Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Beneficiarii de ajutor social vor primi banii încă șase luni după angajare. Care este condiția

Publicat

bani

Persoanele care primesc ajutor social și se angajează se vor putea bucura de acest drept timp de încă șase luni de la angajare, potrivit unui proiect de ordonanță adoptat miercuri de Guvern. Mai exact, acestea vor putea cumula, timp de șase luni, ajutorul social cu salariul primit de la angajator.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern modifică Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, se introduce posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane ce primește ajutor social.

Persoanele singure apte de muncă sau, după caz, unul dintre membrii familiei beneficiare de ajutor social vor putea primi acest drept timp de încă șase luni de la angajare, cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

De asemenea, pentru a stimula persoanele care beneficiază de ajutor social să se angajeze, acestea vor trebui să se prezinte la agenția pentru ocuparea forței de muncă de care aparțin din 6 în 6 luni sau ori de câte ori le este solicitat acest lucru.

„Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

În cazul în care persoanele beneficiare vor demisiona, acestea vor trebui să dea banii înapoi.

„În cazul în care contractul de muncă al unui beneficiar încetează din inițiativa angajatorului în mai puțin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit și nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, mai scriu reprezentanții ministerului.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax