Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Benzina și motorina se scumpesc din nou. Reducerea de la Guvern se mai aplică doar până la finalul lunii septembrie

Publicat

Cu toată compensarea de 50 de bani dată de Guvern, preţul motorinei la pompă a început din nou să crească, iar un litru a ajuns să coste şi 8,90 lei la unele stații din județul Alba.

Benzina și motorina se scumpesc din nou în timp ce reducerea de la Guvern se mai aplică doar până la finalul lunii.

Septembrie este ultima lună în care stațiile de benzină mai pot aplica voluntar reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și motorină, reducere suportată în mod egal de stat și benzinari.

După 2 luni de aplicare a schemei de compensare, prețurile sunt sub cele de la 1 iulie, dar la motorină au început să crească.

În ultimele 10 zile, prețul motorinei a crescut cu aproximativ 20 de bani/l, iar cel al benzinei a scăzut cu 11 bani/l în stațiile operate de liderul pieței.

Motivul este explicat de profit.ro care arată că România își acoperă consumul de benzină din producția internă, în ceea ce privește combustibilul diesel este importatoare netă, ca și majoritatea celorlalte stete din UE.

Ce recomanda analiștii

Corina Murafa, analist politici energetice, a declarat la Antena 3, unde a explicat care este motivul acestor creșteri de prețuri și ce decizii ar trebui să ia autoritățile astfel încât prețurile să scadă sau măcar să rămână la același nivel.

”Explicația (pentru scumpire, n.red.) este una destul de simplă. Atunci când cererea este ridicată, prețurile cresc.

Iar această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți, pentru că prețurile au scăzut artificial, însă numai o componentă din preț, în schimb componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni.

S-a ales o variantă, din punctul meu de vedere, așa cum avertizam și la vremea respectivă, care nu avea decât să aibă un efect pe termen foarte scurt pentru că după aceea prețurile intră în logica de piață și merg mai departe, atâta timp cât cererea nu scade.

Este foarte important ca noi, înainte să intrăm într-o recesiune care să scadă automat cererea, să scădem cererea de carburanți. Și aici trebuie intervenit cu măsuri!”, a explicat Corina Murafa .

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax