Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca Batthyaneum rămâne în proprietatea statului român. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul


Publicat

Biblioteca Batthyaneum rămâne în proprietatea statului român. Curtea de Apel Alba Iulia a luat astăzi, 4 iulie, o decizie în procesul deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolică împotriva Guvernului României și a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România. Instanța a respins cererea de anulare a deciziei prin care Comisia respingea în 2015 cererea de retrocedare a Biblioteca Batthyaneum formulată de Arhiepiscopie.

Procesul intentat de Arhiepiscopia romano-catolică  împoriva Guvernului României și a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România a luat sfârșit astăzi, 4 iulie 2018 prin decizia Curții de Apel Alba Iulia.

Instanța a decis respingerea cererii de anularea a actului prin care Comisia specială decidea în 2015 ca Arhiepiscopia Romano-Catolică nu intra în posesia clădirii Batthyaneum.

„Respinge acţiunea formulată de reclamanta Arhiepiscopia Romano Catolica Alba Iulia reprezentată de Jakubinyi Gheorghe-Nicolae în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României – Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România . Admite cererile de intervenţie formulate de intervenienta accesorie Biblioteca Naţională a României şi intervenientul accesoriu Ministerul Culturii şi Identitătii Naţionale , în apărarea pârâtului Guvernul României – Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 4 iulie 2018.” se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia

Procesul nu a avut ca obiectiv retorocedarea clădirii Batthyaneum ci anularea unei decizii a Comisiei speciale de retrocedare prin care în anul 2015 a respins cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, a bibliotecii.

Dacă Arhiepiscopia Romano-Catolică va face apel la decizia luată astăzi de Curtea de Apel Alba Iulia, dosarul se va muta pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Un litigiu ce durează de aproape 220 de ani

Prin Testamentul din 31.07.1798 episcopul catolic de Transilvania, Ignatius, conte de Batthyan a donat „Bisericii şi Provinciei Transilvania” biblioteca sa (denumită ulterior „Biblioteca Batthyaneum” şi care cuprindea una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche) şi clădirea care o adăpostea, precum şi Institutul de Astronomie pe care acesta îl fondase, cu sediul în acelaşi imobil.

Conform voinţei testatorului fundaţia urma să fie condusă şi administrată de episcopii catolici din Alba Iulia dar sub protecţia guvernatorului regesc al Marelui Principat al Transilvaniei.

În testament a fost de asemenea precizat că „biblioteca va sta la dispoziţia oricui” iar Institutul astronomic şi Biblioteca cu întreg patrimoniul „să nu poată fi transferate din Alba Iulia”. (date din Testamentul din 31.06.1798 tradus în limba română).

În 1947, după instaurarea regimului comunist în România, Biblioteca Batthyaneum şi institutul, devenit muzeu de astronomie, au fost închise şi puse sub sigiliu de către autorităţi.(menţiune din Hotararea CEDO din 2012). Ulterior pe baza cererii consiliului popular al raionului, Biblioteca Batthyaneum şi Institutul Astrologic al Episcopiei Romano-Catolice au fost atribuite statului prin hotărâre judecătorească şi confiscate (menţiune din Anexa OUG nr.13/1998 pct.13).

În 1990, prin Decizia nr. 142/1990, Primăria Alba Iulia a dispus ca Biblioteca Batthyaneum să fie plasată sub administraţia Bibliotecii Centrale de Stat – filiala Alba Iulia.

Prin OUG 13/1998 se prevede restituirea imobilelor care au aparţinut comunităţilor (organizaţii, culte religioase) cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi au fost trecute după anul 1940 în patrimoniul statului român urmând ca o comisie specială ce urma să fie constituită în acest sens să procedeze la verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru redobândirea dreptului de proprietate de către solicitanţi.

În Anexa la OUG pct.13 apare şi imobilul ce deserveşte Biblioteca Batthyaneum, Muzeul şi institutul Astrologic printre imobilele ce urmează să se restituie. (OUG nr.13/1998 pct.13)

Între anii 1998-2003 printr-o acţiune în justiţie filiala judeţeană Alba a Partidului Democraţiei Sociale din România (devenit ulterior Partidul Social Democrat) a acţionat în instanţă Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Academia Română şi Guvernul, solicitând ca imobilul Biblioteca Batthyaneum să fie păstrat de administraţia Bibliotecii Naţionale a României, ca proprietate publică de interes naţional, şi să nu fie restituit reclamantei.

În cale de atac Curtea de Apel Alba Iulia a soluţionat definitiv litigiul în sensul respingerii acţiunii PSD Alba pentru absenţa interesului de a acţiona (Decizia din 24.01.2003 şi 22.10.2003).

Printr-o cerere adresată CEDO, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se plânge de neacordarea dreptului său de proprietate asupra Bibliotecii Batthyaneum şi Muzeului de Astronomie, inclusiv asupra colecţiilor de cărţi şi altor obiecte conservate, care fac parte din donaţia din 1798, în ciuda confirmării dreptului său de proprietate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/1998.

Aceasta se plânge mai ales de imposibilitatea de a intra în posesia acestor bunuri deoarece comisia administrativă nu a pregătit restituirea acestora, pe care Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/1998 o dispunea.

Prin Hotărârea CEDO din 25.09.2012 publicată în Monitorul Oficial nr.200/2013) statul român a fost obligat la plata unor despăgubiri şi cheltuieli de judecată în valoare de 25.000 de euro în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.

În motivarea acestei hotărâri CEDO „subliniază că singura bază care trebuie reţinută pentru acordarea unei satisfacţii echitabile constă în speţă în faptul că speranţa legitimă pe care a avut-o reclamanta ca statutul juridic al patrimoniului solicitat să fie stabilit a fost şi continuă să fie nerealizată de 14 ani.

În această privinţă, referitor la prejudiciul material, Curtea consideră că autorităţilor naţionale le revine sarcina de a alege, sub controlul Comitetului de Miniştri, măsurile de reparaţie corespunzătoare pentru a pune capăt încălcării constatate de Curte.” (Hotărârea CEDO din 25.09.2012 publicată în Monitorul Oficial nr.200/2013)

Prin Hotărârea nr. 3509 din 16.09.2015 Comisia privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România a respins cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia privind restituirea în natură a imobilului ce deserveşte Biblioteca şi Observatorul astronomic Batthyaneum şi a patrimoniului (bunuri mobile) preluate odată cu imobilul solicitat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Tânărul care a furat un cal din Vinț de Jos ar fi sustras și un atelaj și un ham de pe terenul unui localnic din comună

Publicat

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au identificat pe un tânăr din Vințu de Jos, ca persoană bănuită de furt. Acesta nu se află la prima faptă de acest fel.

Potrivit IPJ Alba, la data de 13 august 2020, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au identificat pe un tânăr de 17 ani, din comuna Vințu de Jos, ca persoană bănuită de comiterea unui furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în noaptea de 8/9 august 2020, ar fi sustras un atelaj hipo și un ham pentru cal, în valoare de aproximativ 1.200 de lei, de pe terenul unui bărbat, de 59 de ani, din comuna Vințu de Jos.

Bunurile au recuperate și predate păgubitului.

Față de tânăr cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Nu este singura faptă săvârșită de către acesta în noaptea de 08/09 august. Tânărul fi sustras și un cal.

Informații de background

La data de 09 august 2020, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un cetățean din comună, cu privire la faptul că, în noaptea precedentă, i-a dispărut, un cal în valoare de 4.000 de lei, pe care, în seara zilei de 8 august, l-a lăsat legat în fața imobilului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au reușit să-l identifice pe un tânăr de 17 ani, din comuna Vințu de Jos, ca și persoană bănuită de săvârșirea furtului.

După ce a furat animalul, tânărul l-ar fi vândut pe raza municipiului Sebeș.

Animalul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar față de tânărul bănuit de furt a fost întocmit dosar penal în cadrul căruia este cercetat pentru furt calificat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Doi polițiști din Alba au salvat o femeie care a vrut să se sinucidă în râul Sebeș. Cine sunt salvatorii

Publicat

Ieri, 13 august 2020, în jurul orei 12.00, în urma unui apel prin 112, agent șef principal de poliție Murariu Emanuel și agent de poliție Cîrgea Dragoș din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au intervenit în zona râului Sebeș, unde se afla o femeie de 60 de ani, din Sebeș, cu intenția declarată de a se sinucide.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii nu s-au lăsat copleșiți de emoție si au reușit să o convingă pe femeie să renunțe la gestul sinucigaș și să primească ajutorul lor pentru a ieși din apele râului.

Femeia a primit asistentă medicală și se află în afara oricărui pericol.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tichete sociale de 500 lei pe an, pe suport electronic, pentru copii din Alba Iulia. Condiții și acte necesare

Publicat

sediu primarie drona

Începând din acest an vor fi acordate tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, anunță Primăria Alba Iulia. Aceste tichete provin din fonduri externe nerambursabile, iar beneficiarii sunt copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, potrivit sursei citate.

Pentru a putea beneficia de aceste tichete, copiii trebuie să îndeplinească criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001- 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

„Sprijinul educațional este un sprijin financiar acordat sub formă de tichet social pe suport electronic pentru achiziționarea de materiale școlare copiilor celor mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar.

Tichetele se acordă în baza Ordonanței de Urgență nr. 133/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este de 500 lei/an școlar.

Pentru a putea intra în posesia tichetelor valorice, beneficiarii trebuie să depună o cerere la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Alba Iulia situat pe Bulevardul Republicii nr. 26 sau la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii “Sfânta Maria” situat pe strada Arnsberg, nr. 34A până la data de 9 septembrie.

Persoanele eligibile trebuie să prezinte următoarele documente: copie după actul de identitate și acte doveditoare cu privire la veniturile obținute în luna iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alertă ANPC: Gel de mâini periculos, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, în comerț

Publicat

Un gel de mâini periculos este vândut în magazine, deși conține metanol, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, atrage atenția Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

„Alerta RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, anunță Paul Anghel, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit acestuia, lipsesc pictogramele de pericol și avertizările necesare.

„Prin urmare, utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces. Produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, mai adaugă Anghel.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate