Connect with us
Publicitate

ABRUD

Biserica de 250 de ani din Vința, demontată din calea apelor acide. Operațiune complexă pentru strămutarea din Apuseni, la Sibiu

Publicat

Specialiştii din cadrul Muzeului ”ASTRA” Sibiu au finalizat, după aproape două luni de la începutul lucrărilor, demontarea celei mai mari părţi a bisericii de la Vinţa, veche de aproape 250 de ani.

Operațiunea a fost necesară din cauza apei poluate cu metale grele din barajul de decantare a sterilului Valea Şesei, care aparţine companiei miniere Cupru Min SA.

Biserica de la Vinţa va fi refăcută cu elementele originale recuperate din vechiul lăcaş de cult din Apuseni și va primi o nouă viață la Muzeul Satului din Sibiu. Zidurile vechii biserici vor fi însă  ”înghiţite” de barajul de steril, odată cu cimitirul din sat.

biserica lacul valea sesii

Turla bisericii şi acoperişul, au fost transportate la Muzeul ASTRA din Sibiu. Anterior, a fost recuperată pictura pe lemn, iar după demontarea acoperişului s-a trecut la extragerea frescei de pe pereţii interiori.

Recuperarea bisericii a fost posibilă ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio” prezidată de arhitectul Şerban Sturdza.

Locuitorii statului din comuna Lupşa ar fi dorit ca biserica să fie strămutată în sat, însă în lipsa unui teren disponibil, acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA a finanţat parţial strămutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ”extragerea” picturii interioare. Restul resurselor au fost asigurate de compania ”Cupru Min”, care a reparat drumul şi a trimis macaraua care a ridicat turla de pe biserică.

Sursă: adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax