Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, depozit de documente. Ce colecționează și cine este obligat să le transmită

Publicat

Biblioteca Judeteana Alba

Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Alba este depozit legal de documente, iar instituția amintește că aceia care realizează documente în scopul informării, documentării și lecturii, în special editurile, dar și alte entități, au obligația de a trimite un exemplar pentru păstrare.

”Depozitul legal de documente este memoria culturală a unei comunități, el reprezentând fondul intangibil al patrimoniului cultural ce cuprinde următoarele categorii de documente: cărţi, broşuri, fascicole, ziare, reviste, almanahuri, calendare, publicaţii seriale, extrase din publicaţii seriale, partituri muzicale, reproduceri în serie ale albumelor, lucrărilor de artă grafică, plastică, decorativă şi fotografică, precum şi ale ilustratelor şi cărţilor poştale illustrate, atlase, hărţi plane, materiale de comunicare cultural-artistică, ştiinţifică, educativă, religioasă, sportive, programe, anunţuri, afişe, planşe, teze de doctorat şi rezumate ale acestora, precum şi cursuri universitare, documente în formă electronică, pe următorul tip de suport: disc, casetă, videocasetă, CD, DVD şi, respectiv, cele pe următorul tip de suport: diafilm, diapozitiv, microfilm, microfişă, culegeri de acte normative, orice alte documente tipărite sau multiplicate.

În conformitate cu Legea Bibliotecilor cu nr. 334/2002, coroborată cu Legea Depozitului legal nr. 111/1995, ambele actualizate, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îndeplinește la nivelul județului Alba rolul de Depozit legal de documente. Aceasta înseamnă că biblioteca va colecționa toate categoriile de documente necesare organizării activității de informare, documentare și de lectură de la nivelul comunității județene, organizându-le potrivit legii, în timp ce editurile, persoanele fizice și juridice care realizează documente în regie proprie, atelierele, casele sau studiourile de înregistrare au obligația de a trimite minim un exemplar din produsele lor, către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cu titlu de depozit legal”, anunță instituția, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în ultimii patru ani, la nivelul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba s-a organizat Depozitul legal de documente care însumează în acest moment un total de 625 de documente primite în perioada 2017-2020. Dintre acestea, în anul 2020 au intrat în depozitul legal 55 de documente constând în cărți de literatură și din alte domenii de activitate, ziare și reviste. Acestea au fost furnizate de către Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, Casa Corpului Didactic din Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul din Alba Iulia – Golden Soul, Editura Aeternitas, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Asociația „Azi pot să sper”.

Cei care realizează documente în scopul informării, documentării și lecturii, în special editurile, dar și ale entități, au obligația legală de a trimite un exemplar către Depozitul legal constituit la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba care este situată în Alba Iulia pe strada Trandafirilor, nr. 22. Depozitul legal are caracter prioritar şi obligatoriu, iar obligaţia de trimitere, cu titlu de depozit legal, aparţine producătorilor, mai precizează reprezentanții bibliotecii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax