Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

Blajul, orașul cu trei episcopi. Importanța ultimei decizii a Sinodului Bisericii Greco-Catolice

Publicat


Declarat Oraș Episcopal de acum doi ani, Blajul are, din 2020, trei episcopi greco-catolici. Este vorba despre PF Lucian Arhiepiscop Major, PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, cărora i se alătură Cristian Dumitru Crişan, care a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Săptămâna trecută, Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Cristian Dumitru Crişan a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj.

Vezi și Părintele Cristian Crișan, care a studiat Teologia la Blaj, ales cel mai tânăr episcop catolic din lume

Despre alegerea celor doi episcopi auxiliari a făcut referire PS Claudiu Lucian Pop, la predica de duminică, din Catedrala Blajului.

„Am avut, anul trecut, un eveniment cu totul excepțional la Blaj, prin vizita Sfântului Părinte Papa Francisc. Am avut bucuria să îl avem nu doar în România, ci și aici, la Blaj, să celebrăm împreună cu Sfântul Părinte laudă și mulțumire lui Dumnezeu și prin vocea lui să auzim vocea Bisericii, care i-a declarat Fericiți pe Episcopii noștri martiri. Un eveniment cu totul excepțional. Ne putem gândi oare ce va fi anul acesta, cu ce ne vom putea lăuda. Și iată că Dumnezeu nu ne dezamăgește nici anul acesta, fiindcă avem din nou un eveniment major, prin alegerea a doi noi Episcopi în Biserica noastră. Ultima alegere de episcop a fost acum aproximativ opt ani. Iată un eveniment mare pentru întreaga Biserică!

După cum ați auzit probabil, acum câteva zile, Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul pentru alegerile care au avut loc în Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma. Și poate este momentul să ne readucem aminte de structura Bisericii Greco-Catolice, de ierarhia Bisericii noastre, pe scurt, de cum este organizată Biserica noastră. Fiindcă, dacă Blajul a fost declarat și, mulțumim Domnului, oraș episcopal, în virtutea faptului că a fost fondat, ridicat, de către un Episcop – se pare că e singurul oraș din lume fondat de la bază de un episcop – am putea spune că este oraș episcopal fiindcă în acest an vor fi trei Episcopi la Blaj! Din mila Domnului va fi Preafericitul Părinte Lucian, Capul Bisericii noastre, voi fi eu, ca Episcop de Curie și va fi părintele Cristian Crișan, ca Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș”, a spus PS Claudiu Lucian Pop.

Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică este o Biserică Arhiepiscopală Majoră, condusă de PS Lucian, Arhiepiscop Major.

”PF Părinte Lucian este Arhiepiscop Major, așadar Patriarh, și este Cap al întregii Biserici Greco-Catolice, nu doar al Blajului, este și Mitropolit și este și Arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Sunt trei nivele de autoritate. Și la fiecare nivel de autoritate el este ajutat în exercitarea puterii sale în Biserică, în Mitropolie și în Arhiepiscopie. De exemplu, are la dispoziție Curia Arhiepiscopală Majoră, care este situată vis-a-vis de Catedrală. Și Curia este un organism care îl ajută în exercitarea puterii în întreaga Biserică. În Curie avem Sinodul Permanent, avem Tribunalul, avem Comisiile Sinodale pentru Educație, Pastorație, Liturghie, care coordonează activitatea întregii Biserici”, a mai spus PS Claudiu Lucian Pop.

PS Claudiu Lucian Pop a fost ales episcop responsabil cu Curia Arhiepiscopală Majoră, în 2011.

”PF Lucian nu este doar Arhiepiscop Major, Patriarh, al Bisericii, ci este și un Episcop care are un teritoriu, o Dieceză, ca ceilalți episcopi. (…) Iar ca Episcop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, el va avea, în persoana părintelui Cristian Crișan, un Episcop Auxiliar. Astfel, la fiecare nivel, el este însoțit de o structură care-l îl ajută să-și exercite puterea ca Arhiepiscop Major, ca Mitropolit și ca Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș. De aceea vom avea trei Episcopi în Blaj (…)

nu contează că Blajul e atât de mic față de București sau față de Cluj. Papa Francisc a venit aici, la Blaj. Episcopii martiri au fost beatificați aici, la Blaj. Toți Episcopii martiri au trecut prin această Catedrală. Toți probabil, sau mulți dintre ei, când au fost copii sau tineri, au stat în aceste bănci și au privit acest minunat Iconostas. Și de aceea este important să înțelegem, nu ca să ne mândrim cât suntem noi de importanți, ci ca să vedem ce lucruri mari și minunate Dumnezeu a făcut în noi, prin noi, prin acest oraș, prin această zonă”, a mai spus PS Claudiu Lucian Pop.

sursă: Radio Blaj (Nicu Goga)


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rotaru

    joi, 30.01.2020 la 23:17

    Dacă tot a pus slugarnic primăria la intrările in oraș anunțurile cu oraș episcopal, s-au silit struto-camilele greco-catolice să certifice cumva aiureala cu oras episcopal.
    După logica lui Rotaru, un oraș precum Timișoara, de exemplu,ar trebui să aibă îndemnul la intrari de oras mitropilitan, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Alte două persoane vor fi aduse în CARANTINĂ la Secția de Boli Infecțioase din Alba. Au sunat la 112

Publicat

Încă două persoane vor fi aduse în condiții speciale la Secția de Boli Infecțioase din Alba, după ce au sunat la 112, sâmbătă dimineața, acuzând febră, dureri în gât și dificultăți de respirație, potrivit DSP Alba. Este vorba despre două persoane – bărbat și femeie – aflate în autoizolare la domiciliu, care au sunat sâmbătă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, REȚINUTĂ de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de lei și 10.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. UPDATE: DNA a comunicat oficial sâmbătă că Sorina Pintea a fost reținută. ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul persoanelor izolate la domiciliu în județul Alba. Măsuri de prevenire în contextul epidemiei COVID 19

Publicat

gripa laborator

În județul Alba sunt 138 de persoane care trebuie să respecte condiții de izolare la domiciliu, așa cum prevede protocolul dispus de Ministerul Sănătății, potrivit Direcției de Sănătate Publică Alba. Numărul acestora a crescut față de joi, când erau raportate 116 cazuri de monitorizare la domiciliu și față de vineri, când erau 133. Motivul este […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

VIDEO ȘTIREA TA: La un pas de accident. TIR pe contrasens, pe DN 14B, lângă Blaj

Publicat

La un pas de accident, pe DN14, între localitățile Cistei și Crăciunelu de Jos, lângă Blaj. Un șofer a reușit să evite impactul cu un TIR ce intrase riscant în depășire. Din imaginile transmise de un cititor Alba24 se poate vedea cum șoferul care circula regulamentar din sens opus încetinește și este nevoit să oprească […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate