Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

BILANŢ TRIBUNALUL ALBA 2014. A scăzut numărul dosarelor de contencios administrativ. Durata medie de soluţionare a cauzelor este de până la şase luni

Publicat


trib

tribunal judecatorieCele trei secţii ale Tribunalului Alba au soluţionat anul trecut un număr de 10.153 cauze, dintre care 2.018 cauze secţia penală, 4.053 cauze secţia civilă, 4.082 cauze secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă. La nivelul judecătoriilor şi a tribunalului, încărcătura numărului de dosare pe judecător se menţine la parametri ridicaţi, se precizează în bilanţul activităţii instanţei, prezentat miercuri.

În cursul anului 2014 la instanţele din judeţul Alba s-a înregistrat un număr de 30.902 cauze nou intrate. Din acest total 8.845 dosare au fost înregistrate la Tribunalul Alba, restul de 22.057 fiind înregistrate la cele cinci judecătorii astfel: 10.428 cauze la Judecătoria Alba Iulia, 4.880 cauze la Judecătoria Aiud, 2.111 cauze la Judecătoria Câmpeni, 2.057 cauze la Judecătoria Blaj, 2.581 cauze la Judecătoria Sebeş.

Comparativ cu anul 2013, la nivelul Tribunalului Alba, se constată o scădere a numărului de cauze nou intrate, respectiv cu 1.230 cauze mai puţin, iar la nivelul judecătoriilor numărul este cu 518 de cauze mai mare decât în 2013.

În cursul anului 2014 la instanţele judecătoreşti din raza de competenţă a Tribunalului Alba (din dosarele nou intrate şi stocul preluat la sfârşitul anului 2013) a fost soluţionat un număr de 33.375 dosare civile, penale, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă. Din totalul dosarelor soluţionate, 10.153 au fost soluţionate de Tribunalul Alba, diferenţa de 23.222 dosare a fost soluţionată de cele cinci judecătorii, după cum urmează: 10.475 Judecătoria Alba Iulia, 5.226 Judecătoria Aiud, 2.639 Judecătoria Câmpeni, 2.353 Judecătoria Blaj, 2.529 Judecătoria Sebeş.

În cadrul Tribunalului Alba funcţionează trei secţii, respectiv: Secţia civilă; Secţia penală; Secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Din totalul cauzelor intrate pe rolul Tribunalului Alba, au fost repartizate: 2.836 la secţia civilă, 1.946 la secţia penală şi 4.063 la secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Cele trei secţii ale Tribunalului Alba au soluţionat în anul 2014 un număr de 10.153 cauze: 2.018 cauze secţia penală, 4.053 cauze secţia civilă, 4.082 cauze secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Tribunalul Alba a soluţionat ca instanţă de fond 7.152 cauze din care 2.902 civile, 1.229 penale, 3.021 de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Ca instanţă de apel, Tribunalul a soluţionat 1.289 cauze, din care 537 cauze civile şi 82 cauze penale, 670 cauze comerciale, iar ca instanţă de recurs 1.711 cauze, din care 613 cauze civile, 707 cauze penale şi un număr de 391 cauze de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Ca volumul de activitate reprezentat de cauzele restante şi cele înregistrate în cursul anului 2014, se constată la nivelul judecătoriilor şi a tribunalului că încărcătura numărului de dosare pe judecător se menţine la parametri ridicaţi. Operativitatea de soluţionare a cauzelor constituie o problemă care preocupă constant conducerile administrative ale instanţelor şi pe fiecare judecător în parte, întrucât reprezintă unul dintre indicatorii care definesc dintr-o anumită perspectivă, calitatea actului de justiţie şi modul în care se realizează managementul instanţelor, transmit reprezentanţii instanţei.

La începutul anului 2014, stocul de dosare a fost de 5.293, iar până la sfârşitul anului s-au înregistrat 8.845 dosare noi, rezultând un total de 14.138 dosare, din care 6.127 în materie civilă, 2.133 în materie penală şi 5.878 de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă. Dintre acestea au fost soluţionate 10.153 dosare, din care 4.053 civile, 2.018 penale şi 4.083 de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă.

Indicele de operativitate la nivelul Tribunalului este de 73,43%.

Încă nu au fost epuizate cauzele civile înregistrate sub imperiul vechilor Coduri civile, astfel că judecătorii sunt nevoiţi să soluţioneze în paralel atât cauze înregistrate sub imperiul vechilor Coduri, cât şi cauze înregistrate sub imperiul Noilor Coduri Civile, ceea ce presupune un efort considerabil pentru stăpânirea riguroasă a întregii legislaţii în această materie.

Din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2014, se constată o scădere a volumului de cauze, în special la nivelul Tribunalului Alba, respectiv 14.138 cauze în anul 2014, faţă de 19.080 de cauze în anul 2013 şi 26.678 cauze în anul 2012, corelate cu scăderea încărcăturii efective pe judecător. La judecătorii s-a înregistrat o creştere a numărului de cauze nou intrate, respectiv cu 1.015 dosare faţă de anul 2013.

La Tribunalul Alba o creştere a numărului de cauze s-a înregistrat la secţia civilă, cu 851 cauze, iar la secţia penală, cu 955 cauze, însă o scădere semnificativă s-a înregistrat la secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă, respectiv cu 3.036 cauze faţă de anul 2013.

În cursul anului 2014, Tribunalul Alba a urmărit îndeaproape reducerea termenului de soluţionare a cauzelor pentru a asigura respectarea unui termen rezonabil şi a dreptului la un proces echitabil potrivit art. 6 alin 1 din Convenţia Drepturilor Omului. Cu privire la termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor şi respectiv a creşterii operativităţii în soluţionarea acestora, s-a avut în vedere identificarea şi verificarea cauzelor aflate pe rolul instanţei de peste 6 luni, s-au analizat motivele care au dus la nesoluţionarea acestora şi s-au luat măsurile procedurale specifice. Durata medie de soluţionare a cauzelor la Tribunalul Alba este de până 6 luni.

Astfel, din datele statistice rezultă că din totalul de 10.153 cauze soluţionate în anul 2014, un număr de 6.448 au fost soluţionate într-un interval de timp cuprins între 0 – 6 luni, 2.245 au fost soluţionate într-un interval de timp cuprins între 6 – 12 luni, 951 cauze într-un interval de 1 – 2 ani şi 509 cauze au fost soluţionate într-un interval de timp de peste 2 ani.

Datele statistice au condus la un indice de celeritate în soluţionarea cauzelor de 63,50%.

Informarea şi educarea cetăţenilor cu privire la drepturile şi libertăţile lor dar şi cu privire la principalele instituţii de drept, funcţionarea sistemului judiciar şi a procedurilor specifice activităţii de judecată a continuat să fie o preocupare constantă şi în cursul anului 2014 pentru Tribunalul Alba. Principalele activităţi derulate în acest sens, care prin deschiderea către public au contribuit în mod direct la îmbunătăţirea accesului la justiţie, au fost: distribuirea Ghidurilor practice pentru justiţiabili, distribuirea de materiale informative legate de intrarea în vigoare a noilor acte normative în materie penală, Conferinţe de presă, actualizarea site-lui instanţelor, organizarea manifestările de tip „uşi deschise”, echipamentele electronice de tip „info-chioşc”.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Publicat

Mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan. UPDATE, ora 16:00 – Contactat de către Alba24, prefectul de Alba, Nicolae Albu, a transmis că din informatiile pe care acesta le are de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Replica PSD: Moțiune de cenzură, joi dimineață

Publicat

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul. După asumarea răspunderii, există un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Catolică din Italia schimbă rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și nu ne abandona în ispită”. Când intră în vigoare modificarea

Publicat

papa la blaj

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”. Anunțul a fost dat ieri, 28 ianuarie a.c., de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. ”Liturghierul cu noua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Starea pârtiilor de la Șureanu. Se anunță un sfârșit de săptămână plin de zăpadă

Publicat

Condiții perfecte pentru schi la Șureanu. Administratorii pârtiilor anunță un weekend cu multă zăpadă. Se schiază pe toate pârtiile  ”Revenim cu multă zăpadă și voie bună de la Șureanu! Datorită zăpezilor abundente căzute în ultimele zile vom ține evenimentul cu prietenii noștri de la Winter Tour (DJ, apres-ski party, plus multe activități) în acest weekend […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate