Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO Bilanțul dezastrului de la Ocoliș, după viitură: Case distruse, drumuri rupte, oameni evacuați din locuințe lovite de ape

Publicat

O viitură puternică s-a produs, joi după amiaza, în comunele Ocoliș și Poșaga din judeţul Alba.

În urma ploilor torenţiale, zeci de case au fost inundate, iar mai multe persoane, între care doi bătrâni, doi copii șî o femeie însărcinată au rămas izolate în locuințe.

Drumurile de acces în cele două localităţi au fost avariate de viitură.

Vezi și VIDEO: S-a dezlănțuit potopul la Ocoliș. Imagini apocaliptice cu viitura care a ”măturat” centrul localității din județul Alba

Comunele Ocoliş şi Poşaga din judeţul Alba au fost afectate de ploi abundente şi grindină, zona fiind sub avertizare cod roşu. Avertizarea a vizat mai multe localități din zona munților Apuseni.

La Avram Iancu a bătut grindina, gheața fiind de mărimea unui ou de găină.

Ca urmare a fenomenelor meteo periculoase din ultimele zile, până la acest moment au fost raportate case inundate, persoane izolate şi alunecări de teren, în localităţi din judeţul Alba.

În Ocoliş, aproximativ 30 de case au fost inundate, precum şi un operator economic, iar 11 adulţi şi doi copii au fost izolaţi în podurile construcţiilor.

Citește și VIDEO: INUNDAȚII în comunele Ocoliș și Poșaga. Drumuri de acces blocate și oameni izolați în podul locuințelor

De asemenea, DJ750G a fost avariat şi colmatat.

În Runc, o casă a fost afectată de o alunecare de teren, iar în Vidolm o maşină a fost luată de apă, iar o casă a fost inundată.

În localitatea Poşaga o casă a fost inundată, iar DJ750F a fost avariat şi colmatat.

Până la această oră, nu au fost raportate victime în judeţ.

În ceea ce priveşte satul Ocoliş, acesta este în continuare izolat, în contextul în care nu s-a putut face nimic cu excavatorul cu braţul lung şi buldozerul.

O echipă a Salvamont Alba s-a deplasat în zonele izolate pe versanţi.

Pompieri militari au intervenit joi seara în localitatea Ocoliş,pentru evacuarea unei femei gravide care avea contracţii, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Potrivit sursei citate, transportul acesteia a trebuit să se facă pe jos cu ajutorul tărgilor, până la drumul naţional, având în vedere faptul că drumul judeţean care face legătura cu comuna Ocoliş a fost distrus de viitură.

ISU Alba a intervinit cu trei ASAS, trei autocamioane, 10 motopompe transportabile, patru motopompe remorcabile, un microbuz, o autospecială scafandri, o barcă pneumatică, şapte ofiţeri şi 60 subofiţeri.

Salvamont Alba a intervenit cu şapte persoane, iar Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a venit cu o autospecială cu cinci ofiţeri. De asemenea, intervine şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba cu un buldoexcavator, un trailer şi cinci lucrători.

Pompieri militari au intervenit pentru a salva două persoane de aproximativ 70 de ani rămase blocate în podul casei, construcţia fiind fisurată, dar şi pentru evacuarea unei femei gravide cu contracţii, în localitatea Ocoliş.

„Transportul acesteia se face pedestru cu ajutorul tărgilor până la drumul naţional având în vedere faptul că drumul judeţean care face legătura cu comuna a fost distrus de viitură”, a menţionat ISU Alba.

Potrivit sursei citate, tot personalul din tură liberă a fost alertat pentru suplimentarea forţelor, fiind mobilizate şi SVSU ale comunelor: Ocoliş, Poşaga, Baia de Arieş şi Sălciua.

Fenomene extreme au avut loc și la limita dintre județele Alba și Cluj.

Un şofer din localitatea Ocolişel a fost prins, joi, de o viitură pe un drum secundar, însă a reuşit să se salveze înainte de sosirea pompierilor.

„Ca urmare a fenomenelor meteo şi hidrologice ce s-au manifestat în cursul zilei de astăzi, au fost înregistrate două solicitări pentru intervenţia echipelor specializate din cadrul ISU Cluj, ca urmare a surprinderii de viituri a unui autoturism, ce se deplasa pe un drum secundar, şi a unei persoane aflate în locuinţa proprie.

Ambele solicitări au venit din localitatea Ocolişel, comuna Iara, iar salvatorii au ajuns deja la persoana care a fost surprinsă de viitură în autoturism.

Apele şi aluviunile începuseră să se retragă, iar persoana a reuşit să se autoevacueze din autoturism înainte se sosirea pompierilor şi i-a asigurat că se află în afara oricărui pericol”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

Potrivit sursei citate, echipajul ISU s-a deplasat către locul indicat de cel de-al doilea solicitant, iar în zonă au fost dislocate, suplimentar, un autocamion cu o motopompă transportabilă pentru evacuarea apei, o autospecială pentru muncă operativă cu tracţiune integrală şi o barcă de salvare.

Comunicare cu forțele prezente la locul intervenție este foarte dificilă din cauza lipsei semnalului.

Mesaje de avertizare Cod Roșu transmise în mai multe localități

Comunele Ocoliş şi Poşaga, s-au aflat joi sub cod roşu meteo, fiind semnalate precipitaţii abundente şi grindină. Ulterior, codul roşu a fost extins şi pentru alte zone din Apuseni, fiind transmis mesaj Ro-Alert locuitorilor.

S-au transmis mesaje de avertizare în Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieş, Roşia Montană, Lupşa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărişoara, Almaşu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieşeni, Sălciua, Vadu Moţilor, Poşaga, Ciuruleasa, Mogoş, Poiana Vadului şi Ocoliş.

Prin sistemul RO-Alert au fost transmise joi mesaje de avertizare de cod roşu de precipitaţii, urmate de viituri şi depăşirea cotelor de pericol, și către terminalele de telefonie mobilă de pe raza comunelor clujene Mihai Viteazul, Moldoveneşti, Iara, Valea Ierii şi Băişoara din Munții Apuseni.

Informare ISU Alba ora 23,30: Ca urmare a fenomenelor meteo periculoase din 15.07.3021, la nivelul jud. Alba, suplimentar față de situația raportată la ora 19:45, la* ora 21:45* au fost raportate urmatoarele efecte:

Ocoliș -2-3 case distruse, 15-20 case grav avariate, au fost evacuate 15-20 de persoane (la rude și vecini) din casele distruse/avariate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax