Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bogdan Chirițoiu: Există suspiciuni privind înțelegerile între producători sau lanțurile de magazine privind aplicarea reducerii la TVA

Publicat

supermarket Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat luni, într-o conferință de presă la Cluj, că există suspiciuni privind înțelegerile între producători sau lanțurile de magazine în ceea ce privește aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9 % la alimente.

Chirițoiu a precizat că în prezent are loc o monitorizare, iar dacă vor fi depistate astfel de cazuri, Consiliul Concurenței va declanșa anchete.

”Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frică că pot să apară înțelegeri între magazine, între lanțuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Și atunci monitorizăm. Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul prețurilor după ce Guvernul a făcut anunțul în ceea ce privește TVA-ul și, de asemenea, după 1 iunie să vedem în ce măsură se transmite reducerea TVA în prețul la raft”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a explicat că în mod normal orice administrator de magazin sau producător are voie să aplice orice fel de preț dorește, însă în acest caz va fi sancționat de piață, care se va îndrepta către prețurile mai mici practicate de alții.

”Dacă vom avea indicii că sunt înțelegeri ilegale între producători și sau magazine, atunci vom deschide investigații. Dar numai dacă vom avea indicii. Altfel, în principiu orice magazin are voie să pună ce preț vrea el, doar că dacă ei nu se înțeleg, concurența îi va obliga să reducă prețul. Dar noi avem nevoie de indicii ca să deschidem o investigație și dacă vom ajunge la faza asta, avem mijloacele noastre proprii de investigație, care sunt destul de puternice”, a spus Chirițoiu.

Acesta a explicat că instituția pe care o conduce primește informări din partea serviciilor și a Parchetului, cu ajutorul acestora fiind de multe ori rezolvate cazurile de licitații trucate.

Chirițoiu a precizat că deși instrumentele pe care le are la îndemână Consiliul Concurenței nu sunt perfecte, important este semnalul dat pieței, pentru ca producătorii și administratorii de magazine să se gândească serios înainte de a decide să încalce legea. Un semnal că mesajul lor ajunge la destinatari este și faptul că amenzile aplicate de Consiliul Concurenței se și încasează. Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, anul trecut 90% din cuantumul amenzilor stabilite de reprezentanții Consiliului au fost menținute de instanțe.

”Amenzile pe care le dăm le încasează ANAF-ul. Ele sunt toate contestate în instanță, dar chiar dacă e contestată amenda, ANAF o execută. Doar dacă instanța nu decide și suspendarea plății până la finalizarea cauzei. În ultimii trei ani, însă, foarte rar instanțele au mai acceptat suspendări. Asta înseamnă că ANAF execută, după care ne judecăm și vedem la sfârșit dacă rămâne amenda, nu rămâne, uneori instanța o mai reduce. Procentele au fost bune în ultimii ani. Anul trecut, 90% din cuantumul amenzilor au fost păstrate de instanțe”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a avut luni o întâlnire cu reprezentanții IMM-urilor din Cluj și din zonele învecinate, în încercarea de a le da informațiile necesare pentru ca aceștia să evite încălcarea legii. Potrivit lui Chirițiu, aceste întâlniri sunt necesare întrucât, în general, IMM-urile nu au forța necesară de a apela la specialiști care să le ajute să se mențină la curent cu legislația.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax