Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Beneficiarii fondurilor europene se împrumută de la bănci să achite TVA-ul. Valeriu Tabără doreşte simplificarea acestei proceduri

Publicat

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără s-a aflat. sâmbătă, la Alba Iulia pentru a participa la discuţii cu primarii localităţilor din mediul rural, din Regiunea Centru care accesează fonduri europene pentru realizarea de lucrări de infrastructură. Unul dintre subiectele sensibile aduse în discuţie de primari în cadrul întâlnirii a fost acela al TVA-ului, despre care foarte mulţi beneficiari susţin că sunt obligaţi să recurgă la bănci pentru a-l putea acoperi.

Valeriu Tabără a recunoscut că este anormal să te împrumuţi la bancă să plăteşti TVA-ul, după care să îl primeşti înapoi, dar să fi nevoit să achiţi comision pentru această sumă: „o simplificare a acestei proceduri a TVA-ului înseamnă o absorbţie mai uşoară a banilor. TVA-ul oricum este la un nivel foarte mic faţă de banii pe care îi putem aduce în circuitul economic al României”. Ministrul a precizat că va purta aceste discuţii la Ministerul Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în favoarea beneficiarilor.

Contestatarii „de profesie” vor fi sancţionaţi

Tot ca o măsură de facilitare a accesării fondurilor europene, Valeriu Tabără a menţionat că există o iniţiativă parlamentară care ar urma să devină lege prin care toţi contestatarii „de profesie”, adică aceia care contestă proiectele în diferitele lor faze de elaborare, să fie penalizaţi. „Dacă te-ai băgat într-o contestaţie, trebuie să fii sigur că ai fost neîndreptăţit participând la licitaţia respectivă şi nu să o faci doar ca să şantajezi pe cineva. Ai pierdut această contestaţie, plăteşti pentru întârzierile cauzate şi implicit pentru pierderile pricinuite”, a declarat Valeriu Tabără.

Mai mult, ministrul a explicat că există discuţii cu instituţiile responsabile pentru a simplifica problema achiziţiilor: „Nu e necesar ca trei instituţii să se ocupe de aceeaşi problemă. E o chestiune de colaborare între APDRP, AMPDRP, din cadrul Ministerului şi ANRMAP, astfel încât aceste aspecte să fie simplificate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax