Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Miruna Popescu, elevă la HCC Alba Iulia, despre oamenii care vor să schimbe lumea

Publicat


România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un text dedicat Mirunei Popescu, o elevă a liceului ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care în prezent învață un an la un liceu din SUA.

”Mi-aș dori ca adolescenții din ziua de azi să aibă drept modele nu oamenii care au avut ca interes câștigul material, ci oamenii care au vrut să schimbe lumea în bine” 

de Bianca Iuga

Miruna Popescu are 17 ani și este elevă la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia. Miruna citește mult, își pune întrebări, face voluntariat, este o adolescentă curioasă cu care este o plăcere să stai de vorbă despre tot felul de subiecte – de la chestiuni banale, legate de școală, pe care le analizează în detaliu sau le pune în perspectivă cu un simț al detaliilor și nuanțelor impresionant, la filosofie, istorie și relații politice internaționale.

Impresionantă este și maturitatea cu care Miruna răspunde întrebărilor rubricii și deschide seria de interlocutori adolescenți și tineri.

  1. Ce răspunzi, dacă ai fi întrebată foarte simplu care este modelul tău în viață?

Răspunsul meu foarte simplu ar fi că modelul principal din viața mea sunt eu, modelul pe care îl pot examina și înțelege cel mai bine și care poate fi îmbunătățit, chiar perfecționat cu timpul.

În rest, orice om “bun” aș putea spune. Orice elev cred că vede subiectul de lucru ca pe ceva ce trebuie rezolvat cât mai rapid, dar fără a depinde efortul de a înțelege prea mult.

  1. O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește reperele la vârsta asta.

Pentru mine “Între zi şi noapte” de Henriette Yvonne Stahl este o carte foarte reprezentativă atât pentru trăirile interioare, cât și cele pe plan fizic ale acestei perioade a vieții mele.

  1. Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru adolescenții de azi, ce nume ar cuprinde lista asta?

Mi-aș dori ca adolescenții din ziua de azi să aibă drept modele nu oamenii care au avut ca interes câștigul material, ci oamenii care au vrut să schimbe lumea în bine, să aducă adevărul la suprafață chiar dacă au fost persecutați: Galileo Galilei, Giordano Bruno, Martin Luther King Jr., Nelson Mandela, Alan Turing, Sally Ride, Malala Yousafzai.

  1. Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație?

Cred că toate persoanele din jurul nostru ne pot fi modele, fie negative, fie pozitive. E datoria noastră să facem distincția dintre cele două categorii și să alegem ce fel de persoană vrem să devenim.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Instanțele din Alba, BLOCATE de protestele magistraților și grefierilor. La Judecătoria Sebeș se poartă banderole albe

Publicat

justitie

Magistrații și grefierii din Alba protestează luni, 27 ianuarie față de propunerea de eliminare a pensiilor speciale de serviciu. Aproape toate instanțele din Alba și-au sistat activitatea și nu judecă decât cauzele urgente, în rest judecarea dosarelor aflate pe rol este suspendată. Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

27 ianuarie: 75 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. Imaginea pură a inocenței, într-o poză care a șocat lumea

Publicat

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evreii, sinti, roma şi alte grupuri au fost ţinte vii ale naziştilor, iar Auschwitz a devenit sinonimul morţii. Pe 27 ianuarie 1945, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor, despre contrabanda din vămi: Scanerele nu au funcţionat niciodată. Doar unul, şi în el a intrat un TIR

Publicat

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat la Digi24 că are în vedere un proiect separat pentru vamă, pentru a reduce fenomenul contrabandei. El a spus că situaţia din vămi e „complicată” şi a vorbit despre cele 15 scanere care nu au funcţionat niciodată, cu excepţia unuia care era funcţional, dar a fost lovit la un […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 800 de permise, reținute de Poliția Rutieră, în ultimele 24 de ore. Amenzi de 4 milioane lei

Publicat

politia-rutiera

Peste 800 de permise auto au fost reținute de polițiști, în ultimele 24 de ore, aceștia derulând sute de acțiuni la nivel național. Potrivit IGPR, polițiștii au intervenit la peste 2.600 de solicitări ale cetățenilor și au constatat 721 de infracțiuni, 165 de persoane fiind surprinse în flagrant delict. De asemenea, au fost depistate 13 […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate