Connect with us
Publicitate

BLAJ

Blajul va comemora anul viitor 75 de ani de de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. Discuții cu IICCMER

Publicat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va organiza, în anul 2023, mai multe evenimente care vor marca împlinirea a 75 de ani de de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice.

În acest sens, directorul executiv al instituției, Prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, s-a întâlnit, la sediul Curiei Arhiepisopiei Majore din Blaj, cu Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș și cu Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, potrivit Radioblaj.ro.

Printre manifestările propuse pentru anul viitor se află organizarea, la Blaj, a unei conferințe internaționale de nivel academic, dezbateri și proiecții de filme documentare, deschiderea unei linii de cercetare și de producție editorială pe această tematică, dar și organizarea unei expoziții itinerante, la nivelul întregii țări, care să pornească, în iunie 2023, de la Blaj.

Într-un interviu pentru Radio Blaj TV Online, Florin-Daniel Șandru a vorbit despre discuțiile avute la Blaj, precum și despre manifestările propuse de IICCMER pentru marcarea celor 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice, de către autoritățile comuniste din România, în 1 decembrie 1948.

„Vom avea o serie întreagă de dezbateri, vom avea proiecții de filme documentare, vom deschide o linie de cercetare și de producție editorială pe această tematică, respectiv traumele Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist.

De asemenea, vom organiza expoziții itinerante, care vor pleca de la Blaj, unde va fi punctul zero, cel mai probabil în prima decadă a lunii iunie 2023, după care se va merge în alte orașe mari, în centre universiare, dar și în orașe medii și mijlocii, în licee, astfel încât să prezentăm această istorie traumatică pentru întreaga societate românească, în particular pentru Biserica Română Unită, tinerelor generații.

Credem că este important ca dincolo de aspectele academice, strict de nișă, să ajungem la straturile profunde ale societății. Asta ne propunem și evenimentele acestea se vor derula pe întreg parcursul anului 2023.”

Interviul cu directorul executiv IICCMER, Florin-Daniel Șandru, luat de redactorul șef Radio Blaj, poate fi vizionat mai jos:

YouTube video

Biserica Greco-Catolică, scoasă în afara legii din ordinul lui Stalin

Ca și toate celelalte biserici greco-catolice din zona de influență sovietică, la ordinul lui Stalin, Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989.

Patrimoniul acesteia a fost luat, fie în folosința statului comunist, fie în folosința Bisericii Ortodoxe Române.

În această perioadă, și mai ales în anii stalinismului, ierarhii (un cardinal și 12 episcopi), preoții, călugării și credincioșii greco-catolici au fost aspru persecutați, mulți dintre ei murind în chinuri de martiri în închisorile și coloniile de muncă forțată din gulagul comunist sau în domicilii forțate.

Prin aceste măsuri, se urmărea micșorarea influenței Bisericii Catolice și facilitarea sovietizării României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax