Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

BLAJ: Înființarea serviciului de transport public, amenajarea lacului Chereteu și a falezei pe Târnava Mare, depuse la finanțare

Publicat

parc piata 1848 blaj

Transport electric, refacerea zonei lacului Chereteu și amenajare falezei rîului Târnava Mare sunt trei proiecte depuse spre finanțare de administrația locală din Blaj.

Municipiul Blaj a depus, în această săptămână, la ADR Centru, fișele de proiect pentru pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru trei proiecte în domeniile de investiții mobilitate urbană, regenerare, securitatea spațiilor publice și investiții în infrastructura culturală, a anunțat duminică primarul Gheorghe Valentin Rotar.

”În domeniul mobilității urbane s-a depus fișa proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Blaj și satele aparținătoare”, proiect care are ca obiective principale înființarea serviciului public de transport în comun, gestionat prin concesionare, achiziționarea de autobuze electrice, construirea unui depou/autogară pentru autobuzele electrice, stații de încărcare electrică, construirea sau modernizarea stațiilor de călători, crearea sistemului de ticketing și management de flotă, construirea unei rețele de piste de biciclete, înființarea sistemului bike sharing, stații pentru depozitarea bicicletelor, construirea/modernizarea și extinderea de zone și trasee pietonale sau semipietonale.

Pentru domeniului regenerării urbane, municipalitatea a avut în vedere „Reconversia funcțională a zonei lacului Chereteu”.

Obiectivele principale vizate de acest proiect sunt amenajarea zonei malurilor lacului Chereteu și dotarea acestora cu mobilier urban tip smart, accesibilizarea malurilor lacului Chereteu prin realizarea unui inel concentric în jurul lacului și construirea unei punți pietonale de sticlă, realizarea iluminatului ornamental al malurilor lacului, amenajarea unui complex multifuncțional cu cinematograf de vară, spații de alimentație publică și pavilion subacvatic cu rol educativ, formativ și cultural, curățarea și/sau dragarea lacului Chereteu, amenajarea unui ansamblu de fântâni arteziene la nivelul luciului de apă, amenajarea unui debarcader, a unei zone de promenadă, stații de bike sharing, crearea și dotarea unui serviciu de agrement, utilizând hidrobiciclete/bărci.

În cadrul domeniului „regenerare fizică, securitate publică și investiții în infrastructura culturală la nivelul municipiului Blaj” s-a depus un proiect care are în vederea amenajarea zonei de faleză a râului Târnava Mare și crearea unor piste de biciclete și alei pietonale care să asigure accesul facil la promovarea patrimoniului cultural și turistic al Blajului – Câmpia Libertății, Catedrala „Sfânta Treime”, Palatul Cultural, Castelul Mitropolitan, viitoarea Bibliotecă municipală din Parcul „Avram Iancu”.

În cadrul acestui proiect, o suprafață de 13 ha de teren va fi obiectul unei investiții de regenerare urbană, ce va avea în vedere amenajarea malurilor râului Târnava Mare în zona stadionului Veza, inclusiv construirea unei punți pietonale și a unui pod peste râul Târnava Mare care să faciliteze accesul spre zona centrală a municipiului Blaj, realizarea unor piste de bicicletă, realizarea unui sistem de iluminat public prietenos cu mediul, acces gratuit la internet pe întreg traseul propus, realizarea unui sistem de proiecții tematice pe diferitele clădiri monument istoric” a scris primarul Gheorghe Rotar, pe contul său de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax