Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BILANȚ Anticorupție Alba: 36 de dosare penale înaintate la Parchet, în 2017. Cinci angajați MAI, cercetați


Publicat

trafic

În 2017, Serviciul Județean Anticorupție Alba a efectuat cercetări cu privire la 13 suspecți, patru dintre aceștia fiind din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (o persoană cu funcție de conducere și trei cu funcţie de execuţie) şi 10 inculpați, dintre care un angajat MAI. În același an s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet 36 de dosare penale, 16 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 20 au fost primite de la diferite structuri de parchet. De asemenea, au fost primite și soluționate 10 petiţii.

În anul 2017, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Alba, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și implicit de M.A.I. pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

Activitatea preventivă a fost orientată către realizarea obiectivelor și măsurilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020, în contextul în care acest document își propune „abordarea trihotomică de intervenţie strategică în domeniul anticorupţie – prevenire, educaţie, combatere”. Măsurile din S.N.A. au fost transpuse în O.M.A.I. nr. 72/2016 pentru aprobarea Planului de integritate privind implementarea la nivel propriu a Strategiei Naționale Anticorupție, D.G.A. fiind desemnată ca instituţie responsabilă pentru implementarea Planului de integritate, a inventarului măsurilor de transparenţă instituțională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public, având atribuţii de coordonare, monitorizare, colectare a datelor şi raportare a acestora către Secretariatul tehnic din cadrul Ministerului Justiţiei.

Pentru eficientizarea activităţilor de prevenire a corupției, Direcția Generală Anticorupție a stabilit și a supus aprobării ministrului afacerilor interne 3 domenii prioritare pentru anul 2017, respectiv personalul nou-încadrat, personalul cu funcţii de conducere din structurile ce interacţionează direct cu cetăţenii, respectiv personalul din domeniul achiziţiilor publice și suport logistic, sectoare în care a desfășurat cu preponderență activități de instruire anticorupţie. Aceste activități au beneficiat de o nouă abordare bazată pe promovarea discuţiilor libere și dezvoltarea unui dialog constructiv.

La rezultatele pozitive obținute de D.G.A. și-au adus contribuția și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Alba, care în anul 2017 au realizat 97 activităţi de instruire (56) şi informare (41) a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I., unde au fost dezbătute de o manieră interactivă aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție. La aceste activități au participat 1242 lucrători, din care 442 cu funcţii de conducere şi 800 cu funcţii de execuţie.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Alba au efectuat acte procedurale şi a participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din cadrul parchetelor competente.

În anul 2017, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet 36 de dosare penale, 16 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 20 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 60 ordonanţe de delegare, din care 4 delegări de la D.N.A. şi 56 delegări de la alte unităţi de parchet.

Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în 4 dosare penale s-au întocmit 4 rechizitorii, respectiv 1 D.N.A., 1 D.I.I.C.O.T, 1 Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, 1 Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și au fost încheiate 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției, (3 vizând comiterea unor infracțiuni de corupție sau asimilate infracțiunilor de corupție).

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 13 suspecți, 4 dintre aceștia fiind din cadrul structurilor M.A.I. (1 cu funcție de conducere și 3 cu funcţie de execuţie) şi 10 inculpați (1 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie).

În referire la cele prezentate, putem concluziona că rezultatele obţinute de serviciul nostru în anul 2017 sunt pozitive, iar D.G.A. și-a consolidat rolul de instituţie implicată activ în prevenirea și combaterea corupției.

În vederea realizării obiectivelor D.G.A., Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se, zilnic, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 4, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12:00-15:00.

Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 sau la numărul de telefon 0258 / 806.161 int. 20229.

În ceea ce privește colaborarea cu alte instituții și organizații, au fost desfășurate 12 activități preventive, la care au participat un număr de 406 persoane.

Marcarea Zilei DGA – 30 Mai şi a Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, au fost realizate prin desfășurare de activități de diseminare a 70 afişe, 1164 pliante, 2077 cu mesaje anticorupție realizate în baza protocolului de colaborare cu Consiliul Județean Alba.

În domeniul Relaţiilor cu publicul şi Relaţiilor publice, în anul 2017, activităţile din acest domeniu au deţinut o pondere importantă în cadrul activităţilor desfăşurate, având la bază principiul deplinei transparenţe şi deschideri către opinia publică promovat de către D.G.A..

Astfel, au fost consiliate 9 persoane în afara programului de audienţe, oferindu-le tot sprijinul şi îndrumarea în rezolvarea problemelor sesizate.

Toate cele 10 petiţii primite au fost soluţionate, o petiţie fiind soluționată prin întocmirea de dosar penal, 6 prin clasare, 3 petiţii prin înaintare la unităţile de parchet competente şi 1 petiţie prin înaintare altor instituții, fiind soluționate și 2 apeluri primite la linia telefonică TELVERDE.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Alba Iulia cu simptome COVID-19 nu a putut fi testat din cauza unui protocol neînțeles de medicul de familie

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia care a rămas fără gust și miros, iar în urma câteva zile a avut febră 38 de grade și frisoane nu a putut fi testat pentru COVID-19, gratuit, la Spitalul Județean din Alba Iulia, din cauza unui protocol de lucru neînțeles sau neștiut de medicul său de familie, încheiat între medicii de familie din Alba Iulia și unitatea medicală. 

Tânărul a relatat pentru alba24.ro, cum s-a plimbat pe străzi, vineri, 23 octombrie, între spital și medicul de familie și până la urma a ajuns acasă fără a fi testat.

Între Spitalul Județean din Alba Iulia, Asociația Medicilor de Familie din municipiu și Colegiul Medicilor a fost încheiat un protocol comun de lucru pentru a stabili exact cum ajunge un pacient care se prezintă la medicul de familie cu simptome COVID-19 să fie testat la punctul de recoltare din curtea spitalului.

Procedura este una simplă și a fost comunicată potrivit reprezentanților spitalului către medicii de familie prin Asociația Medicilor de Familie.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit tânărului care a dorit să rămână anonim, duminică seara, 18 octombrie, a avut febră 38 de grade și frisoane.

Luni s-a prezentat la medicul de familie care i-a dat un tratament pe baza de antibiotic și concediu medical.

Marți acesta a rămas fără gust și fără miros – simptom întâlnit foarte des la persoanele infectate cu COVID-19.

Acesta a stat acasă izolat și a sperat că tratamentul își va face efectul. Când a văzut că nu simte nici o schimbare a sunat iar la medicul de familie care l-a sfătuit să sune la 112 și să ceară o ambulanță.

Vineri, 23 octombrie, a sunat la 112, dar nefiind confirmat pozitiv pentru coronavirus, dispeceratul l-a îndrumat să meargă de unul singur la punctul de recoltare al Spitalului Județean din Alba Iulia, situat în curtea unității medicale.

Ajuns la punctul de recoltare i s-a comunicat că are nevoie de o trimitere de la medicul de familie pentru test COVID-19, ( gratuit) și Anexa2.

Tânărul s-a întors la medicul  de familie și i-a precizat că are nevoie de trimitere și de anexa respectivă. Însă medicul de familie nu ar fi știut ce trebuie să conțină anexa respectivă. Deși a dat mai multe telefoane la insituții în domeniu nu s-a lămurit.

Între timp tânărul  din Alba Iulia s-a întors acasa unde vrea să stea în izolare pentru 14 zile. Apoi firma pentru care lucrează la programat contracost la un test pentru coronavirus peste 14 zile. Cert este că nu a putut fi testat deși are simptome asemănătoare COVID-19.

Cum funcționează protocolul comun de lucru și ce este Anexa 2

Reprezentanții Spitalului din Alba Iulia au făcut o serie de precizări legate de protocolul încheiat.

Mai exact protocolul a fost încheiat pentru a gestiona cât mai bine persoanele care au simpome COVID-19 și se prezintă la medicul de familie. Până acum medicii de familie îi trimiteau pe cei cu simptome la Unitatea de Primiri Urgențe, iar acolo exista riscul să se formeze o aglomerație iar oamenii să aștepte pentru o testare ore întregi.

Din acest motiv a fost încheiat între spital, Asociația Medicilor și Colegiul Medicilor un protocol comun de lucru.

Cum funcționează protocolul și ce trebuie să facă un medic de familie dacă are un pacient cu simptome COVID-19

Medicul de familie consultă pacientul și dacă constată că are simptome asemănătoare COVID-19 îl programează pe acesta pentru testare la punctul de recoltare din curtea Spitalului din Alba Iulia.

Mai exact, medicul emite un bilet de trimitere, apoi la numărul de telefon pus la dispoziție de unitatea medicală programează pacientul pentru testare.

După descarcă de pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Anexa 2 pe care o trimite completată pe o adresă de email pusă tot la dispoziție de spital.

Anexa 2 poate fi descărcată de AICI

După programare îi comunică pacientului ziua și ora la care acesta a fost programat pentru testare.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Bărbat CONDAMNAT pentru jigniri și amenințări pe Facebook la adresa primarului din Blaj și a mai multor oficiali din volei

Publicat

Un bărbat care a adus în mod repetat jigniri, acuzații mincinoase și amenințări pe rețeaua de socializare Facebook la adresa primarului din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, președintelui FR Volei, Gheorghe Vișan, dar și unor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, a fost condamnat de Judecătoria Iași la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 de lei, daune morale. 

„ALEA JACTA EST! La Iași, justiția face dreptate și condamnă la despăgubiri persoana din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care postează pe grupul „Volei România”!

Judecătoria Iași a postat, pe portalul instanțelor de judecată, soluția pronunțată în dosarul civil nr. 34.872/245/2017, prin care numitul R. S., persoana care se ascude sub pseudonimul „Sorin Roman”, a fost condamnat, în primă instanță, la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 lei – daune morale, în favoarea reclamanților Vișan Gheorghe, Cardoș Horia și Rotar Gheorghe Valentin.

După aproape doi ani de proces, Judecătoria Iași a făcut dreptate, iar prin sentința pronunțată a arătat că nimeni nu poate profera jigniri, acuzații mincinoase sau amenințări pe o rețea de socializare, ascuzându-se în spatele unui pseudonim, fără ca aceste acțiuni să nu fie sancționate de instanța de judecată!

CSM Volei Alba Blaj salută acest succes în instanță, prin care a fost protejată onoarea și demnitatea reclamanților și a familiilor acestora, împotriva acțiunilor persoanei din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care prin postările sale în spațiul public, pe grupul „Volei România”, a crezut că i se permite orice, cu oricine și oricât! În același timp, această soluție a instanței este reparatorie pentru demnitatea murdărită a atâtor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, pe care personajul – „ Sorin Roman” – i-a „bălăcărit” constant în acești ani, fără a-i cunoaște sau a-i întâlni vreodată pe majoritatea dintre ei!

Judecătoria Iași a înțeles că demnitatea oamenilor, performanțele unui oraș și munca unui club nu pot fi călcate în picioare la nesfârșit, în numele unui pseudojurnalism sportiv sau a unei false libertăți de exprimare duse la extrem, de o persoană ascunsă în spatele unui pseudonim!

Această soluție este o mare victorie a onoarei și a valorilor umane împotriva tuturor acelora care cred că în România de azi li se permite orice!”, au scris reprezentanții Volei Alba Blaj, vineri, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focare noi de COVID la Spitalul Județean Alba, la IPJ și la Evidența Populației, apărute după testarea masivă a angajaților

Publicat

Trei noi focare au fost descoperite în Alba, în urma testării de joi. Este vorba despre mai multe persoane infectate la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, la Spitalul Județean de Urgențe din Alba Iulia și la Serviciul de Evidență a Populației (SPCLEP) din cadrul Primăriei Alba Iulia. 

Potrivit unor surse Alba24, este vorba despre 7 persoane infectate din cadrul spitalului și alte 7 angajați ai Serviciului Public Local de Evidență a Persoanelor.

Un număr mare de cazuri s-a înregistrat și în rândul polițiștilor de la IPJ. Este vorba desre 13 cazuri, apărute după o testare masivă în rândul angajaților instituției.

Testarea continuă la instituție prin metoda pooling.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ISU Alba: Acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19. Recomandări

Publicat

Având în vedere faptul că, la nivel național, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) este în creștere, începând de miercuri, echipaje mobile din cadrul ISU Alba au organizat acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor, la 51 de operatori economici și locuri aglomerate pe raza județului Alba.

Recomandările transmise sunt următoarele:

– folosiți, în mod corect, masca de protecție! Aceasta trebuie să vă acopere nasul și gura, pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur!

– spălați-vă pe mâini cât mai des,cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde!

– nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate!

– evitați locurile aglomerate unde sunteti expuși la contact direct sau la interacțiune cu un număr mare de persoane;

– feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe sau obiecte comune;

– păstrați o distanță semnificativă, de un metru și jumătate, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;

– dacă vă aflați în transportul în comun încercați să nu stați față în față cu ceilalți călători;

– limitați, cât de mult puteți, orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, atingerea feței cu mâinile;

– evitați contactul cu suprafețele care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

„Pe această cale, facem, încă o dată, apel la cetățeni să respecte regulile și recomandările făcute de autorități, pentru ca, împreună, să reușim diminuarea efectelor acestei pandemii.

Acțiunile de prevenire și informarea cetățenilor vor continua și în zilele următoare în tot județul Alba”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate