Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

BNR, raport devastator pentru Guvernele PSD din 2017. Datoria externă a crescut cu un miliard de euro

Publicat


bnr banca nationala a romaniei

Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în anul 2017, sub guvernările PSD Grindeanu și Tudose, ducând la valuri de scumpiri, explozia inflației și deteriorarea cursului valutar. Deficitul de cont curent a explodat anul trecut, iar datoria externă a crescut cu un miliard de euro, arată cele mai recente date ale BNR.

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 84%, de la 3,49 miliarde euro în 2016 la 6,46 miliarde euro la finele lui 2017, potrivit datelor BNR.

Explozia de deficit de cont curent vine în siajul majorării puternice a deficitului comercial, în urma creşterii semnificative a consumului.

În structură, balanţa bunurilor a înregistrat un deficit de 12 miliarde euro, în creştere cu 2,77 miliarde euro, iar balanţa veniturilor primare a avut un deficit de 5 miliarde euro, în creştere cu 566 milioane euro.

În acelaşi timp, balanţa serviciilor a avut un excedent de 7,9 miliarde euro, cu 239 milioane euro mai mare decât cel din 2016, iar balanţa veniturilor secundare un excedent de 2,6 miliarde euro, în creştere 135 milioane euro.

Potrivit BNR, datoria externă totală a crescut în cursul anului trecut cu 1,04 miliarde euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 68,75 miliarde euro la 31 decembrie 2017 (73,2 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3% faţă de 31 decembrie 2016. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2017 nivelul de 25,2 miliarde euro (26,8  la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,3%.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 20,4%, comparativ cu 30% în anul 2016. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la a fost de 5,4 luni la finele lui 2017, faţă de 6,3 luni la 31 decembrie 2016.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2017 a fost de 86,4%, comparativ cu 90,5%  la 31 decembrie 2016.

sursa: realitatea.net


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Ocna Mureș, reabilitat parțial, NU poate trata bolnavi. ISU solicită scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea

Publicat

spital

Reabilitarea unui etaj al Spitalului din Ocna Mureș nu poate fi finalizată și dată în folosință din cauza unor interpretări ale legilor care privesc siguranța la incendii. Practic, Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia a reabilitat etajul I al clădirii din Ocna Mureș, dar reprezentanții ISU Alba au refuzat să semneze procesul verbal la finalizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Sebeșul la ceas aniversar: 775 de ani de atestare documentară a orașului

Publicat

Anul 2020 va fi marcat la Sebeș de aniversarea celor 775 de ani scurși de la prima atestare documentară a orașului, de la prima mențiune scriptică a denumirii orașului, „Malembach” într-un document papal, emis la 22 februarie 1245, în contextul refacerii comunităților transilvănene după distrugerile provocate de Marea Invazie Mongolă (1241-1245). În întâmpinarea acestei aniversări, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consilierul lui Mircea Hava și secretarul general al AJF, momente de neuitat la urgența spitalului din Alba. Reacții pe Facebook

Publicat

coser

Două postări prin care este exprimată revolta față de modul de lucru de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Alba. Mihai Coșer, consilierul europarlamentarului Mircea Hava și Mihai Tîra – secretarul general al Asociației Județene de Fotbal au postat pe rețeaua de socializare Facebook ce au pățit când au fost nevoiți să […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăți alarmante despre coronavirus: perioada de incubație ar putea fi mai mare

Publicat

Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de DPA, informează Agerpres. Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate