Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanţ CJSU Alba: La Alba Iulia s-a înregistrat cel mai mare strat de zăpadă din ultimii 33 de ani

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a realizat un bilanţ al intervenţiilor şi măsurilor luate în perioada 2-25 februarie, când judeţul nostru a fost sub influenţa condiţiilor de vreme geroasă, cu importante cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Potrivit datelor furnizate la Alba Iulia s-a înregistrat cel mai gros strat de zăpadă din ultimii 33 de ani, respectiv 39 de centimetri, în data de 16 februarie 2012.

Februarie este cunoscută, în general, ca fiind cea mai săracă lună din an în privința precipitațiilor. Cu toate acestea, în februarie 2012, cantitățile de precipitații măsurate la stațiile și posturile din teritoriu au fost foarte apropiate de mediile lunare multianuale pentru luna februarie. Cantitățile de apă măsurate au fost cuprinse între 20 – 65 l/mp/lună, față de 18 – 68 l/mp/lună, cât este norma climatologică pentru această perioadă.

Debitele cursurilor de apă din județ au fost scăzute în cursul lunii februarie (sub cotele de apărare) și au reprezentat circa o treime față de debitele medii multianuale pentru luna februarie, albiile minore fiind relativ goale.
Pe acest fond cu ninsori abundente și repetate și un strat gros de zăpadă, s-au produs perturbații în transporturi, fiind blocate temporar 5 drumuri judeţene (DJ 762A Avram Iancu – Dealul Crişului DJ 750 Gârda de Sus – Sfoartea, DJ 107 I Aiud – Râmeţ – Ponor, DJ 106 I Ghirbom – Vingard, DJ 106 K Ohaba – Vingard), au fost suspendate temporar cursurile la 84 de instituţii de învăţământ, au fost afectate gospodării ale populației și rețele de utilități.

La nivelul judeţului Alba, fenomenele hidro-meteorologice din perioada 2-25 februarie au cauzat şi pagube materiale a căror valoare se ridică la 147,3 mii de lei. Este vorba în principal despre gospodării distruse sau avariate în urma căderilor masive de zăpadă sau a fenomenului de îngheţ -dezgheţ care au afectat zidăria. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în comunele Vinţu de Jos, Avram Iancu şi oraşul Zlatna, unde au fost avariate, pe lângă case şi anexe gospodăreşti, şi podeţe şi chiar unităţi de învăţământ.

Ca urmare a temperaturilor scăzute şi căderilor de zăpadă au fost înregistrate trei persoane decedate pe raza judeţului Alba (două persoane în localitatea Sălciua de Jos şi o persoană în localitatea Cisteiu de Mureş). Ioan Urs de 73 de ani şi Ana Onea de 45 de ani, domiciliaţi în localitatea Sălciua de Jos, au fost găsiţi decedaţi în data de 12.02.2012. Din spusele unor localnici, aceştia ar fi fost sub influenţa băuturilor alcoolice ultima dată când au fost văzuţi. Ioan Botbardi de 52 ani, din Cisteiu de Mureş, a fost găsit decedat în data de 09.02.2012. Decesele au fost confirmate de specialiştii DSP Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax