Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Bilete de tratament pentru pensionari. Înscrieri, din 23 martie la Casa Județeană de Pensii Alba. Model de cerere și condițiile

Publicat

Casa Județeană de Pensii Alba anunță persoanele interesate de bilete de tratament balnear pentru pensionarii din Alba că începând din data de 23 martie sunt disponibile bilete în următoarele stațiuni: Buziaș, Covasna, Geoagiu, 1 Mai și Moneasa.

În acest an, statul acordă aproape 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionarii și salariații asigurați care au nevoie de tratament pentru diverse afecțiuni medicale de care suferă, potrivit unei hotărâri publicate recent în Monitorul Oficial.

Biletele de tratament se acordă persoanelor îndreptățite la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament în condițiile legii, indiferent dacă îl obține cu plata unei contribuții sau în mod gratuit.

Printre persoanele care beneficiază gratuit de bilete de tratament balnear se numără salariaţii care lucrează într-un mediu radioactiv, persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice recomandate pentru tratarea unor leziuni sau afecțiuni cauzate prin accidente de muncă şi boli profesionale, dar și veteranii sau văduvele de război.

Durata efectivă a sejurului este de 16 zile, iar cea a tratamentului balnear este de 12 zile.

Bilete tratament pentru pensionari: Documente necesare și condiții de înscriere

Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

În situaţia neridicării biletului de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, pentru o serie, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.

Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.

Dacă, în urma calculării punctajului, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani.

Dacă, după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit.

Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

În cazul cererilor depuse de soţ şi soţie care doresc să meargă împreună la tratament balnear, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

În cazul cererilor depuse de părinţi şi copii beneficiari de pensie de urmaş care doresc să meargă împreună la tratament balnear, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

În cazul cererilor depuse de două persoane care merg împreună la tratament balnear, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

În cazul cererii depuse de însoţitorul pensionarului de invaliditate gradul I sau însoţitorul persoanei cu handicap grav care însoţeşte o persoană aflată în această situaţie, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării cererii este egal cu punctajul acordat pensionarului de invaliditate gradul I sau persoanei cu handicap grav.

Repartiţia biletelor de tratament balnear în ordinea de ierarhizare a cererilor, se întocmeşte pe baza opţiunilor făcute de solicitant şi în ordinea menţionată pe cerere.

Răspunderea privind modul de completare şi corectitudinea datelor din cerere revine în totalitate solicitantului.

Declararea în prezenta cerere a unor date nereale sau incomplete, atrage după sine răspunderea materială, în sensul că diferenţa între contribuţia datorată şi contribuţia achitată se va recupera de la beneficiar, conform legii.

Bilete tratament pentru pensionari: Model cerere

Documentele necesare pentru a obține un astfel de bilet de tratament sunt, potrivit CNPP, următoarele:

  • cererea tip de acordare a biletului de tratament (Descarcă AICI: model cerere bilete de tratament pentru pensionari);
  • actul de identitate (copie);
  • talonul/cuponul de pensie (original sau copie);
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original);
  • programul de recuperare (copie, cu prezentarea actului original).

Biletele se pot ridica de la sediul instituției din Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu, nr. 6, în limita locurilor disponibile și în conformitate cu prevederile legale.

Informații suplimentare se pot obține la sediul instituției sau la numărul de telefon 0258.831385, în zilele de joi și vineri, între orele 09:00 – 12:00.

Comunicat CJP Alba : Bilete tratament pensionari

Bilete de tratament pensionari: CRITERII DE ACORDARE

Criteriile în baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear cu suportarea unei contribuții sau în mod gratuit

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de:

  • pensionar al sistemului public de pensii;
  • asigurat al sistemului public de pensii;
  • beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Biletele de tratament balnear se acorda în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare. Suplimentările primite de la CNPP prin redistribuire, se acordă, în limita locurilor repartizate.

Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% rămân la dispoziţia conducerii casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite etc., care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.

Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi.

În vederea aplicării criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani, în functie de DATA PREZENTĂRII ÎN STATIUNE înscrisă în biletul de tratament balnear, anul calendaristic se împarte după cum urmează:

  • sezon – în perioada 1 5 mai- 31 august a fiecărui an;
  • extrasezon – în celelalte perioade ale anului.

Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. În situaţia neridicării biletului de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, pentru o serie, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.

Categoriile de pensionari care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit

  • pensionarii de invadilitate in cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurarilor sociale
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 194 5, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2 14/ 1999, cu modificările şi completările ulterioare ;
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare;
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

LISTA STAȚIUNILOR în care se acordă bilete de tratament pentru pensionari

Stațiuni de interes național

1. Amara

2. Azuga

3. Buşteni

4. Buziaş

5. Băile Govora

6. Băile Felix

7. Băile Herculane

8. Băile Olăneşti

9. Băile Tuşnad

10. Câmpulung Moldovenesc

11. Cap Aurora

12. Călimăneşti-Căciulata

13. Costineşti

14. Covasna

15. Eforie Nord

16. Eforie Sud

17. Geoagiu-Băi

18. Gura Humorului

19. Jupiter

20. Mamaia

21. Mangalia

22. Moneasa

23. Neptun-Olimp

24. Poiana Braşov

25. Predeal

26. Pucioasa

27. Slănic

28. Saturn

29. Sinaia

30. Sângeorz-Băi

31. Slănic-Moldova

32. Sovata

33. Târgu Ocna

33^1. Târgu-Neamţ

34. Techirghiol

35. Vatra Dornei

36. Venus

37. Voineasa

38. Zona Parâng-Petroşani

39. Zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ

40. Râşnov-Braşov

Stațiuni turistice de interes local

1. 1 Mai

2. Albac

3. Albeştii de Muscel

4. Arieşeni

5. Balvanyos

6. Bazna

7. Bălţăteşti

8. Băile Homorod

9. Băile Turda

10. Băile Băiţa

11. Borsec

12. Borşa

13. Bran

14. Breaza

15. Călacea

16. Cheia

17. Crivaia

18. Durău

19. Harghita-Băi

20. Horezu

21. Izvoru Mureşului

22. Lacu Roşu

23. Lacu Sărat

24. Lipova

25. Moieciu

26. Ocna Sibiului

27. Ocna Şugatag

28. Păltiniş

29. Pârâul Rece

30. Praid

31. Săcelu

32. Sărata Monteoru

33. Secu

34. Semenic

35. Snagov

36. Stâna de Vale

37. Straja

38. Soveja

39. Tăşnad

40. Timişu de Sus

41. Tinca

42. Trei Ape

43. Vălenii de Munte

44. Vaţa de Jos

44^1. Vişeu de Sus

45. Zona Fântânele

46. Zona Muntele Băişorii

47. Zona Şuior – Baia Sprie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax