Connect with us
Publicitate

Uncategorized

BNR vrea mai puţin control ANPC în activitatea băncilor

Publicat

La Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor a fost primită, joi, o adresă de la BNR prin care se propune abrogarea din OUG 50/2010 a textului prin care ANPC ar avea posibilitatea de a suspenda activitatea de creditare a unei bănci. Preşedintele Comisiei menţionate, Viorel Ştefan, susţine însă că soluţia abrogării textului nu este cea corectă, invocând ideea reformulării acestuia. Argumentul ar fi situaţia în care un inspector ANPC identifică un produs de pe piaţa bancară ce nu este conform legii.

„Soluţia viabilă ar fi ca ANPC să aibă competenţa de a suspenda comercializarea acelui produs neconform cu legea şi a aduce la cunoştinţa BNR, urmând ca BNR să aibă ultimul cuvânt. Dacă BNR spune că ANPC nu are dreptate, atunci se ridică suspendarea şi banca continuă să comercializeze produsul. Dacă BNR confirmă soluţia ANPC, atunci apare o interdicţie a produsului definitivă şi o obligaţie în contul băncilor de a retrage din toată piaţa şi produsele vândute anterior”, a spus Viorel Ştefan.

Oficiali ANPC susţin însă că Protecţia Consumatorului nu are astfel de prerogative şi că Ordonanţa 50 a fost creată pentru formarea unui cadru legal com­plet şi cuprinzător, astfel încât consu­ma­torii să beneficieze de o mai bună pro­­tecţie, iar mediul concurenţial din do­meniul bancar să fie încurajat. În opinia acestora, au fost reglementate mai mul­te aspecte de interes major pentru consu­ma­tor, atât ca urmare a transpunerii în le­gislaţia ro­mânească a prevederilor Di­rectivei 48/2008, cât şi ca urmare a ela­bo­rării unor prevederi naţionale re­fe­ri­toare la as­pec­tele specifice pieţei ro­mâneşti, în privinţa creditelor pentru consumatori. Ei susţin că, în forma aprobată de Gu­vern, Ordo­nan­ta 50 a impus trans­pa­ren­tizarea mo­du­lui de variaţie a dobânzii, a eliminat clau­zele abuzive din contracte şi nume­roa­sele comisioane percepute de socie­tăţile bancare, uneori chiar în mod abuziv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax