Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BILANȚ IPJ Alba: Numărul furturilor și a accidentelor rutiere grave a scăzut în 2016. Au fost cu 9% mai puține infracțiuni decât în 2015


Publicat

pol

politisti masini ipj albaÎn anul 2016, în judeţul Alba au fost sesizate cu aproape 9 % mai puţine infracţiuni, comparativ cu anul 2015. A scăzut numărul infracțiunilor judiciare şi criminalitatea stradală şi a crescut gradul de siguranţă rutieră, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii ce vizează circulaţia pe drumurile publice.

În anul 2016, obiectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost creșterea gradului de siguranță şi protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră şi siguranța transporturilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, destructurarea grupărilor infracţionale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale, îmbunătăţirea suportului operaţional şi a realizării unor programe şi parteneriate cu finanţare din partea autorităților judeţene şi locale în vederea modernizării logisticii existente la nivelul structurilor de prevenire şi combatere a criminalităţii.

În domeniul prevenirii criminalităţii, în anul trecut au fost iniţiate şi implementate 4 proiecte și 9 campanii de informare şi prevenire şi s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri. În cadrul acestora proiecte au fost desfăşurate 208 activităţi de informare.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii – din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate cu 8,5% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în anul 2015. A scăzut cu 11,2%, infracţionalitatea judiciară, cu 13 % infracţionalitatea economică, iar cea de altă natură cu 0,9% .

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 7,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 11% în mediul rural.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 72.2% din totalul infracțiunilor judiciar, iar acestea au scăzut cu 10,11% faţă de anul 2015. Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57.56%), au scăzut cu 15.11% faţă de anul 2015.
Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirii şi combaterii furturilor de obiecte de cult, protejării siturilor arheologice şi a monumentelor istorice, în anul 2016 au fost recuperate 5 monede stater din aur de tip Lysimach din SUA şi Spania, peste 1.800 de monede din aur, argint si bronz, două loturi de unelte şi arme dacice din fier, 23 de vase ceramice preistorice si dacice, peste 30 de artefacte arheologice şi au fost indisponibilizate 27.
În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii specializaţi, au fost identificate alte 64 de bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autorităţile române.
Pentru combaterea infracţionalităţii de natură economico – financiară, în anul 2016, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au organizat mai multe acţiuni, dintre care 4 de amploare, în domeniul produselor alimentare, a produselor reciclabile, a produselor accizabile și în domeniul bancar.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost ridicate, în vederea confiscării, 140,73 tone produse de protecția plantelor, 69,87 kg articole pirotehnice şi au fost indisponibilizate 2 autoturisme folosite la braconaj cinegetic şi un dispozitiv de ochire, pe timp de noapte, interzis la deținere.

În domeniul silvic, au fost confiscaţi 5.013 metri cubi de material lemnos, 8 mijloace de transport precum şi mai multe bunuri folosite la comiterea delictelor silvice.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În anul 2016 numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 2%, majoritatea infracţiunilor stradale fiind înregistrate în mediul urban (95.3%).

Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto, din societăţi comerciale şi furturile din buzunare.

În mediul rural criminalitatea a scăzut 11%, iar infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 14 % faţă de anul 2015.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2016 au fost înregistrate 19.142 de apeluri, din care 66% în mediul urban, iar restul în mediul rural. Intervenţia de urgenţă a poliţiştilor s-a impus în 58,20% din cazuri, iar în 41,7% din cazuri au fost semnalate evenimente nonurgenţe.

Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2016, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a fost prevenirea accidentelor de circulaţie prin asigurarea unei prezenţe active a echipajelor de poliţie rutieră pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens.

Ca urmare a acestor acţiuni, au fost înregistrate scăderi la toţi indicatorii privind siguranţa rutieră.

Au scăzut cu 2% numărul accidentelor rutiere grave, cu 16 % numărul persoanelor decedate, cu 2 % numărul persoanelor rănite grav şi cu 1,7 % numărul persoanelor rănite uşor.

Principalele 5 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, nerespectarea distenţei în mers, depăşirea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

Au fost aplicate 40.416 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute, în vederea suspendării sau anulării, 2.178 permise de conducere şi au fost retrase 1.126 certificate de înmatriculare.

Şi în anul 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Pentru anul 2017, activităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

UPDATE ACCIDENT GRAV la Aiud: Femeie lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Publicat

politie noaptea

O femeie din Aiud a fost acidentată grav sâmbătă seara, în timp ce traversa regulamentar pe o trecere de pietoni. 

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă. Tânăra este în stare de inconștiență.

UPDATE: Victima o femeie de 45 de ani, prezenta politraumatisme, fiind intubată de echipajul SMURD și transportată la spital, au precizat reprezentanții ISU Alba.

UPDATE 21.50: Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 20:30, un tânăr de 24 de ani, din comuna Mihalt, in timp ce conducea un autoturism in direcția Aiud – Turda, nu ar fi acordat prioritate de trecere și a acroșat o femeie de 45 de ani, din Aiud, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului femeia a suferit leziuni corporale grave și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incompatibilitate reclamată la BEC, la o secție din Sebeș: Locțiitorul președintelui, fiul unei candidate la Consiliul Local

Publicat

m

Cu o zi înainte de alegerile locale, PNL Sebeș a înaintat o contestație către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 4 Sebeș în care susține că un locțiitor de la o secție de votare se află în incompatibilitate. 

Potrivit reprezentanților PNL Sebeș, Aron Andrei este  locțiitorul președintelui secției de votare nr. 108 Petrești, Municipiul Sebeș, dar se află în incompatibilitate fiind fiul candidatei PSD la funcția de consilier local, Aron Elena.

Conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot.

Candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Mai mult, reprezentanții PNL Sebeș susțin că în aceeași situație s-a aflat și dl Salău Nicolae, fratele candidatului PSD la funcția de consilier local, Salău Marius, la secția de votare nr. 107. Acesta s-a retras de la secția de votare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat despre cei care nu vor să poarte mască duminică la vot: ”Cei care păzesc secțiile nu vor permite acest lucru”

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit la digi24.ro despre posibilitatea ca unele persoane să insiste să intre fără mască la secțiile de vot. Acesta a spus că în acest caz, cei care pazesc localțiile respective nu le vor permite acest lucru. 

Arafat a spus că la fiecare secție de vot există maști și că fiecare dintre cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot vor fi nevoiți să le poarte pe tot parcursul procesului de votare.

„La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască. Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

El a explicat că în fiecare secție de vot vor fi măști care se dau celor care intră și nu au mască proprie. „Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a arătat secretarul de stat.

Arafat a mai spus de ce interzicerea accesului în secțiile de vot pentru cei care nu vor să poarte mască nu reprezintă o încălcare a drepturilor de alegător: „Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot. Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, marea majoritate a populației vrea respectarea regulilor, iar cei care vor să voteze vor să voteze în siguranță. „Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a menționat șeful DSU.

În final, Raed Arafat a adresat un apel celor care nu sunt de acord cu portul măștii: „Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot”.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Vela dă asigurări că alegerile locale de duminică se vor desfășura în condiții de siguranță

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că pentru alegerile locale s-a dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în toate judeţele ţării, dar şi că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii. Şi la aceste alegeri am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi, în toate judeţele ţării. Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiştii din minister patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât şi datele şi informaţiile deţinute fie de către Ministerul Afacerilor Interne, fie că s-au regăsit în spaţiul public în surse deschise”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

El a adăugat că au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ.

„O a doua decizie pe care am luat-o a fost cu privire la constituirea unor echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident să fim prezenţi în cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare inspectorat judeţean, aşadar în fiecare judeţ din România, sunt echipe care vor monitoriza şi vor îndruma inspectoratele judeţene. Încă din data de 25 (septembrie – n.r.) am detaşat 82 de ofiţeri de la nivel central la nivel judeţean în misiune de monitorizare şi îndrumare”, a anunţat ministrul.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„La nivelul zonelor care sunt formate între 4 şi 5 judeţe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, împreună cu colegi din Corpul de control de la IGPR sau de la Frontieră sau de la Jandarmerie, astfel încât aceştia vor verifica modul în care îşi îndeplinesc angajaţii ministerului misiunile pe care le au în competenţă”, a precizat Vela.

Mai mult, ministrul de Interne a spus că la nivel de minister va funcţiona o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel judeţean o grupă operativă care va coordona toate activităţile, astfel încât orice incident, orice contravenţie, orice infracţiune să fie evaluată şi tratată în mod operativ.

agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate