Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bogdan Baltazar: “UE și România au nevoie de locurile de muncă și stabilitatea financiară aduse de industrie”

Publicat

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a subliniat, în contextul în contextul în care România a semnat la Bruxelles Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare, importanţa atragerii investitorilor privaţi.

“Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă și mai tare cureaua și să cheltuie banul public cu atenție maximă. România nu face excepție, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare. În condițiile în care investițiile nu mai sunt prioritatea statului român, este cu atât mai important ca autoritățile să facă eforturi mult mai susținute pentru a atrage investitori privați, în special investiții străine care să aducă și bani la buget și care să creeze locuri de muncă, atât de necesare în vremuri de criză”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Într-un comunicat semnat de Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană, se arată că prin disciplina fiscală pe care o impune, tratatul este văzut ca un instrument care să ducă la creştere economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitate şi coeziune socială în Uniunea Europeană. În același timp, aceeași disciplină fiscală riscă să limiteze disponibilitatea statelor semnatare către investiții.

“Este trist și revoltător faptul că România nu are proiecte `la cheie`, gata să pornească, iar investițiile străine directe sunt în cădere liberă. Știu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl știe toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roșia Montană, o investiție directă de două miliarde de dolari. Totuși, răspunsul autorităților, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O țară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supraviețuim doar prin construcția de mașini a celor de la Dacia”, susține Bogdan Baltazar.

Grupul mai precizează că importanța industriei, în special a industriei extractive pe plan european este  susținută și de recentul parteneriat pentru inovație în domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeană, care își propune să crească producția  proprie  de materii prime a Uniunii și implicit la scăderea dependenței  de  importuri. Parteneriatul, propus în ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile și cercetătorii în efortul de a intensifica activitățile de explorare, extracție și procesare a materiilor prime.

În legătură cu această coaliţie europeană ce îşi propune să creeze noi locuri de muncă, şi Ion Popescu, președintele Confederaţiei Sindicale Naţionle Meridian, se declară un susţinător al investiţiilor: “Susținem cu tărie o revigorare a producției industriale în România, care ar fi o sursă sigură de creștere economică reală, pe termen lung. Industria extractivă are un potențial uriaș de dezvoltare și de creare de locuri de muncă, dar ea nu se poate face fără investiții masive. Cu bani de la buget, România nu poate decât să închidă mine, fără ca nici măcar să le ecologizeze. Banii privați sunt cei care pot redeschide minele, pe baze moderne și viabile”.

După 1998, în România s-au închis 550 de mine și au rămas fără loc de muncă peste 80.000 de oameni, iar numărul disponibilizaților din sectorul minier continua să crească. “Sigur că nu ne vom întoarce la mineritul tradițional și nici nu este benefic să ne propunem asta. Este nevoie de un minerit modern și performant, care să utilizeze cele mai bune practici disponibile. O industrie minieră modernă aduce beneficii atât economiilor, cât și oamenilor, prin miile de locuri de muncă pe care le creează”, concluzionează Ion Popescu, liderul confederației sindicale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax