Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Benzina şi motorina, mai scumpe de la 1 ianuarie. Cât crește prețul combustibililor, din 2021


Publicat

Benzina şi motorina s-a scumpit la pompă cu 6 bani pe litru,de vineri, 1 ianuarie 2021, ora 0:00, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal.

De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor.

De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste majorări vor determina o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse, arată calculele companiilor petroliere.

Cele mai mari lanţuri de benzinării de pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

sursă: AgerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Ce pedeapsă a primit un cioban din Alba care a ucis cu intenție cinci oi. A intrat în plin, în animale cu o mașină de teren

Publicat

oi ovine

Un bărbat din Alba care a ucis cu intenție cinci oi a fost condamnat după trei ani, de judecători la o pedeapsă cu amânare. Bărbatul, crescător de animale, a intrat în plin cu o mașina de teren, în oile unui cioban rival. 

Deși faptele s-au petrecut în 2019, atât procurorii din Blaj, dar și judecătorii l-au trimis în judecată și judecat pe bărbat, abia în 2021. 

Pe data de 6 ianuarie 2022, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o primă decizie în cazul bărbatului care a ucis cinci oi.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, cei doi bărbați sunt crescători de animale  în satul Biia din Alba. Cei doi au avut și înainte de incident frecvente certuri legate de pășunatul animalelor. Cei doi dețin mai multe stâne în localitate.

La un moment dat, în data de 31 august 2019, în jurul orei 8.40, bărbatul și-a văzut rivalul în timp ce pășuna pe o parcelă de pământ din locul numit ”Miraj”.

Atunci ”a intrat intenționat cu autoturismul marca Land Rover în turma de ovine a persoanei vătămate, lovind 5 oi. În urma impactului, o oaie a decedat pe loc, două au decedat într-un interval de câteva ore de la comiterea faptei și alte două au decedat după două zile.

Cu ocazia audierii, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptelor, arătând că, văzând animalele persoanei vătămate pășunând pe fânațul său, a intrat cu mașina în ele, acesta s-au împrăștiat, una a decedat, iar alteia i s-a rupt piciorul. De asemenea, a arătat că este de acord să achite prejudiciul cauzat persoanei vătămate, în momentul în care, acesta din urmă îi plătește pagubele produse cu pășunatul oilor și cei trei baloți sustrași”, se arată în motivarea instanței.

Pedeapsa

Pentru cele cinci oi ucise cu intenție, bărbatul a primit trei luni de închisoare. Bărbatul mai avea o condamnare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, pedapsă cu amânare. Judecătorii au contopi pedeapsa ”de 3 luni închisoare stabilită prin prezenta sentință cu cele două pedepse de 9 luni închisoare stabilite prin sentința setința penală în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de o treime din celelalte pedeapse (1/3 din 12 luni = 4 luni ), respectiv un spor de 4 luni, urmând ca pedeapsa rezultantă să fie de 1 an și 1 luni închisoare.

(…) amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an și 1 luni pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinței (…)”, se arată în motivarea Judecătoriei Blaj.

Sentința nu a fost definitivă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 17.000 de persoane din țară s-au vaccinat anti-COVID 19 îl ultimele 24 de ore. Câte persoane sunt la prima doză

Publicat

Un număr de 16.680 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 4.557 reprezintă prima doză, 2.858 – doza a doua şi 9.265 – doza a treia, a informat, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.233.190 de doze de vaccin pentru 8.032.764 de persoane, 7.928.427 primind schema completă şi 2.246.766 imunizându-se cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate zece reacţii adverse, toate de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.821 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.165 de tip local şi 17.656 de tip general.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Suprataxă de 80% pe veniturile suplimentare ale producătorilor de energie. ANAF a publicat ordinul

Publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat proiectul de ordin prin care venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Potrivit art.II din Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”,

  • venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Ordinul de suprataxare, valabil până la 31 martie 2022

Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.

Conform art.II alin (3) din lege, modul de aplicare a impozitului se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit art.XXXVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se declară și se plătește la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepția producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit.

Impozitatea impune și completarea Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și a instrucțiunilor de completare a acestuia, cu această nouă obligație.

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Gest de recunoștință pentru un jandarm din Alba care a ajutat la stingerea unui incendiu

Publicat

Un jandarm din Alba este considerat erou după ce a intervenit la stingerea unui incendiu, în timpul său liber. A sărit în ajutorul unui vecin.

”Cel mai frumos cadou pentru colegul nostru plutonier adjutant șef Boțan Claudiu, sau “Bobo”, cum îi spun colegii, a venit din partea unui vecin care a vrut să își arate recunoștința pentru gestul făcut în urmă cu doar câteva săptămâni.

Aflându-se în timpul liber, colegul nostru a fost sunat de către vecina sa care i-a spus disperată că i-a luat foc o încăpere din casă și nu știe ce să facă. Fără nicio ezitare, jandarmul s-a dus într-un suflet să verifice locul unde era localizat incendiul, pentru a vedea dacă este necesară intervenția pompierilor”, transmite Jandarmeria Alba.

Potrivit sursei citate, jandarmul a constatat, împreună cu proprietara imobilului, că alimentarea la rețeaua electrică era întreruptă, iar focul se afla în fază incipientă, predominând un fum dens în toată încăperea.

”În ajutor i-a sărit un alt vecin care l-a ajutat să stingă flăcările ce acaparaseră o centrală termică dezafectată, un geam și o parte din instalația electrică. Riscul era cu atatât mai mare cu cât în aceeași încăpere se aflau lemne uscate pentru centrală, șansa ca acestea să  se aprindă, fiind una imensă.

După aproximativ jumătate de oră au reușit să stingă flăcările și să curețe jarul rămas în urmă”, mai precizează jandarmii.

Colegii lui spun că sunt mândri de gestul lui ”Bobo”: ”Suntem mândri să avem în colectivul nostru oameni ca Bobo, care, indiferent de situație, intervin pentru a-și ajuta semenii aflați la nevoie”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate