Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Blocurile din Alba Iulia vor putea fi „îmbrăcate” cu bani europeni. Proiectele pentru izolare termică se depun începând cu 15 octombrie

Publicat

Blocurile din Alba Iulia vor putea fi izolate termic din bani europeni. Proiectul privind izolarea blocurilor din oraşele reşedinţă de judeţ şi din capitală a fost aprobată, miercuri, în şedinţa de Guvern. Programul va funcţiona de la 1 noiembrie, iar proiectele se vor putea depune începând cu 15 octombrie.

Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 154 milioane euro reprezintă contribuţia naţională asigurată din bugetul de stat, bugetul autorităţilor locale şi, la solicitarea Comisiei Europene, contribuţii ale asociaţiilor de proprietari, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig.

Conform datelor prezentate de ministru, peste 220.000 de apartamente au fost construite în această perioadă la nivel naţional, fără să fie reabilitate termic.

Gradul de confinanţare a fiecărui proiect depus va fi de 60% din FEDR şi bugetul stat, restul fiind acoperit de autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari.

Contribuţia de 40% a autorităţilor locale şi asociaţiilor de proprietari va varia în funcţie de veniturile persoanelor beneficiare. Astfel, dacă mai mult de jumătate dintre proprietari din clădirea supusă reabilitării termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contribuţia asociaţiei locatari va fi de 10%, iar a autorităţii locale de 30%.

Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contribuţia asociaţiei de locatari va fi egală cu cea a autorităţii locale, respectiv 20%, iar, dacă membrii asociaţiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contribuţia asociaţiei va fi de 30%, iar a autorităţii locale de 10%.

Proiectele vor putea fi depuse începând cu 15 octombrie, iar programul va fi funcţional de la 1 noiembrie 2012, în ideea în care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui să depăşească 30 de zile.

Ministrul Eduard Hellvig a declarat că se va merge pe principiul „primul venit, primul servit” şi că, în prezent, autorităţile pregătesc un program asemănător de creştere a perfomanţei energetice pentru clădirile de interes şi utilitate publică din învăţământ şi sănătate.

Dacă proiectul se va dovedi a fi unul de succes, acesta va fi şi în exerciţiul financiar 2012-2020.

Sursa: Mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pilu

    joi, 20.09.2012 at 11:56

    Si in urma cu 8 ani cand ne-am izolat exclusiv pe banii nostri blocul era acelasi principiu : ,, primul venit primul … strivit de birocrartie ” Sa nu uitam ca este an electoral. Mult succes !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax