Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Baza de agrement Băile sărate de la Ocnișoara: O nouă licitație pentru execuția lucrărilor, lansată de Consiliul Județean Alba

Publicat

Baza de agrement Băile sărate de la Ocnișoara. Consiliul Județean Alba a lansat recent o nouă licitație pentru amenajarea complexului de agrement și relaxare. Valoarea totală estimată a investiție a fost majorată, de la circa 14,7 milioane de lei la 17 milioane de lei. 

Reamintim faptul că până în prezent au fost lansate patru licitații, însă acestea au fost anulate după ce nu s-au prezentat ofertanți sau ofertele depuse au fost declarate neconforme. Proiectul vizează amenajarea de spații destinate activităților de agreement, relaxare — spatii menite să provoace emoții și experiențe, cum ar fi: amuzament / distracție pentru copii, amuzament / distracție / recreere / terapie pentru tineri și adulți, zonă alimentare și comerț, zonă wellness.

Consiliul Județean Alba a lansat pe 15 februarie, a cincea licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul de investiții „Amenajare Băile sărate Ocnișoara”. Valoarea estimată a investiției este de 17.043.175,58 de lei, fără TVA.

Baza de agrement Băile sărate de la Ocnișoara: cum va arăta

Consiliul Județean Alba, în colaborare cu administrația locală din comuna Lopadea intenționează să extindă paleta de dotări și servicii prezente, pentru a ține în comună locuitorii existenți, dar și pentru a atrage noi locuitori si turisti.

Proiectul are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită cresterii atractivității zonei Ocnișoara.

Se dorește realizarea unei baze de agreement în specificul arhitectural al zonei care să se integreze cu elementele naturale înconjurătoare. Amenajarea terenului se constituie dintr-o serie de suprafețe cu rol decorativ create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale. Funcțiunile întregului ansamblu vor fi conectate prin alei pietonale realizate din materiale ecologice integrate în cadrul natural existent.

Terenul pe care se intenționează construirea băilor sărate Ocnișoara este situat în vecinatatea drumului comunal DC14: DC13 – Odverem – Ocnișoara iar elementele naturale dominante sunt dealurile. Acesta are o suprafață de 26.367 mp. Acolo a fost reamenajată o fântână veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată – zonă cunoscută ca ”la murătoare”, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul.

Amenajarea presupune realizarea unor lacuri cu apă sărată, bazine cu apă dulce, amenajare zonă de picnic inclusiv contruirea unor pavilioane din lemn(tip filigorii), cât și realizarea a două constructii din lemn (una pentru acces recepție și vestiare, iar cealaltă pentru alimentație publică, restaurant și bucătărie).

 

Baza de agrement Băile sărate de la Ocnișoara: zona de primire și distribuție

În zona de primire și distribuție se vor prevedea funcțiuni complementare functiunii de bază respectiv zona de recepție cu rolul de primire și distribuire a vizitatorilor. Pe lângă zona de recepție, zona de primire și distribuție cuprinde o piațetă, aceasta fiind un spatiu tampon între clădirea recepției și zona lacurilor propriu-zise.

Piațeta este un spatiu ce pune în valoare fântâna existentă (murătoarea), care se dorește a fi păstrată în memoria cetățenilor care folosesc apa sărată și totodată oferă posibilitatea de a crea un spațiu expozițional din cristale de sare sculptate, sau alte elemente complementare acestei teme.

Piațeta se delimitează în partea nordică de restul amplasamentului printr-un zid de gabioane și înglobează o zonă de relaxare realizată din lespezi de piatră albe care poartă numele de ”Piața de sare” și o seră pentru depozitarea florilor și pentru protecția fântânii existente.

Clădirea cu destinația de recepție va avea o arhitectură modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. Așadar va fi construită cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică.

Clădirea recepției va a fi prevăzută cu panouri informative privind serviciile și atractiile disponibile în zonă, cabinet medical, vestiare pe sexe cu grupuri sanitare aferente cât și vestiar cu grup sanitar pentru persone cu dizabilități, și terasă perimetrală cu rol de acces.

Baza de agrement Băile sărate de la Ocnișoara: zona de alimentație și comerț

Zona de alimentație și comerț este identificată în partea nordică a amplasamentului, în zona accesului și deține o platformă dalată pentru locuri de parcare și o clădire cu destinația de restaurant cu zonă interioară de servire a mesei și cu o terasa mobilată corespunzător în vederea servirii mesei în exterior, când se dorește. În apropierea restaurantului se identifică un lac/bazin cu apă dulce care deține un bar interior. Structura bazinului este realizată din beton simplu și beton armat, hidroizolată corespunzător și placată cu placi ceramice.

Barul aferent bazinului menționat mai sus va fi construit cu fundații din beton, cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică, și va reprezenta o construcție deschisă, asemănătoare unei copertine.

Clădirea cu destinația de restaurant, asemenea recepției se propune ca arhitectura să fie inspirată din resurse locale dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. Așadar va fi construită cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică.

Restaurantul are o compartimentare bine definită specifică cladirilor din sectorul alimentaței publice:

  • holuri de acces și de circulație,
  • vestiare pentru personal cu grupuri sanitare aferente (separat pentru bucătari cu acces direct în bucătărie),
  • spațiu de preparare alimente,
  • bucătarie,
  • oficiu,
  • loc de luat masa,
  • depozit de deșeuri,
  • terase pentru acces și pentru servirea mesei.

Zona de recreere și divertisment, zona welness și zona balneară

Pe lângă cele două zone fundament, în schema funcțională reprezentativă a băilor sărate Ocnișoara mai apar alte cinci zone și anume:

  • o zonă de recreere și divertisment (partea vestică),
  • o zonă welness cu loc de joacă pentru copii (partea sudică),
  • o zonă balneară, (central amplasamentului),
  • o zonă de picnic (partea sudică),
  • o zonă centrală care asigură comunicarea între celelalte zone menționate.

Zona de recreere și divertisment

Zona de recreere și divertisment va fi amplasată în partea de est a sitului. Aceasta va cuprinde lacul cu apă sărată deja existent care va fi reamenajat, o plajă de nisip dotată cu umbreluțe și șezlonguri (pentru relaxare) și un teren de volei pe nisip.

Zona va mai cuprinde două construcții cu destinația de vestiar care vor avea în compnență boxe (cu rol de garderobă) grup sanitar și zona de masaj. Ca și structură vor fi construite cu fundații din beton, cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică.

Lacul sărat va fi amenjat cu ajutorul unor fascine montate pe maluri. La partea inferioară va fi păstrat terenul natural. Acesta va avea o adâncime de aproximativ 1,35 m.

Zona welness cu loc de joacă pentru copii

Zona welness cu loc de joacă pentru copii înglobează un spațiu de joacă și trei bazine cu apă dulce. Va cuprinde și o zonă dotată cu aparate fitness și două vestiare. Vestiarele vor avea aceași structură și compartimentare funcțională ca și cele din zona de recreere și divertisment.

Structura bazinelor este realizată din beton simplu și beton armat, hidroizolată corespunzător și placată cu placi ceramice.

Zona balneară

Zona balneară, mai exact zona lacului de namol sapropelic, este poziționată central amplasamentului, pe amprenta identificată inițial cu teren nămolos. Zona va cuprinde un bazin cu nămol, două alveole de relaxare cât și o zona de uscare.

Bazinul cu nămol cât și alveolele vor avea o adâncime de 0,80 m. Acestea vor fi amenajate cu ajutorul unor fascine montate pe maluri.

Zona centrală

Zona centrală asigură comunicarea între celelalte zone menționate și cuprinde trei bazine și un vestiar.

Bazinele vor fi amenajate cu ajutorul unor fascine montate pe maluri iar la partea superioară va fi păstrat terenul natural. Fiecare dintre acestea vor avea adâncimea de 2 m.

Vestiarul va avea aceași structură și compartimentare funcțională ca și cele din zona de recreere și divertisment.

Zona de picnic

Ultima zonă creată pentru completarea amplasamentului este zona de picnic. Aceasta va fi dotată cu:

  • 5 filigorii
  • loc pentru grătar
  • loc pentru hamace
  • un focar din piatră în centru zonei

Fiecare filigorie va avea o structură deschisă de tip copertină. Aceasta va fi realizată din cadre din lemn masiv și învelitoare din șiță, montată pe fundații din beton.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax