Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanțul Poliției din Blaj, în primele 5 luni din acest an, analizat de șeful IPJ Alba cu edilii locali și județeni: Cu 23% mai puține infracțiuni decât anul trecut


Publicat

Joi, 26 iunie 2014, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, a participat la şedinţa de lucru organizată la sediul Primăriei Municipiului Blaj de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

La această şedinţă au mai participat Cornel Murg – subprefectul judeţului Alba, Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Marincaş Ioan – preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba, consilieri judeţeni, colonel Itu Felician – şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba precum şi conducerea Poliţiei Municipiului Blaj şi şefii secţiilor de poliţie rurală Blaj şi Jidvei.

Cu ocazia acestei întâlniri, a fost prezentată o „ Informare privind măsurile întreprinse de Poliţia Municipiului Blaj pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice în primele 5 luni ale anului 2014”.

Din materialul prezentat a rezultat că în primele 5 luni ale anului 2014, numărul infracţiunilor sesizate Poliţiei Municipiului Blaj a fost de 187, cu 23 % mai puţine decât în perioada similară a anului 2013. În mediul rural, în aceeaşi perioadă de timp, poliţia a fost sesizată în legătură cu 252 de infracţiuni.

În cele 5 luni ale anului 2014, numărul de apeluri la SNUAU 112 a fost de 1042, dintre care 603 în mediul urban şi 439 în mediul rural.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii din Blaj au intervenit pentru soluţionarea unui număr de 14 accidente rutiere, soldate cu doi morţi, 6 răniţi grav şi 6 răniţi uşor.

Pentru combaterea indisciplinei rutiere au fost aplicate 1.773 sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute 104 permise de conducere şi au fost constatate 74 de infracţiuni la regimul rutier.

În intervenţiile pe care le-au avut, Cornel Murg, subprefectul Judeţului Alba şi reprezentanţii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba, s-au declarat mulţumiţi de activitatea poliţiştilor din Blaj prin prisma reducerii infracțiunilor contra patrimoniului dar şi a creşterii gradului de siguranţă civică, subliniind implicarea şi eforturile depuse de poliţişti pentru ca cetăţenii din zonă să fie în siguranţă.

Gheorghe Valentin Rotar, primarul Municipiului Blaj a apreciat în mod pozitiv colaborarea dintre structurile de ordine publică din municipiu, respectiv poliţie, jandarmerie şi poliţie locală, subliniind climatul optim de ordine şi siguranţă publică existent în oraş şi faptul că, în ultimii ani nu au fost înregistrate evenimente deosebite. El a evidenţiat sprijinul şi implicarea poliţiştilor din Blaj, care alături de jandarmi şi poliţiştii locali, au participat la misiunile de menţinere a siguranţei civice cu ocazia diferitor manifestări publice, culturale şi artistice ce au fost organizate pe raza municipiului.

Totodată, având în vedere că Poliţia Municipiului Blaj funcţionează într-o clădire închiriată, care nu mai corespunde cerinţelor actuale pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor specifice, primarul Gheorghe Valentin Rotar, a menţionat că va sprijini Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba şi împreună vor face demersurile necesare pentru ca, în cel mai scurt timp, Poliţia Municipiului Blaj, să funcţioneze într-o clădire nouă, care în prezent este în construcţie.

Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a apreciat rezultatele preponderent pozitive obţinute de poliţiştii din Blaj şi le-a cerut intensificarea activităţilor pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi a faptelor comise cu violenţă.

El a adresat mulţumiri autorităţilor administrative judeţene şi locale şi în special primarului al municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, pentru colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba şi a apreciat disponibilitatea sa pentru sprijinirea demersului ca Poliţia Municipiului Blaj să se mute într-un nou sediu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, de la începutul anului. În ce sectoare s-a construit mai mult

Publicat

S-au înregistrat creșteri la volumul lucrărilor de construcţii în primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2019. Cele mai mari sunt la reparații capitale.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, este vorba despre creșteri cu 22,3% ale lucrărilor de construcții, 58,5% la lucrările de reparaţii capitale, 58% lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi 9,1% la construcţiile noi.

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+39,7%), clădirile rezidenţiale (+19,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+63,6%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+50,2%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+11,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcţiilor inginereşti (+39,4%), clădirilor rezidenţiale (+19,8%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+8,4%).

sursă: insse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Creșele din municipiul Alba Iulia, dotate cu aparate pentru dezinfecția aerului cu ajutorul radiațiilor ultraviolete

Publicat

Primăria Alba Iulia a cumpărat trei aparate pentru dezinfecția aerului cu flux concentrat de radiație UV, necesare pentru cele trei creșe din municipiu.

Contractul a fost atribuit, prin cumpărare directă, către Midas Expert Distribution SRL din București. Valoarea totală a celor trei dispozitive este de 4.950 de lei, fără TVA.

Potrivit descrierii, MidasAnAir este o instalație pentru dezinfectarea aerului cu o eficiență ridicată. Este inofensivă pentru om, fără efecte secundare, ușor de folosit, nefiind necesare folosirea unor produși chimici sau a unei pregătiri speciale pentru utilizare.

Aparatul utilizează radiația ultravioletă printr-un sistem special, asigurându-se un randament maxim în distrugerea microorganismelor:

  • împiedică răspândirea epidemiilor;
  • elimină mirosurile neplăcute de natură organică, inclusiv mirosul de tutun;
  • radiația ultravioletă distruge o gamă largă de bacterii, viruși, fungi, inclusiv Clostridium Difficile
  • aerul din încăpere este dezinfectat până la 99%

Potrivit documentului citat, dispozitivul medical a fost testat la INSP și avizat de Ministerul Sănătății, nu utilizează produși chimici în procesul de dezinfecție, are un consum de energie redus și costuri minime de întreținere (0,22 lei + TVA/h) și poate fi utilizat în prezența personalului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

  • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
  • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
  • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
  • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate