Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Băsescu a DEZVĂLUIT : PONTA a fost OFIȚER ACOPERIT SIE între 1997 şi 2001. Ce reacție a avut premierul

Publicat

victor ponta premier Traian Băsescu a dezvăluit în emisiunea ”Jocuri de Putere” a lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV că Victor Ponta a fost ofițer SIE in perioada 1997 – 2001. „Victor Ponta trebuie să recunoască că in perioada 97 – 2001 a fost ofițer acoperit al SIE”, a spus Traian Băsescu,  precizând că acest lucru explică propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde a fost repartizat în 1995 ca procuror, direct la Parchetul General, in 1998.

Inițial,  șeful statului a spus că unul dintre candidaţi trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, „îi va rânji în faţă fostul şef””Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge”, a continuat Băsescu. Imediat după aceea ,  șeful statului a spus că Victor Ponta este ofițerul acoperit. Băsescu a precizat ca funcția pe care Ponta a deținut-o în perioada respectivă- cea de procuror era incompatibilă cu cea de ofițer acoperit în serviciile secrete. ”N-a respectat articolul 131 din Constituție care prevede incompatibilitatea dintre procuror și orice altă activitate”- a declarat Băsescu.

Pentru a-și justifica afirmatia, Traian Basescu a prezentat o hotărâre de guvern adoptată de guvernul Adrian Nastase, în care era aprobată lista de categorii de informații secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a carei anexa era secretă.

”Este o hotărâre din vremea lui Adrian Năstase. Nu daţi pagina următoare că este secretă”, a precizat şeful statului.

”Se aprobă lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE pe niveluri de secretizare din anexa prezentă”, se arată în documentul emis pe 31 octombrie 2002.

Basescu a prezentat un singur paragraf din anexa, care a fost ulterior abrogată, dar nu si desecretizată, in care se prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat. Apoi a prezentat o hotârâre de guvern publicată în monitorul oficial din anul aprilie 2013, reaprobată, prin care au fost făcute publice toate domeniile de activitate ale SIE , dar și o anexă nesecretizată prin care activitatea foștilor ofiteri de informații a fost secretizată.

În documentul respectiv se prevede ca este secret de stat „personalul din domeniul activitătii informative, chiar si după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu”.

În acest fel, Victor Ponta a extins conținutul hotărârii „pentru a se proteja”, a susținut Traian Băsescu. Nu intru în detalii, dar şi dacă aş şti ca a avut misiuni, n-aş avea dreptul să vorbesc despre ele. Victor Ponta a făcut o mare greşeală. Este treaba lui ce va face acum”, a mai spus Băsescu.

Presedintele a argumentat că această hotărâre de guvern are o „mare problemă” legată de legea SIE, art 9 (2), unde se prevede că activitatea SIE „are caracter de secret de stat”. Hotărârea de Guvern a fost inițiată de Teodor Melescanu, care era șeful SIE la acel moment și semnată de Victor Ponta.

De altfel, preşedintele l-a acuzat  de complicitate pe Teodor Meleşcanu, candidat şi el la prezidenţiale, spunând că l-a acoperit pe Victor Ponta.

”După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială cu domnul Meleşcanu. L-am întrebat dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. Şi mi-a răspuns că e secret de stat, neţinând cont că preşedintele are acces la orice secret de stat. S-a creat un precedent uriaş. Preşedintele cere informaţie despre acoperiţi în Guvern. Niciodată n-am cerut listă de acoperiţi în serviciu, sunt treburile lor. Dar ambele servicii le-am întrebat cu privire la membrii Guvernului. Întotdeauna. Din acel moment nu am mai avut încredere îmi ce îmi spune Meleşcanu, pentru că n-am ştiut abordarea politică. N-am vrut să mai fac un scandal, să trimit la Parlament cererea de revocare, s-a dus singur în campanie. Meleşcanu a făcut un joc politic acoperind un om care a refuzat să spună. Meleşcanu este complicele lui Ponta. El a formulat hotărârea, l-a ajutat să îşi acopere trecutul”, a adăugat şeful statului.

Mai mult, preşedintele a precizat că a început corespondenţa cu Teodor Meleşcanu pe 8 noiembrie 2013.

Întrebat dacă, în urma declaraţiilor făcute de şeful statului, Victor Ponta se va retrage din cursa electorală, Băsescu a replicat: „Victor Ponta nu se va retrage. De ce să se retragă?””Ponta este un preşedinte despre care nu ştii că e master la Catania, că e ofiţer acoperit, ştim orice despre el, numai cine este nu. Nu puteţi alege aşa un preşedinte. Eu în niciun caz nu-l voi vota. Nu tot electoratul de stânga este fără principii şi aşteptător de cadouri electorale. Eu cred că vor analiza. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta că eu îl ştiu că e mincinos, asta e! Precedentul care nu trebuia să existe a fost comportamentul lui Meleşcanu. L-aş întreba, că-l văd candidând, dacă ar ajunge preşedintele României, ce ar face cu un şef de serviciu care i-ar refuza o informaţie?”, a mai spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile lui Traian Băsescu privind faprul că a fost ofiţer acoperit sunt ”numai minciuni”, şeful Guvernului susţinând că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat şi România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

”Vă spun cu toată deschiderea că azi o să mă rog şi pentru preşedintele Traian Băsescu, pentru că este extrem de tulburat şi frământat şi România nu trebuie să mai depindă de tulburările unei persoane. Eu cred că există instituţii ale statului care, dacă cineva a încălcat legea, îl va trage la răspundere”, a declarat Ponta.

El a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

Premierul a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

”Când eu voi fi preşedinte, veţi vedea că ceea ce vedeţi în ultimele zile la Traian Băsescu poate fi schimbat”, a afirmat Victor Ponta.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Sunt numai minciuni”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate