Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BNR vrea ca băncile să crediteze mai mult companiile şi IMM-urile, care au impact mai mare în economie. Măsuri prudenţiale

Publicat

bnrCompaniile și IMM-urile, care au un impact mai mare în economie, ar trebui să fie prioritare la creditare de către bănci. BNR avertizează că va adopta din nou măsuri prudențiale dacă ritmul de creștere a creditului pentru populație trece de 30%, chiar dacă intermedierea financiară este la cel mai mic nivel din Europa.

Potrivit directorului Direcției Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, băncile au datoria să analizeze atent evoluția creditelor pe categorii, pentru a nu se repeta boomul din perioada pre-criză de pe segmentul populației, unde creditele au crescut cu 20% în ultimii doi ani.

Rădulescu a explicat că deși a crescut capacitatea populației de a-și onora serviciul datoriei, din cauza majorării veniturilor și a scăderii costului creditului în ultimii ani, băncile trebuie să monitorizeze piața, în maniera în care o va face și Banca Națională.

„În ceea ce privește Banca Națională, noi analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudențiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune”, a spus Rădulescu, la o dezbatere privind retail bankingul.

Oficialul BNR a punctat că avansul creditului din ultimii ani s-a făcut exclusiv pe baza finanțărilor în lei acordate populației, care au crescut cu un ritm anual de 20%, considerat de banca centrală încă rezonabil.

Rădulescu a exemplificat, ulterior, că un ritm anual de creștere de 30% doar pe segmentul populației ar putea să nu mai pară sustenabil din punctul de vedere al băncii centrale, care este pregătită să adopte noi măsuri macro-prudențiale.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax