Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Benzi dedicate pentru autobuze, în Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa, despre cum se va circula pe prima bandă

Publicat

Benzi dedicate pentru autobuze, în Alba Iulia. Șoferii care vor circula pe noile benzi dedicate transportului public din municipiul Alba Iulia vor risca amenzi, odată cu finalizarea proiectelor de mobilitate. Potrivit primarului Gabriel Pleșa, la început se vor da doar avertismente. 

Reamintim faptul că banda 1 de pe bulevardele și străzile principale din Alba Iulia, modernizate prin proiectele de mobilitate, a fost transformată în bandă dedicată transportului public.

Asta înseamnă că vor putea circula pe aceasta autobuzele și microbuzele care efectuează transport public de persoane. Potrivit legii, pe aceeaşi bandă pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară (poliție, ambulanță, pompieri, etc.) când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Prin urmare, conducătorii auto prinși că au intrat ilegal pe aceste benzi vor fi amendați, indiferent dacă au parcurs 2 metri sau 200 de metri.

Benzi dedicate pentru autobuze, în Alba Iulia. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

„Evident că nu putem da drumul la aceste tronsoane pe mobilitate refăcute și modernizate fără a veni cu niște măsuri complementare. (…) A fost o discuție între noi și proiectanți. Au vrut să punem acei stâlpișori de separare a benzii dedicate transportului public de banda pentru autovehicule. Nu am fost de acord. Va fi doar o bandă de rezonare.

Dacă traficul sau se întâmplă incidente în față și trebuie să virezi dreapta, nu va fi niciun fel de problemă. Evident că nu vei putea folosi acea bandă ca să câștigi timp sau așa ceva. (…)

La început vor fi avertismente după care pot fi și amenzi, evident. (…)

Am văzut o simulare cu aceste semafoare inteligente. Ele sunt legate cu niște senzori de prezență care dau drumul acolo unde este coada mai mare la circulație. Sigur, este un soft complex. Mie mi se pare un lucru extrem de bun.

Pot să vă spun că dacă lucrurile nu vor fi în regulă, la anumite ore sau pe anumite tronsoane, vom putea să luăm măsuri.

Acum, pe o simulare, cu transportul public local, din orice punct al orașului până în cel mai îndepărtat punct nu ar trebui să facă mai mult de 15-20 minute”, a declarat primarul Gabriel Pleșa, la Alba24.

Benzi dedicate pentru autobuze, în Alba Iulia. Ce amenzi riscă șoferii care circulă pe benzile rezervate

Nerespectarea semnificației indicatoarelor pentru benzile de circulație rezervată autovehiculelor de transport public de persoane se sacționează cu 6 – 8 puncte de amendă.

Asta înseamnă că șoferii vor trebui să plătească între 990 și 1.320 de lei.

În ce situații nu se va aplica amendă

Există totuși situații în care poliția nu va aplica amendă. Spre exemplu, când se intră pe banda destinată autobuzelor pentru a vira pe o stradă laterală sau pentru a depăși un obstacol temporar, cum ar fi un accident sau o lucrare în desfășurare.

Cu toate acestea, este important ca șoferii să părăsească imediat banda pentru autobuze după ce au depășit obstacolul.

Benzi dedicate pentru autobuze, în Alba Iulia. Se va permite accesul pentru taximetre și serviciile de ride-sharing?

„Nu ne-am decis ca adminsitrație încă. Înțeleg că în Cluj au voie, doar că aici este mai delicată problema și aș vrea când luăm o decizie să nu neîndreptățim pe nimeni.

Este acestă dispută de ceva timp între taximetriștii care au stații închiriate, sistemul de taximetrie clasic și noile firme care operează pe softul inteligent, Bolt, Uber.

Taximetriștii își văd cumva business-ul pus în pericol, este o concurență până la urmă. Este o concurență pe care o consideră neloială. Taximetriștii cer categoric să folosească banda de transport public local, zicând că și ei sunt un transport public local sau alternativă la transport public local.

Problema se pune: vom lăsa doar taximetrele în sistemul acesta clasic, care plătesc și stații anual sau vom lăsa și pe ceilalți? Acolo s-ar putea să fie un conflict, nu aș putea să vă spun cum vom face.

Eu m-aș bucura ca o parte din traficul de pe banda pe care noi ne temem că va fi aglomerată să treacă pe banda transportului public local. Însă nu m-aș bucura ca acel transport public local să fie blocat de sute de mașini și să nu mai aibă eficiența pe care ne-o dorim”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Anonim

    luni, 29.04.2024 at 20:44

    unde ați mai văzut voi după semafor la 3 metri sa ai indicator cedează trecerea în sens giratoriu???!? numai în alba iulia! acum după ce ca se circula cu pasul melcului vreți sa ajungem sa circulam doar pe o banda pe sens. Frumos domnule Plesa ! cu siguranță ați pierdut votul meu!

  2. Cristin

    luni, 29.04.2024 at 21:36

    Normal,unde sânt semafoare , sensurile giratorii ar trebui să dispară și să se respecte semaforul.Acum o sa vedem ,când se implementează sistemul…

  3. AltAnonim

    luni, 29.04.2024 at 23:21

    Daca se va circula doar pe o banda, vom avea acelasi trafic ingreunat ca si in timpul lucrarilor la carosabil, vom sta foarte mult in intersectii. In plus, pentru ca banda din dreapta este rezervata pentru transportul public, nu se mai poate oppri/stationa pe nici un drum principal, va fi foarte rau pentru micile magazine/afaceri de pe aceste drumuri… probabil era mai bine cu sensuri unice pe 2 si 3 benzi + locuri de oprire/parcare, ca si in Cluj.

  4. Flo

    luni, 29.04.2024 at 23:58

    De-a rasul-plânsu !!! ai 3-4 benzi pe sens intr-adevar e ok sa fluidizezi transportul public ,dar in alba era aglomerat și cu doua benzi în anumite ore din zi ,deci ,o prostie , se va renunta repede la tâmpenia asta .

  5. Gogu

    marți, 30.04.2024 at 07:07

    Da mobilitate ,Ceausescu la timpul construirii bulevardului a gandit doua benzi pe sens .Plesa vizionarul ne lasa cu o banda pe sens, vedem la orele de varf cata mobilitate există .Viitorul arată prost.

  6. Unul

    marți, 30.04.2024 at 07:38

    Din puțul gândirii crețe a primarului a mai ieșit o nestemată urbană. Asta cu banda pentru transport public e cireașa de pe colivă, sau tort, după posibilități. Deja traficul e brambura oricum, că cică e „smart”, acum o să fie și mai „smart” iar lumea o să circule cu mașinile în rucsac, le scot de acolo doar când ies din oraș. Bravo băi nea primar, un vot creț ca ideile tale vei lua și atunci când o fi…Mai bine bagă o poezie ceva, că la astea poate te mai pricepi, că abur ai băgat destul.

  7. dd

    marți, 30.04.2024 at 07:55

    si daca ies din curte si fac dreapta, cum fac? trebuie sa merg cativa metri buni pe prima banda. si daca nu ma lasa nimeni sa ma inscriu pe banda 2, ce fac?

  8. Criss

    marți, 30.04.2024 at 09:04

    Problema e ca acusica sta cuminte nu implementeaza nimic, pana dupa alegeri, apoi sa te tii. Sa vezi idei crețe.

  9. Nicu

    marți, 30.04.2024 at 09:33

    vai de mine ce se agita ghiolbanii mândri la volan.mai mergeti băi puterilor și pe jos ori cu bicicleta sau de ce nu, cu autobuzul. va place sa învârtiți de covrig în conservă nu? tot cocalari ati rămas și singura „valuare”, realizare și mândrie e rabla cu 4 roti este? ați aflat cine o murit în ea înainte sa fie „recent adusă”?

  10. vasi

    marți, 30.04.2024 at 10:57

    stati linistiti ca orice minune tine 3 zile (luni) dupa aceea o sa se reconfigureze tot, pentru ca o sa fie blocat tot orasul si in plus o sa isi dea seama si cetateanul ca nu este ok dupa ce inhaleaza in statia de autobuz o grama de noxe de la masinile ce stationeaza in coloana si mai ales ca vine vara, si in al treilea rand nu o sa le convina sus pusilor si familile lor sa stea in coloana in oras. Oricul Plesa este o marioneta ce nu gandeste si se ia dupa incapabilii lui de arhitecti. Sa mergem pe jos sau cu autobuzul , sa-l vad eu pe Plesa cu baxu de apa minerala in autobuz si sa se dea jos in orizont sau micesti si sa mai mearga 200 m pana acasa

  11. SileDinicu

    marți, 30.04.2024 at 17:50

    Acesta nu este proiectul lui Plesa, totul a fost conceput si semnat pe vremea lui Hava !! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax