Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Biserica Evanghelică din Câlnic, din ansamblul-monument UNESCO, va fi renovată cu fonduri Regio. Cât vor dura lucrările

Publicat

Încep lucrările pentru renovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic – componentă a ansamblului-monument UNESCO de importanță mondială. Finanțarea este asigurată din fonduri nerambursabile Regio, iar proiectul presupune și promovarea obiectivului turistic.

Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic va fi reabilitată, pentru a fi eliminat riscul accentuat de prăbușire. Ansamblul monumental va fi amenajat și dotat, atât pentru protejarea acestuia, cât și pentru acces în siguranță al vizitatorilor.

Cunoscută de localnici ca biserica ”din Deal”, aceasta ar fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea și a fost semnificativ modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena, potrivit reprezentanților Parohiei Evanghelice Câlnic.

Cetatea Câlnic formează, împreună cu celelalte monumente istorice, Centrul Cultural Internaţional, patronat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Asociația “Ars Transsilvaniae” România. În spaţiile din cetate au fost şi sunt organizate mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. În aceeași ambianţă s-au desfăşurat concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă sau barocă.

Proiectul „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei, din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Potrivit cererii de finanțare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Câlnic, lucrările de amenajare vor dura maxim 30 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar pe de altă parte digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 50% anual.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax