Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Blocuri cu lift. O parte dintre locatari vor putea fi scutiți de cheltuielile cu liftul, fără a fi necesară decizia asociației

Publicat

Blocuri cu lift. O parte dintre locatari, respectiv cei care locuiesc în apartamentele de la subsol, parter, mezanin și etajul 1, ar putea fi scutiți de cheltuielile cu liftul, fără a fi necesară decizia asociației.

Un proiect legislativ în acest sens, care prevede modificarea Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea organizațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, a fost inițiat de deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin. 

Radu Moisin a declarat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe primele 6 luni ale anului 2024, că prin propunerea de modificare legislativă se intervine asupra aspectelor ce privesc cheltuielile pentru energia electrică consumată de ascensor, care are ca obiect „exonerarea de la obligația plății persoanelor care locuiesc în apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin”, scrie Cluj24.ro.

„Deși Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus menționate, oportunitatea acestei decizii aparține, exclusiv, adunării generale a asociației de proprietari, scutirea nefiind aplicată automat.

Din aceste considerente, intervenția legislativă de modificare a alin. (5) al art. 75 justifică interesul de a exclude o măsură discriminatorie și disproporționată, raportat la responsabilitatea obligației de plată, fiind, în prezent, în situația în care, pentru aceeași situație în fapt, unii coproprietari ai apartamentelor situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin să li se aplice un regim de plată diferențiat, în funcție de aprecierea subiectivă a adunării generale a asociației de proprietari, neavând un cadru legal de diferențiere și stabilitate transparentă a categoriilor exceptate de la cheltuielile aferente”, a precizat Moisin.

Acesta a precizat că proiectul de lege a fost depus în luna iunie, urmează să fie votat, întâi de Senat și speră să fie adoptat de Camera Deputaților, care este cameră decizională, până la sfârșitul acestui an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate