Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biserica de lemn din Geogel, restaurată cu ajutorul fondurilor europene, printr-un proiect al Parohiei Ortodoxe din sat

Publicat

Parohia ortodoxă din Geogel (județul Alba) restaurează cu bani europeni biserica din sat, monument istoric. Parohia a câștigat un proiect prin Programul Operațional Regional – POR 2014-2020 în valoare de peste 3 milioane de lei.

Proiectul „Restaurarea bisericii de lemn «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil» – împrejmuire, amenajare cimitir Geogel”, cod SMIS 117524, este implementat de către Parohia Ortodoxă Română Geogel și are o valoare totală de 3.094.975,28 lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 3.031.087,35 lei (suma nerambursabilă alocată) reprezintă finanțare nerambursabilă.

Citește și: Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Proiectul este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Potrivit preotului Daniel Pașcanu, această lucrare vizează realizarea unor serii de intervenții absolut necesare bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, în vederea păstrării nealterate a componentei artistice și culturale (consolidare, pictură, iconostas, amenajări exterioare).

  • Investiția presupune două tipuri de lucrări distincte și anume: reabilitarea monumentului istoric (intervenții pentru consolidare, conservare-restaurare, restaurare a picturii murale și a icoanelor împărătești) și realizarea unor lucrări exterioare conexe care au ca obiectiv asigurarea unui cadru amenajat corespunzător pentru monumentul istoric, necesare punerii în valoare a acestuia. Durata de implementare a proiectului este de 57 luni, respectiv în intervalul 1 iunie 2015 și 29 februarie 2020.

Persoanele țintă sunt reprezentate de: beneficiari direcți (turiștii, vizitatorii, enoriașii și orice alte persoane care vor poposi anual la biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” pentru rugăciune și reculegere, pentru a admira autenticitatea monumentului, pentru a se bucura de o destinație nealterată, pentru a aprecia valorile românești, și beneficiari indirecți (agenții economici, cu predilecție cei implicați în comerț și turism, autoritatea publică locală).

Preotul mai spune a început să lucreze la salvarea bisericii din Geogel în data de 8 noiembrie 2010, la câteva luni după numirea sa în această parohie.

Sursă: Reintregirea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax