Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanţ IPJ Alba pe trimestrul I 2015: Sute de dosare penale, permise reţinute şi infracţiuni. Peste 2000 de apeluri prin 112


Publicat

sediul IPJ Alba

IPJ Alba masini noi autospecialeDin statisticile IPJ Alba, în primele 3 luni ale anului 2015, au fost înregistrate mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2014. A scăzut numărul infracțiunilor de lovire, ameninţare, dar şi numărul de infracţiuni contra patrimoniului. Totuşi, furturile rămân cele mai întâlnite infracţiuni, fiind înregistrate şi 12 cazuri de tâlhărie. Peste 300 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni economice.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2015, au fost înregistrate 2.450 evenimente. Au fost 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor. Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 574 permise de conducere şi au fost retrase 396 certificate de înmatriculare.

Evaluarea activităţii şi rezultatelor obţinute în trimestrul I 2015, de poliţiştii din Alba a fost prezentată marţi, sub coordonarea şefului IPJ Alba, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea şi în prezenţa adjuncţilor şefului inspectoratului, şefilor de servicii şi compartimente şi şefilor poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

În cursul trimestrului I 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate 2.409 sesizări de infracţiuni, cu 17,5% mai puţine faţă de trimestrul I 2014.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 18,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 15,6% în mediul rural.

În trimestrul I 2015, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a fost de 362.

În anul 2015 au fost sesizate două infracţiuni grave comise cu violenţă, respectiv o infracţiune de omor şi o infracţiune de tentativă de omor. Aceste fapte au fost comise în mod spontan, în anturajul apropiat sau familie.

Infracțiunile de lovire sau alte violenţe sesizate şi infracţiunile de ameninţare au scăzut cu 35,5% (de la 414 la 267 infracţiuni) respectiv cu 47,89% (de la 161 la 84 infracţiuni).

Infracţiunile contra patrimoniului (1.031) reprezintă 31,8% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Comparativ cu primele trei luni ale anului 2014, aceste infracţiuni au scăzut cu 26,35%.

Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (65,7%).

În trimestrul I 2015 au fost înregistrate 12 infracţiuni de tâlhărie, nefiind înregistrate tâlhării urmate de moartea victimei.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 3 luni din anul 2015 au fost înregistrate 6 dosare penale şi soluţionate alte 6, în cadrul cărora au fost cercetate 26 de persoane.

În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare, în trimestrul I 2015 au fost constatate 1.015 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare, 326 de persoane.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 50 de dosare complexe.

În trimestrul I 2015, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au soluţionat 144 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care două de amploare, cu percheziţii în 6 judeţe.

În trimestrul I 2015, au fost sesizate 68 de infracţiuni stradale, reprezentând 2,8% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea 97% au fost comise în mediul urban, iar 3% în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto şi din societăţi comerciale.

În mediul rural au fost constatate un număr total de 862 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiunile de furt (24,6% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în trimestrul I 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul Pădurii”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 130 de sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 2.310 mc material lemnos. Totodată, au fost înregistrate 65 de dosare penale şi au fost soluţionate 55.

În urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 50 de persoane aflate în urmărire (45 din evidenţa inspectoratului şi 9 urmărite internaţional). Exemplul elocvent este depistarea şi reţinerea, la data de 29 ianuarie 2015, pe raza municipiului Alba Iulia, a evadatului Alexandru – Cristian Bartuş, de 33 de ani, care la data de 17 ianuarie 2015, a evadat din arestul I.P.J. Cluj, împreună cu alte trei persoane.

La finalul trimestrului se aflau în evidenţa inspectoratului 126 persoane urmărite (din care 81 urmărite internaţional).

Citeşte şi „MOST WANTED” ! 115 persoane din Alba date în URMĂRIRE GENERALĂ. LISTA celor mai căutați INFRACTORI, suspecți și dispăruți

La începutul anului 2015 existau în lucru 41 de cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 25 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 20 minori şi 5 majori. Au fost soluţionate 29 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 25 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2015 au rămas în evidenţă 37 persoane dispărute, din care 5 minori, pentru 3 dintre ei existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2015, au fost înregistrate 2.450 evenimente. Dintre acestea, 1.728 (70%) apeluri au fost din mediul urban, iar 732 (30%) din mediul rural.

Au fost înregistrate 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor.

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei dintre vehicule, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

În mediul urban s-au produs 13 accidente grave de circulaţie soldate cu rănirea gravă a 16 persoane, iar în mediul rural s-au produs 12 accidente grave de circulaţie, soldate cu 5 morţi și 10 răniţi grav. Pe DN1 şi DN7 s-au produs 5 accidente grave, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a 4 persoane.

Au fost constatate 185 de infracţiuni, din care 100 la regimul circulaţiei şi 85 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 35 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 25 de infracţiuni.

S-au aplicat 13.911 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.474 contravenţii, din care 23 cu viteza de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 574 permise de conducere şi au fost retrase 396 certificate de înmatriculare.

Chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine, continuarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale, dar şi verificarea cu celeritate a tuturor sesizărilor cetăţenilor.

Totodată, a dispus intensificarea activităţilor ce vizează combaterea delictelor silvice, dar şi a celor de prevenire a accidentelor rutiere, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Pentru perioada următoare a anului 2015, acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vizează creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, asigurarea unui climat legal al mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor, elaborarea de proiecte şi programe care să acceseze fondurile Uniunii Europene, îmbunătăţirea suportului operaţional şi realizarea de parteneriate prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor de prevenire şi combatere a criminalităţii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. bbc

    marți, 28.04.2015 at 16:54

    daca se poate, sa publicati si numarul de contestatii pierdute in instanta!! doar de curiozitate, o sa observati ca din totalul de contestatii, aproximez ca 60-70% le pierde IPJ….si asta pentru ca si politistii actioneaza ca astia de la ANAF… orbeti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ce poate face pasiunea pentru Street Art. ”Different”, grafică de 63 mp pe clădirea unei școli din Aiud

Publicat

Un tânăr originar din Aiud, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, este autorul unei lucrări de grafică impresionante, ce atrage atenția pe clădirea unei școli.

Alexandru Cotleanu (21 de ani), acum în anul trei la arte, a avut ideea acestei creații pentru lucrarea de licență.

Vorbește cu maturitate despre ce l-a determinat să aleagă această formă de exprimare. Amintește de ”căutarea sinelui”, ”definirea unicității”,  de faptul că ”individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego” și că tinerii sunt chemați să se întrebe ”dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității”.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 6,7/9,5 metri, acoperind o parte din peretele exterior al Școlii ”Axente Sever” Aiud. Este realizată în tehnica stencil (șablon). Din cercetările făcute, Alexandru spune că este printre cele mai mari lucrări cu această tehnică, din țară.

Ce spune Alexandru despre pictura murală pe care a realizat-o

”Lucrarea propune atenției spectatorului citadin, și nu numai lui, o imagine cu o dorită consistență ce survolează o temă importată în actualitatea și demersurile de căutare a sinelui și definire a unicității. Căci, în pragul tinereții, la ieșirea din tumultoasa adolescență, persoanele își anunță public opțiunea spre unicitate. Și cine nu ar face-o? Dar, oare, acest demers firesc, deloc ușor, este accesibil?

O parte a acestei lumi aglomerate și îngrijorate de destructurări haotice, vede în uniformitate, standardizare și algoritmuri de construire simple – dar oare nu simpliste?- o soluție la temeri firești. „Cine sunt eu?”este întrebarea care ne marchează existența

Pe palierul discursului statistic, unde individul dispare în valori date de standardizare, tot acest demers poate fi orientat înspre interesul de masă sau grup, renunțarea la unicitate pentru a-ți dobândi liniștea la suprafața oceanului social. Dacă referința se schimbă și individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego, tot ce se întâmplă în jurul nostru e provocator de disconfort sau mai degrabă îngrijorare.

E un semnal de alarmă firesc, iar tinerii sunt cei invitați spre a recepționa acest fapt și de a se întreba dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității. De aceea, spațiul ales nu este întâmplător, școala fiind primul mediu în care individul trăiește acest zbucium interior și caută soluții pentru a-și defini identitatea”.

Alexandru a descoperit pasiunea pentru street art din primii ani de facultate. Și asta vrea să facă și în viitor: artă urbană care să pornească de la un concept și să surprindă aspecte definitorii ale vieții.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Gabriel Pleșa anunță maraton de vaccinare în Piața Cetății din Alba Iulia, pe muzică live, sâmbătă și duminică

Publicat

Primarul Gabriel Pleșa a anunțat duminică seară că la Alba Iulia va fi organizată a doua etapă a maratonului vaccinării în municipiu, în weekendul viitor. De data aceasta, va fi pe muzică live, în Piața Cetății.

”Weekendul viitor va fi a II-a etapă a ”Maratonului Vaccinării” din Alba Iulia: Sâmbătă și duminică: PIAȚA CETĂȚII! Acompaniament de muzică clasică LIVE!!”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Potrivit reprezentanților primăriei, va fi un eveniment la care vor participa ”mai mulți artiști, printre care și elevi ai Liceului de Arte din Alba Iulia”.

Locația exactă din Piața Cetății, în care va fi organizată activitatea de vaccinare, urmează să fie stabilită. Este luată în calcul și clădirea Muzeului Principia.

Vezi și VIDEO: Vacccinarea la centrul drive-thru din Alba Iulia. Tombola cu premii. Acțiunea de imunizare va continua weekendul viitor

Astfel, din primele date, nu este vorba despre centru drive-thru, cel la care în acest weekend s-au vaccinat circa 700 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE OFICIAL: Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele din județ. Care este procentul de imunizare

Publicat

Peste 2000 de persoane s-au vaccinat până acum, la maratoanele organizate în întreg județul Alba, a anunțat Instituția Prefectului.

Județul Alba se află pe locul 7, ca procent de vaccinare, la nivel național, cu peste 25% din cetățeni vaccinați, iar la Alba Iulia, procentul este de peste 28%, potrivit sursei citate.

Inclusiv în centrele fixe, în perioada 3-15 mai, în județul Alba au fost vaccinate cu prima doză 73.974 de persoane, din care 49.493 au primit și doza de rapel.

UPDATE: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat, duminică seara, bilanțul vaccinărilor la maratoanele din județ.

”Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele organizate în județul Alba în weekend. Mulțumiri administrațiilor publice locale, colegilor din echipele de vaccinare, Crucii Roșii, ISU, personal MAPN , sponsorilor și cel mai important populației din județ, care a înțeles importanta vaccinarii. Acțiunile vor continua!”, a precizat Alexandru Sinea.

Situația pe zile și localități:

Vineri, 14 mai – 534 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  216

Sebeș: 216

Teiuș: 102

Sâmbătă, 15 mai – 628 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  228

Sebeș: 222

Cugir: 178

Duminică, 16 mai – 1.405 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru: 270

Blaj: 804

Sebeș: 180

Cugir: 151

Au fost organizate maratoane de vaccinare la Alba Iulia (drive-thru), Sebeș, Blaj, orașul Cugir, Teiuș, Ciugud și Ighiu.

Acestea au fost vizitate de prefectul de Alba, Nicolae Albu, unele dintre acestea alături de Marius Filimon – viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gheorghe Rotar – primarul municipiului Blaj, Dorin Nistor – primarul municipiului Sebeș, Adrian Teban – primarul orașului Cugir, Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir, Traian Rusu – primarul comunei Ighiu. Activitatea a fost susținută și de Alin Ignat – consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

La centrul drive-thru din Alba Iulia, au fost voluntari de la Crucea Roșie, dar și de la plutonul medical ROL I din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

credit foto: Dan Enescu

Maratoanele de vaccinare vor continua în județul Alba

Prefectul spune că vor mai fi organizate maratoane de vaccinare și în perioada următoare.

”Responsabilitatea noastră a fost de a ne asigura că toate măsurile luate de Guvern sunt implementate întocmai la nivel județean și local dar și să ne asigurăm că există dozele necesare ca toţi românii care doresc să se poată vaccina.

Am încredere că acest efort va fi apreciat şi mai ales că toţi vrem să revenim la normalitate cât mai repede.

Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să revenim la viaţa pe care o aveam înainte de pandemie.

Vă încurajez pe toţi, cei care încă nu v-aţi vaccinat, să veniţi cu încredere și să vă vaccinaţi. Am vorbit cu câțiva oameni care s-au vaccinat, experienţa este pozitivă, totul se face rapid, uşor, durează foarte puțin şi după aceea veţi vedea că începe o altă viaţă.

Vor mai urma astfel de evenimente şi cu siguranţă voi fi şi eu acolo să susţin aceste iniţiative pentru că doar aşa, putem face un pas important în revenirea spre normalitate. N-o să fie o revenire totală, sută la sută, dar este un pas important.

Deja se vede prin măsurile anunțate de Guvern că România este pe drumul cel bun şi este mai aproape de normalitate.

Mulţumesc celor care au ales să se vaccineze şi mulţumesc organizatorilor (autorități locale, personal medical, voluntari) pentru implicarea și organizarea foarte bună din toate centrele”, a transmis Nicola Albu.

Acesta a precizat că luni va convoca la sediul Instituției prefectului o ședință cu reprezentanții nucleului de vaccinare județean pentru a vedea care sunt posibilitățile viitoare de încurajare a desfășurării de astfel de acțiuni în cât mai multe localități și că un subiect important îl va constitui prioritatea vaccinării personalului din sectoarele afectate cel mai mult de pandemie  – industria HORECA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vacccinarea la centrul drive-thru din Alba Iulia. Tombola cu premii. Acțiunea de imunizare va continua weekendul viitor

Publicat

Acțiunile de vaccinare la centrul drive-thru din Alba Iulia s-au încheiat duminică seara, după trei zile în care oamenii au putut fi imunizați direct în mașină.

Vineri și sâmbătă s-au vaccinat în această locație 444 de persoane, iar duminică alte 270. În total, centrul drive-thru a fost ales de 714 persoane.

UPDATE 1: Weekendul viitor va fi a doua etapă a ”Maratonului Vaccinării” din Alba Iulia – sâmbătă și duminică: Piața Cetății, acompaniament de muzică clasică  live – a completat primarul Gabriel Pleșa, duminică seara.

UPDATE: Primarul Gabriel Pleșa a anunțat că vaccinarea la centrul drive-thru va continua și în weekendul viitor (de vineri până duminică). ”Încercăm să-i încurajăm pe cetățeni să se vaccineze aici”, a spus primarul.

La finalul acțiunii din acest weekend a fost organizată o tombolă cu premii pentru cei care s-au vaccinat la drive-thru.

Premiile:

Premiul 1: Smart TV – LG – 123 Cm – 4K
Premiul 2: Aspirator Vertical BOSCH
Premiile 3-5: Boxă portabila Well

De asemenea, pentru primele 100 de persoane care au venit vineri, sâmbătă și duminică la Centrul de Vaccinare Drive Thru, a fost pregătit câte un tichet gratuit pentru spălarea exteriorului autoturismului. În total sunt 300 de astfel de premii, suportate de un om de afaceri care a ales să rămână anonim.

Vaccinarea în centrul drive-thru s-a făcut fără programare, doar cu buletinul, de către echipe mobile de voluntari, medici și asistenți de la Spitalul Județean de Urgență Alba și Direcția de Sănătate Publică.

Imunizarea a fost disponibilă cu vaccin Pfizer.

UPDATE: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat, duminică seara, bilanțul vaccinărilor la maratoanele din județ.

”Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele organizate în județul Alba în weekend. Mulțumiri administrațiilor publice locale, colegilor din echipele de vaccinare, Crucii Roșii, ISU, personal MAPN , sponsorilor și cel mai important populației din județ, care a înțeles importanta vaccinarii. Acțiunile vor continua!”, a precizat Alexandru Sinea.

Situația pe zile și localități:

Vineri, 14 mai – 534 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  216

Sebeș: 216

Teiuș: 102

Sâmbătă, 15 mai – 628 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  228

Sebeș: 222

Cugir: 178

Duminică, 16 mai – 1.405 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru: 270

Blaj: 804

Sebeș: 180

Cugir: 151

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate