Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanţ IPJ Alba pe trimestrul I 2015: Sute de dosare penale, permise reţinute şi infracţiuni. Peste 2000 de apeluri prin 112

sediul IPJ Alba

Publicat

IPJ Alba masini noi autospeciale Din statisticile IPJ Alba, în primele 3 luni ale anului 2015, au fost înregistrate mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2014. A scăzut numărul infracțiunilor de lovire, ameninţare, dar şi numărul de infracţiuni contra patrimoniului. Totuşi, furturile rămân cele mai întâlnite infracţiuni, fiind înregistrate şi 12 cazuri de tâlhărie. Peste 300 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni economice.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2015, au fost înregistrate 2.450 evenimente. Au fost 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor. Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 574 permise de conducere şi au fost retrase 396 certificate de înmatriculare.

Evaluarea activităţii şi rezultatelor obţinute în trimestrul I 2015, de poliţiştii din Alba a fost prezentată marţi, sub coordonarea şefului IPJ Alba, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea şi în prezenţa adjuncţilor şefului inspectoratului, şefilor de servicii şi compartimente şi şefilor poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

În cursul trimestrului I 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate 2.409 sesizări de infracţiuni, cu 17,5% mai puţine faţă de trimestrul I 2014.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 18,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 15,6% în mediul rural.

În trimestrul I 2015, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a fost de 362.

În anul 2015 au fost sesizate două infracţiuni grave comise cu violenţă, respectiv o infracţiune de omor şi o infracţiune de tentativă de omor. Aceste fapte au fost comise în mod spontan, în anturajul apropiat sau familie.

Infracțiunile de lovire sau alte violenţe sesizate şi infracţiunile de ameninţare au scăzut cu 35,5% (de la 414 la 267 infracţiuni) respectiv cu 47,89% (de la 161 la 84 infracţiuni).

Infracţiunile contra patrimoniului (1.031) reprezintă 31,8% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Comparativ cu primele trei luni ale anului 2014, aceste infracţiuni au scăzut cu 26,35%.

Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (65,7%).

În trimestrul I 2015 au fost înregistrate 12 infracţiuni de tâlhărie, nefiind înregistrate tâlhării urmate de moartea victimei.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 3 luni din anul 2015 au fost înregistrate 6 dosare penale şi soluţionate alte 6, în cadrul cărora au fost cercetate 26 de persoane.

În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare, în trimestrul I 2015 au fost constatate 1.015 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare, 326 de persoane.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 50 de dosare complexe.

În trimestrul I 2015, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au soluţionat 144 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care două de amploare, cu percheziţii în 6 judeţe.

În trimestrul I 2015, au fost sesizate 68 de infracţiuni stradale, reprezentând 2,8% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea 97% au fost comise în mediul urban, iar 3% în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto şi din societăţi comerciale.

În mediul rural au fost constatate un număr total de 862 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiunile de furt (24,6% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în trimestrul I 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune “Scutul Pădurii”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 130 de sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 2.310 mc material lemnos. Totodată, au fost înregistrate 65 de dosare penale şi au fost soluţionate 55.

În urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 50 de persoane aflate în urmărire (45 din evidenţa inspectoratului şi 9 urmărite internaţional). Exemplul elocvent este depistarea şi reţinerea, la data de 29 ianuarie 2015, pe raza municipiului Alba Iulia, a evadatului Alexandru – Cristian Bartuş, de 33 de ani, care la data de 17 ianuarie 2015, a evadat din arestul I.P.J. Cluj, împreună cu alte trei persoane.

La finalul trimestrului se aflau în evidenţa inspectoratului 126 persoane urmărite (din care 81 urmărite internaţional).

Citeşte şi „MOST WANTED” ! 115 persoane din Alba date în URMĂRIRE GENERALĂ. LISTA celor mai căutați INFRACTORI, suspecți și dispăruți

La începutul anului 2015 existau în lucru 41 de cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 25 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 20 minori şi 5 majori. Au fost soluţionate 29 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 25 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2015 au rămas în evidenţă 37 persoane dispărute, din care 5 minori, pentru 3 dintre ei existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2015, au fost înregistrate 2.450 evenimente. Dintre acestea, 1.728 (70%) apeluri au fost din mediul urban, iar 732 (30%) din mediul rural.

Au fost înregistrate 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor.

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei dintre vehicule, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

În mediul urban s-au produs 13 accidente grave de circulaţie soldate cu rănirea gravă a 16 persoane, iar în mediul rural s-au produs 12 accidente grave de circulaţie, soldate cu 5 morţi și 10 răniţi grav. Pe DN1 şi DN7 s-au produs 5 accidente grave, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a 4 persoane.

Au fost constatate 185 de infracţiuni, din care 100 la regimul circulaţiei şi 85 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 35 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 25 de infracţiuni.

S-au aplicat 13.911 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.474 contravenţii, din care 23 cu viteza de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 574 permise de conducere şi au fost retrase 396 certificate de înmatriculare.

Chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine, continuarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale, dar şi verificarea cu celeritate a tuturor sesizărilor cetăţenilor.

Totodată, a dispus intensificarea activităţilor ce vizează combaterea delictelor silvice, dar şi a celor de prevenire a accidentelor rutiere, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Pentru perioada următoare a anului 2015, acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vizează creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, asigurarea unui climat legal al mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor, elaborarea de proiecte şi programe care să acceseze fondurile Uniunii Europene, îmbunătăţirea suportului operaţional şi realizarea de parteneriate prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor de prevenire şi combatere a criminalităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bbc

    marți, 28.04.2015 at 16:54

    daca se poate, sa publicati si numarul de contestatii pierdute in instanta!! doar de curiozitate, o sa observati ca din totalul de contestatii, aproximez ca 60-70% le pierde IPJ….si asta pentru ca si politistii actioneaza ca astia de la ANAF… orbeti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate