Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Blajul are în 2013 un buget de 27,5 milioane de lei. Municipalitatea vrea să continue cel mai amplu program de investiţii din ultimii ani

Publicat

dumitrel

 27,5 milioane de lei. Acesta este bugetul municipiului Blaj pentru anul 2013, iar potrivit primarului Valentin Rotar cea mai mare parte din bani vor fi direcţionaţi spre investiţii. În suma totală sunt incluse şi sumele alocate de la bugetul de stat.

,,Blajul va avea și în acest an un buget focusat pe dezvoltare și echilibru financiar. Structura bugetului pentru anul 2013 are la bază prioritizarea și transformarea proiectelor în obiective de investitii’’, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

În conformitate cu Legea 273 privind finanțele publice locale veniturile proprii sunt la nivelul anului trecut, respectiv de 12,2 milioane lei. În această categorie intră impozitele pe clădiri și terenuri, cotele defalcate din impozitele pe venit și alte impozite și taxe locale.

Cu un buget mai mare cu 9% fată de anul trecut, municipalitatea își propune să continue cel mai amplu program de investiții din ultimii ani. Primăria are în bugetul de investiții obiective aflate în continuare, dar și investiții noi.

Bugetul este structurat să acopere costurile serviciilor publice, dar în același timp și să continue dezvoltarea orașului. Astfel, nu mai puțin de 44,15% din buget va fi îndreptat către capitolul investiții și reparații capitale. În această categorie intră modernizarea infrastructurii supraterane (asfalt, trotuare, rigole , edificii școlare și culturale) și modernizarea infrastructurii subterane (apă, canalizare).

Administrația publică locală consideră că reabilitarea masivă a orașului petrecută în ultimii ani este o consecință directă a atragerii de noi investitori, a diminuării ponderii salariale din totalul bugetului propriu cu creșterea proporțională a sumelor alocate pentru investiții. În acest an, salariile angajaților reprezintă doar 22,17% din buget.

La capitolul investiții, anul acesta în valoare de 5,4 milioane lei, prioritate vor avea lucrările inițiate în anii precedenți precum: reparația capitală a ultimului etaj la Liceul „Timotei Cipariu”, noua grădiniță de pe Câmpia Libertății, Parcul „Timotei Cipariu”, cele două cămine culturale din Petrisat și Tiur, finalizarea lucrărilor la Piața Agroalimentară și finalizarea lucrărilor la gardul de împrejmuire a Colegiului Național „I.M. Clain”.

Cele mai importante lucrări ce vor fi finalizate în acest an se referă la refacerea carosabilului pe străzile unde s-a încheiat extinderea canalizării. Primele străzi care vor beneficia și de o modernizare completă sunt: Gheorghe Barițiu, Alexandru Borza, A.G. Golescu, Iazului și Morii.

,,Am văzut în țară și chiar în județ orașe care ani de zile după finalizarea lucrărilor de extindere a canalizării arătau ca după bombardament. Acest lucru nu se va întâmpla și la Blaj. În cel mult șase luni după terminarea lucrărilor, fiecare stradă trebuie să fie asfaltată și readusă la stadiul inițial’,’ afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pe lângă refacerile și modernizările prevăzute după canalizare, administrația publică din Blaj își mai propune să mai dea în folosință un alt parc, în Mănărade, să continue reabilitarea rețelelor de apă în parteneriat cu Apa CTTA Alba, să monteze o nouă stație de presiune a apei la Spătac, să ofere utilitățile pentru trei noi investitori care își desfășoară activitatea în zona industrială, să continue montarea de trotuare cu dale pe alte două străzi din municipiu și să pietruiască alți 7 kilometri de drumuri de hotar în localitățile componente.

Bugetul va suporta anul acesta și suma de 0,56 milioane lei contribuție locală pentru proiectul european de extindere a canalizării. Concret, anul acesta vor fi realizați 25 km din totalul prevăzut de 30 km , iar stația de epurare va fi finalizată în proporție de 70%.

Proiectul de buget inițiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost catalogat de consilierii locali drept unul echilibrat și a fost votat în unanimitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax