Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Băuturile carbogazoase ar putea fi interzise tinerilor de până la 16 ani. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

suc, colaUn deputat vrea să interzică băuturile carbogazoase tinerilor de până la 16 ani, potrivit unui proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat. Excepție de la reguli va face apa minerală. Parlamentarul motivează propunerea prin faptul că, potrivit unor studii, unul din patru adolescenți din țara noastră este supraponderal.

Propunerea legislativă privind reglementarea comercializării băuturilor carbogazoase a fost inițiată de către deputatul independent Gheorghe Udriște, fiind pusă în dezbatere publică la Senat în data de 1 noiembrie.

„Un român consumă în medie anual 150 de litri de băuturi răcoritoare, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Un studiu privind calitatea băuturilor răcoritoare fără zahăr, realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, a arătat că aproximativ 93% dintre produsele analizate sunt băuturi carbogazoase. Un procent însemnat de băuturi carbogazoase este consumat și de copii, iar efectele alimentației nesănătoase în rândul copiilor sunt evidente: un sfert dintre minorii români sunt supraponderali, mulți cu probleme de sănătate”, susține inițiatorul în expunerea de motive.

Acesta susține aplicarea de etichete de avertisment pe ambalajele băuturilor carbogazoase, aplicarea de etichete de avertisment pe rafturile unde sunt expuse băuturile carbogazoase, introducerea avertismentelor la orice formă de publicitate la băuturile carbogazoase, interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase către consumatorii minori cu vârsta de până la 16 ani și aplicarea unei taxe speciale pentru comercializarea băuturilor carbogazoase.

Potrivit propunerii legislative, „pentru protejarea sănătății consumatorilor, ambalajele băuturilor carbogazoase vor avea afișate etichete de avertisment care vor conține mesajul <zahărul dăunează grav sănătății>”.

De asemenea, pe rafturile unde vor fi comercializate aceste băuturi, responsabilii magazinelor vor afișa alte avertismente, privind nerecomandarea acestor produse minorilor sub 16 ani. „Comercializarea băuturilor carbogazoase cu excepția apei minerale îmbuteliate, către consumatorii minori cu vârsta de până la 16 ani este interzisă”, se mai precizează în document.

Și publicitatea la aceste produse, care nu va mai putea folosi imagini cu copii, va fi reglementată astfel încât să conțină aceleași mesaje de pe etichete. În plus, furnizorii acestor produse vor fi taxați în plus, pentru descurajarea comerțului cu băuturile carbogazoase.

„Se instituie o taxă specială aplicată furnizorilor pentru comercializarea băuturilor carbogazoase, în valoare de 1 la mie din salariul minim brut pe economie garantat în plată / 0,33 ml”, prevede propunerea legislativă.

Nerespectarea aplicării corecte a etichetelor se va sancționa cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei, iar cele privind comercializarea către minori și publicitatea produselor fără avertismentele impuse, cu amenzi de la 50.000 la 70.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către reprezentanți ai poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

După ce va fi dezbătută în Senat, inițiativa legislativă va fi analizată în Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax