Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BNR lansează patru monede din aur, argint și tombac, dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române

Publicat

bnrBanca Națională a României lansează în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o altă monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda din aur are o valoare nominală de 100 lei, formă rotundă, diametru de 21 mm și greutatea de 6,452 grame. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, diametru 37 mm și greutate de 31,103 grame. Moneda din tombac cuprat are o valoare nominală de un leu, forma rotundă, diametru 37 mm și o greutate de 23,5 grame.

Aversul monedei din aur redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI” şi anul de emisiune „2016”.

Aversul monedei din argint redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2016”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU” şi anul de emisiune „2016”.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretele membrilor fondatori ai Societăţii Academice Române şi inscripţiile „ACADEMIA ROMANA” şi „150 DE ANI DE LA INFIINTARE”.

Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.

Potrivit BNR, monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.

Reprezentanții băncii au transmis că seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. De asemenea, broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat) și 200 monede din argint.

Preţurile de vânzare sunt de 1.970 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare și 330 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române au putere circulatorie pe teritoriul României.

sursa: bnr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax