM.ro!

UVT pune la dispoziția elevilor din întreaga țară, în mod gratuit, și servicii permanente de consiliere individuală în carieră. Platforma YTM.ro este o platformă de testare psiho-vocațională dezvoltată de Universitatea de Vest din Timișoara, adresată elevilor din întreaga țară, prin care aceștia își pot analiza interesele, abilitățile și aptitudinile, prin completarea unor teste specifice, cu scopul orientării spre un anumit traseu educațional și profesional.

Astfel, în urma testării, platforma YTM generează rapoarte personalizate prin care pune la dispoziția beneficiarilor informații referitoare la programele de studii ale universităților din Timișoara care se potrivesc cel mai bine profilului lor.

Elevii care, în urma completării testelor, au nevoie de clarificări în legătură cu rezultatele oferite de platformă și traseul educațional potrivit pentru ei, au posibilitatea de a programa o sesiune de consiliere individuală (ce se poate desfășura online, având o durată de aproximativ 50 de minute) cu consilierii din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT, completând ACEST FORMULAR.

În cadrul ședinței de consiliere, elevii vor primi informații suplimentare despre potențiale trasee de carieră și sprijin în alegerea unui program de studii universitare potrivit.

Dacă și tu îți dorești să fii, începând cu anul următor, student la cea mai mare instituție de învățământ superior comprehensivă din regiunea de vest a României, creează-ți acum dosarul pe platforma de admitere online.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Ministerul Familiei, condus de PSD, a majorat banii alocați pentru copiii din plasament și din centrele rezidențiale

Publicat

”Ministerul Familiei, Tineretului si Egalității de Sanse, condus colega noastră Gabriela Firea, a majorat de peste 5 ori sumele alocate pentru cheltuielile individuale ale copiilor din centrele rezidențiale și a crescut 40% alocația de plasament.

Pentru cei 10.000 de copii din centrele rezidențiale, sumele lunare pentru cheltuielile individuale cresc de la 28 de lei la 150 de lei. Iar pentru haine, încălțăminte, materiale sanitare, manuale și jucării acești copii vor primi anual o sumă cuprinsă între 580 lei și 1.338 lei.

Pentru cei 35.000 de copii în plasament la asistenții maternali, la rude sau la alte persoane, alocația de plasament va crește de la 630 la 950 lei/lună, pentru copiii fără dizabilități și de la 945 la 1.425 lei/lună pentru copiii cu dizabilități”, a declarat deputatul PSD Alba, Radu-Marcel Tuhuț, într-un comunicat de presă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și furtuni, luni și marți, în Alba și alte județe din țară

Publicat

Meteorologii au emis avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și furtuni, valabile luni și marți în județul Alba și alte județe din țară.

Cod Galben de caniculă – în județul Alba și alte județe din țară

Potrivit ANM, în zilele de luni, 4 iulie și marți, 5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod Portocaliu de caniculă, în cinci județe din vestul țării

În zilele de luni (4 iulie) și marți (5 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Cod Galben de furtuni – în județul Alba și alte județe din țară

Potrivit ANM, luni, 4 iulie, între orele 12:00 – 21:00 – vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Cod Portocaliu de furtuni, instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii

Potrivit meteorologilor, luni, 4 iulie, între orele 12:00 – 21:00, în Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali vor fi averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65…75 km/h).

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

sursa: meteoromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax